Kuumia koneita

Kasan Jussi löysi The Registeristä kiemurtelua aiheuttavan jutun: kannettava tietokone poltti tutkijan munat. Hyvät lukijat, voin vakuuttaa teille että näin voi käydä:

Minulla käytössä oleva Dell Inspiron 8100 (samalta tehtaalta siis kuin jutussa mainittu syyllinen) kuumenee myös tulikuumaksi. I8Kfan raportoi koneen lämpötilaksi esim tällä hetkellä 63 astetta. Olen säätänyt kyseisellä ohjelmalla koneen kaksi tuuletinta siten, että lämpötilan vaihteluväliksi tulee 70-57 astetta. Tällä tavalla tuulettimien meteli on vielä jotenkuten siedettävää… Jos molemmat puhaltimet kääntää täysille, lämpötila asettuu näemmä 40 asteeseen.

Tehdasasetuksilla Dell kuumenee säännöllisesti yli 80-asteiseksi. Oikea tapa maata sohvalla kone sylissä onkin kiilata etureuna vatsan ja takareuna reisien varaan – mahan päälle tai syliin konetta ei edes kannata kuvitella laittavansa. Teholämmitetty vatsa on ainutlaatuinen, mutta myös epämiellyttävä tunne – kokeile vain omalla vastuulla.

2 thoughts on “Kuumia koneita

  1. Samaa vikaa on myös uudessa Compaq-munankeittimessäni. Valmistaja mainostaa että koneessa on tehokas prosessori (1,2Ghz) mutta unohtaa mainita että se ei ole käytön mukaan säätyvää M eli Mobile-sarjaa. Prossu siis paahtaa täysillä koko ajan. Tuuletin alkaa suhisemaan jo 5 min. käytön jälkeen. Välillä bios katsoo parhaaksi päästää koneeni tuskistaan ja sammuttaa sen jäähtymään. Kesken työskentelyn. Prkl.

    Olen antanut kertoa itselleni että Applessa käytettävät PowerPC-prossut eivät kuumenisi niin kovasti. Jos tämä pitää paikkansa niin propsit omenakoneille.

  2. Applen koneetkin lämpenevät, mutta ei niissä “liian” kuumiin lämpöihin päästä. Lämpeneminen liittyy yleensä siihen, että virtajohto on kiinni, eli lataaminen lämmittää konetta. Jos konetta käyttää akulla ilman verkkovirtaa, ei lämpenemisestä ole suuremmin haittaa.

    Vanhemmat G3:set vinkuivat tuulettimiensa kanssa välillä vähän turhankin kovaäänisesti (vaikkaa kaveri tuossa pari päivää sitten väitti, ettei ole saanut ko. koneesta pihaustakaan pihalle), mutta Titanium on päästänyt vain pari pientä ujellusta viimeisen vuoden aikana. Yleensä se toimii hissukseen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *