Talviaika

Täältä tietoa talviaikaan siirtymisestä vuonna 2005

Talviaika tuli taas, muistakaa siirtää kellojanne. Minulle talviaikaan siirtyminen on edustanut viimeistä niittiä syksyn pimeyteen laskeutumisessa. Tästä eteenpäin pimeus vallitsee töihin mennessä ja sieltä kotiin tullessa. Onneksi aina voi odottaa kevättä ja kesäaikaan siirtymistä, jolloin tilanne on päinvastainen: yllättäen illat ovatkin valoisia ja aivan uudenlainen pirteys valtaa mielen.

Entäpä jos Suomi ei siirtyisikään talviaikaan, vaan jäisi ikuiseen kesäaikaan? Nykyisin yhä useampi nukkuu pitkään ja myös valvoo pidempään, joten valoisan ajan siirtäminen iltaa kohti olisi varmasti monen mielestä mukavaa. Käytännössähän se tarkoittaisi tosin Venäjän aikavyöhykkeelle siirtymistä – monet haluaisivat ainakin julkisen imagon vuoksi siirtyä pikemminkin Keski-Euroopan aikaan.

Jos tutkitaan maailman aikavyöhykekarttaa, huomataan että aikavyöhykkeiden rajat eivät noudata aina varsinaisia aikavyöhykkeitä. Jotkut paikat ovat “liikaa” lännessä tai idässä suhteessa omaan aikavyöhykkeeseensä. Liiaksi lännessä olevat voivat nauttia myöhemmin laskevasta auringosta, eli minunkin peräänkuuluttamastani ikuisesta kesäajasta. Euroopassa tällaisia valtioita ovat esimerkiksi Espanja ja Islanti. Kiinan länsirajalla saadaan nauttia jopa kaksinkertaisesta kesäajasta, kiitokset sille että koko maa on yhtä ja samaa aikavyöhykettä.

Sen sijaan aikavyöhykkeiden itäreunalla sijaitsevat saavat aikaisempia auringonnousuja, mutta myös aikaisempia auringonlaskuja. Esimerkiksi Ruotsin ja Norjan Lappi ovat tällaisia paikkoja. Mutta he lienevät tottuneet tähän.

2 thoughts on “Talviaika

  1. Suurimmalle osalle töitä tekevistä valoisammat aamut ja työpäivät ovat talvisaikaan iloksi ja hyödyksi. Jos todella nauttii kesästä ja päivänvalosta olisi oivallista vaihtaa maisemaa vaikkapa Rovaniemeltä Cap Kaupunkiin aina syksyisin.

  2. Moikka. Ihmettelen tässä vaan tyhmänä että siiretäänkö kelloa kaikkialla maailmassa vai onko se vaan joku suomen tai euroopan juttu?
    Kiitos jo etukäteen vastauksesta!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *