Talviaika

Tlt tietoa talviaikaan siirtymisest vuonna 2005

Talviaika tuli taas, muistakaa siirt kellojanne. Minulle talviaikaan siirtyminen on edustanut viimeist niitti syksyn pimeyteen laskeutumisessa. Tst eteenpin pimeus vallitsee tihin menness ja sielt kotiin tullessa. Onneksi aina voi odottaa kevtt ja kesaikaan siirtymist, jolloin tilanne on pinvastainen: ylltten illat ovatkin valoisia ja aivan uudenlainen pirteys valtaa mielen.

Entp jos Suomi ei siirtyisikn talviaikaan, vaan jisi ikuiseen kesaikaan? Nykyisin yh useampi nukkuu pitkn ja mys valvoo pidempn, joten valoisan ajan siirtminen iltaa kohti olisi varmasti monen mielest mukavaa. Kytnnsshn se tarkoittaisi tosin Venjn aikavyhykkeelle siirtymist – monet haluaisivat ainakin julkisen imagon vuoksi siirty pikemminkin Keski-Euroopan aikaan.

Jos tutkitaan maailman aikavyhykekarttaa, huomataan ett aikavyhykkeiden rajat eivt noudata aina varsinaisia aikavyhykkeit. Jotkut paikat ovat “liikaa” lnness tai idss suhteessa omaan aikavyhykkeeseens. Liiaksi lnness olevat voivat nauttia myhemmin laskevasta auringosta, eli minunkin pernkuuluttamastani ikuisesta kesajasta. Euroopassa tllaisia valtioita ovat esimerkiksi Espanja ja Islanti. Kiinan lnsirajalla saadaan nauttia jopa kaksinkertaisesta kesajasta, kiitokset sille ett koko maa on yht ja samaa aikavyhykett.

Sen sijaan aikavyhykkeiden itreunalla sijaitsevat saavat aikaisempia auringonnousuja, mutta mys aikaisempia auringonlaskuja. Esimerkiksi Ruotsin ja Norjan Lappi ovat tllaisia paikkoja. Mutta he lienevt tottuneet thn.

2 thoughts on “Talviaika

  1. Suurimmalle osalle tit tekevist valoisammat aamut ja typivt ovat talvisaikaan iloksi ja hydyksi. Jos todella nauttii kesst ja pivnvalosta olisi oivallista vaihtaa maisemaa vaikkapa Rovaniemelt Cap Kaupunkiin aina syksyisin.

  2. Moikka. Ihmettelen tss vaan tyhmn ett siiretnk kelloa kaikkialla maailmassa vai onko se vaan joku suomen tai euroopan juttu?
    Kiitos jo etukteen vastauksesta!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *