Cybersotaa

Panokset kovenevat. Viime maanantaina, meidn tavallisten nettikyttjien surffaillessa suloisen tietmttmin, Internetin juurinimipalvelimia vastaan tehtiin laajamittainen hykkys. Palvelimia on kaikkiaan 13 kappaletta ja niist 9 tippui hetkiseksi ulos verkosta.

Tm hykkys ei nkynyt tavalliselle surffailijalle mitenkn, mutta jos kaikki 13 palvelinta olisi saatu kaatumaan, olisi se aiheuttanut jo laajamittaista hmminki verkossa. Nimipalvelimien tehtvnhn on muuttaa tietokoneiden nimi (esim. www.pinseri.com) numeromuotoon IP-osoitteiksi. Nit palvelimia on satojatuhansia ympri maailmaa – useimmilla palveluntarjoajilla ja firmoillakin on omansa. Nimipalvelut on kuitenkin jrjestetty hierarkiseen jrjestykseen, jonka huipulla ovat jrjestelm hallitsemassa mainitut 13 juuripalvelinta.

Hykkys ei ollut ensimminen eik varmasti viimeinenkn. Osaavalle krkkerille moisen jrjestminen ei ole mitenkn ylivoimaisen vaikeaa. Perusteluksi riitt usein “koska se on mahdollista” ja motivaatioksi keskenkasvuinen hajotusvimma. Tai nin ainakin tahtoisi kuvitella. Ei kai kukaan oikeasti halua pahaa meidn internetillemme, nuorukaiset vain vhn leikkivt?

One thought on “Cybersotaa

  1. Onko jostain saatavana tilastoa noista hykkyksist? Olisi hauska kaivella yhteyksi globaaliin politiikkaan ja muihin tapahtumiin. En jaksa uskoa pelkkn “koska se on mahdollista” motiiviin. Ja harjotellaanhan fyysiseen sotaankin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *