Cybersotaa

Panokset kovenevat. Viime maanantaina, meidän tavallisten nettikäyttäjien surffaillessa suloisen tietämättöminä, Internetin juurinimipalvelimia vastaan tehtiin laajamittainen hyökkäys. Palvelimia on kaikkiaan 13 kappaletta ja niistä 9 tippui hetkiseksi ulos verkosta.

Tämä hyökkäys ei näkynyt tavalliselle surffailijalle mitenkään, mutta jos kaikki 13 palvelinta olisi saatu kaatumaan, olisi se aiheuttanut jo laajamittaista hämminkiä verkossa. Nimipalvelimien tehtävänähän on muuttaa tietokoneiden nimiä (esim. www.pinseri.com) numeromuotoon IP-osoitteiksi. Näitä palvelimia on satojatuhansia ympäri maailmaa – useimmilla palveluntarjoajilla ja firmoillakin on omansa. Nimipalvelut on kuitenkin järjestetty hierarkiseen järjestykseen, jonka huipulla ovat järjestelmää hallitsemassa mainitut 13 juuripalvelinta.

Hyökkäys ei ollut ensimmäinen eikä varmasti viimeinenkään. Osaavalle kräkkerille moisen järjestäminen ei ole mitenkään ylivoimaisen vaikeaa. Perusteluksi riittää usein “koska se on mahdollista” ja motivaatioksi keskenkasvuinen hajotusvimma. Tai näin ainakin tahtoisi kuvitella. Ei kai kukaan oikeasti halua pahaa meidän internetillemme, nuorukaiset vain vähän leikkivät?

One thought on “Cybersotaa

  1. Onko jostain saatavana tilastoa noista hyökkäyksistä? Olisi hauska kaivella yhteyksiä globaaliin politiikkaan ja muihin tapahtumiin. En jaksa uskoa pelkkään “koska se on mahdollista” motiiviin. Ja harjotellaanhan fyysiseen sotaankin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *