Myyrmannin jlkikaikuja

Myyrmannin tapahtumat osoittivat, ett tieto kulkee netiss huomattavasti nopeammin kuin viranomaisten ja lehtien/television/tekstiteeveen/STT:n uutispalvelun kautta. Netist saatava tieto on kuitenkin hajanaista ja tynn monenlaista disinformaatiota. Pommimies ei ollutkaan “joku Lehtinen” tai “Jukka Virtanen” ja monissa nettikeskusteluissa levitelty kuva iskun tekijst esitti aivan vr henkil. Paljon saatiin kuitenkin selvitetty jo ennen kuin tieto tuli nhtville perinteisiin viestimiin. Kotikemia-foorumin ja RC-nikin lysi ksittkseni juuri nettiyhteis. Kaikki lhdekritiikki j epvirallista viestint seurattaessa kuitenkin lukijalle.

Seurasin viikonvaihteessa #myyrmanni-kanavaa, blogeja ja keskustelusivuja sek eri tiedotusvlineiden verkkoversioita rinnakkain. Tm osoittautui hyvksi ratkaisuksi pysy ajan tasalla. Lisksi katsoin mys YLE:n, maikkarin ja nelosen televisiouutiset jokseenkin aina, kun niit tuli. Televisiouutisoinnissa alkaa jo erottua kolme erilaista tyskentelytapaa, joista jokaisella on plussansa. STT:n ja viranomaisten antamien tietojen tarkentuessa kaikki televisiokanavat etenivt jokseenkin linjakkaasti, mutta omaan tapaansa.

Verkon puolella uutisoinnissa erityisen hyvin selvisi urakastaan Helsingin Sanomien verkkoliite, jonne tieto tuli nopeasti ja korjaukset tapahtumien tarkentuessa tehtiin ripesti. Blogipuolella loisti simison, jota aion kehua mys MB-blogissa. Hajanaisten tietojen virrasta simison jatkuvasti kokosi ja pivitti tapahtumia sit mukaa, kun niist tiedettiin enemmn.

Olikin mielenkiintoista seurata netiss yhteisllist tiedonhankintaa, kun esimerkiksi RC lytyi ja tieto levisi kulovalkean tavoin. Selkesti tekemisen tapoja hahmottui kaksi: perinteisten, kaupallisten viestinten uutiskilpailu ja toisaalta nettiyhteisn kaaosmaisen disinformatiivinen mutta yhteistyn kautta erittin hyviin tuloksiin johtava kirjoitusprosessi. Turha kai mainita, ett Petri Gerdtin henkilllisyys ja osoite oli selvitetty jo aikaa ennen kuin tieto julkistettiin virallisesti.

On ikv, ett Internet sai taas kerran maineen pomminteko-ohjeita vilisevn foorumina, joka kauhistaa sisasianministeri myten kunnon kansalaisia. Eilen televisiossa joku jopa sanoi, ett verkossa pitisi etsi hiriintyneit nuorukaisia ja pyrki auttamaan heit. Kymmenen vuotta ircanneena voin vakuuttaa, ett hiriintyneen oloisia otuksia on pilvin pimein, enk silti usko ett suurin osa heist todellisessa maailmassa on juuri Matti Meiklist kummempia. Siksi juuri kukaan ei kai ota tosissaan kovaakaan kielenkytt tai verisi fantasioita, kun ne esitetn anonyymisti verkossa.

Sntely on kuitenkin jokseenkin mahdoton ajatus. Yksityistapauksissa se tietenkin toimii – esimerkiksi YLE:n juristit saivat “taivuteltua” poistamaan verkosta .mp3:sina levinneet pilasoitot Ylinjalle-ohjelmaan. Pilareita se toki ei poistanut. Internet ei nimittin aiheuta ilkivaltaa, vaikka voikin joskus toimia kanavana suunnitella sit. Sehn toki tosin hoituu puhelimellakin, mik olisi hyv muistaa kun kohta taas aletaan pohtia Internetin roolia maailman pahuuden airuena.

8 thoughts on “Myyrmannin jlkikaikuja

 1. Eip kestnyt pitkn ennen kuin ruvettiin puimaan nettisensuuria, taas vaihteeksi. Aika ymmrrettv reaktio kuitenkin. Yllttvn paljon oli kansainvlist mielenkiintoa ko. tapahtumaa kohtaan.Kirjoittelin siit itse englanniksi omaan blogiin, imi jonkin verran liikennett.

  Mit tuohon lhteisiin,niin itse kytin aika pitklti juuri tuota Hesarin verkkoliitett (ja google news hakuja APn ja AFPn uusimmista). Toi simison uutisointi on kyll kieltmtt aika vakuuttavaa jlke,samaten.

 2. Kyll siin taas nhtiin ett on helppo syytt internetti kun ei itse siit mitn ymmrr mutta niinhn on aina ollut, se kun on helpompaa syyllist kun kasvattajat eivt uskalla katsoa peiliin, milloin on syytetty rock n’ rollia tai roolipelej…sama vanha jatkuu :/ Itln puheet Nelosen uutisissa olivat pahimman luokan pas*aa mit olen kuullut, tosin nuo puheethan olivatkin poliittinen veto kansalaisille jotka internetist eivt mitn ymmrr, kai ne luulevat tosissaan ett internetti voisi sensuroida…sliksi ky jos sellaisia harhaluuloja joku elttelee. Kyll tosiasia on niin ett hulluja on aina ollut ja ei siihen netin sensurointi auta, en tosin tarkoita ett RC olisi vlttmtt ollut hullu ja ei tuota tekoa ole tahalliseksikaan todistettu ja uskon ettei koskaan pystyt todistamaankaan. Pojat on poikia ja pommit/paukut ovat aina poikia kiinnostaneet joten jos sill perusteella leimataan terroristiksi niin alle kirjoittanut on kai sitten terroristi…?!

 3. mua pisti mietitytt koko asia tnn vasta ku m luin lehdest jutun miss Petrin is kerto petrist ja siit pivst….! se pisti mut miettiin et miks!? miks ihameess, koko juttu ei oo ees valjennu omalle perheelleeen.ja must tuntuu et sit ei koskaan kukaan saa selville. mutta m kumminki uskon ett se ei ollu sellanen teko mik oli tarkotettu just noin menevks vaan ett se on tarkotettu jossain muualla rjhtvks.

  ja viel se m uskon ettei Petri ollu mielenvikanen vaikka m en sit tunnekkaaan …..!

  <3:Ellu

 4. samaten itse eksyin tnne juuri tuon kyseisen kuukausiliitten jutun takia ja ellun kanssa jaan hyvin samantapaisia tuntemuksia. Ei voi muuta sanoa kun Petrin perheelle voimia ja kaikkea hyv!

 5. RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC. R.I.P Kunnioitan tollasta teko ij lhti tyylill se on oikein :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *