Myyrmannin jälkikaikuja

Myyrmannin tapahtumat osoittivat, että tieto kulkee netissä huomattavasti nopeammin kuin viranomaisten ja lehtien/television/tekstiteeveen/STT:n uutispalvelun kautta. Netistä saatava tieto on kuitenkin hajanaista ja täynnä monenlaista disinformaatiota. Pommimies ei ollutkaan “joku Lehtinen” tai “Jukka Virtanen” ja monissa nettikeskusteluissa levitelty kuva iskun tekijästä esitti aivan väärää henkilöä. Paljon saatiin kuitenkin selvitettyä jo ennen kuin tieto tuli nähtäville perinteisiin viestimiin. Kotikemia-foorumin ja RC-nikin löysi käsittääkseni juuri nettiyhteisö. Kaikki lähdekritiikki jää epävirallista viestintää seurattaessa kuitenkin lukijalle.

Seurasin viikonvaihteessa #myyrmanni-kanavaa, blogeja ja keskustelusivuja sekä eri tiedotusvälineiden verkkoversioita rinnakkain. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi pysyä ajan tasalla. Lisäksi katsoin myös YLE:n, maikkarin ja nelosen televisiouutiset jokseenkin aina, kun niitä tuli. Televisiouutisoinnissa alkaa jo erottua kolme erilaista työskentelytapaa, joista jokaisella on plussansa. STT:n ja viranomaisten antamien tietojen tarkentuessa kaikki televisiokanavat etenivät jokseenkin linjakkaasti, mutta omaan tapaansa.

Verkon puolella uutisoinnissa erityisen hyvin selvisi urakastaan Helsingin Sanomien verkkoliite, jonne tieto tuli nopeasti ja korjaukset tapahtumien tarkentuessa tehtiin ripeästi. Blogipuolella loisti simison, jota aion kehua myös MB-blogissa. Hajanaisten tietojen virrasta simison jatkuvasti kokosi ja päivitti tapahtumia sitä mukaa, kun niistä tiedettiin enemmän.

Olikin mielenkiintoista seurata netissä yhteisöllistä tiedonhankintaa, kun esimerkiksi RC löytyi ja tieto levisi kulovalkean tavoin. Selkeästi tekemisen tapoja hahmottui kaksi: perinteisten, kaupallisten viestinten uutiskilpailu ja toisaalta nettiyhteisön kaaosmaisen disinformatiivinen mutta yhteistyön kautta erittäin hyviin tuloksiin johtava kirjoitusprosessi. Turha kai mainita, että Petri Gerdtin henkilöllisyys ja osoite oli selvitetty jo aikaa ennen kuin tieto julkistettiin virallisesti.

On ikävää, että Internet sai taas kerran maineen pomminteko-ohjeita vilisevänä foorumina, joka kauhistaa sisäasianministeriä myöten kunnon kansalaisia. Eilen televisiossa joku jopa sanoi, että verkossa pitäisi etsiä häiriintyneitä nuorukaisia ja pyrkiä auttamaan heitä. Kymmenen vuotta ircanneena voin vakuuttaa, että häiriintyneen oloisia otuksia on pilvin pimein, enkä silti usko että suurin osa heistä todellisessa maailmassa on juuri Matti Meikäläistä kummempia. Siksi juuri kukaan ei kai ota tosissaan kovaakaan kielenkäyttöä tai verisiä fantasioita, kun ne esitetään anonyymisti verkossa.

Sääntely on kuitenkin jokseenkin mahdoton ajatus. Yksityistapauksissa se tietenkin toimii – esimerkiksi YLE:n juristit saivat “taivuteltua” poistamaan verkosta .mp3:sina levinneet pilasoitot Yölinjalle-ohjelmaan. Pilareita se toki ei poistanut. Internet ei nimittäin aiheuta ilkivaltaa, vaikka voikin joskus toimia kanavana suunnitella sitä. Sehän toki tosin hoituu puhelimellakin, mikä olisi hyvä muistaa kun kohta taas aletaan pohtia Internetin roolia maailman pahuuden airuena.

8 thoughts on “Myyrmannin jälkikaikuja

 1. Eipä kestänyt pitkään ennen kuin ruvettiin puimaan nettisensuuria, taas vaihteeksi. Aika ymmärrettävä reaktio kuitenkin. Yllättävän paljon oli kansainvälistä mielenkiintoa ko. tapahtumaa kohtaan.Kirjoittelin siitä itse englanniksi omaan blogiin, imi jonkin verran liikennettä.

  Mitä tuohon lähteisiin,niin itse käytin aika pitkälti juuri tuota Hesarin verkkoliitettä (ja google news hakuja APn ja AFPn uusimmista). Toi simison uutisointi on kyllä kieltämättä aika vakuuttavaa jälkeä,samaten.

 2. Kyllä siinä taas nähtiin että on helppo syyttää internettiä kun ei itse siitä mitään ymmärrä mutta niinhän on aina ollut, se kun on helpompaa syyllistää kun kasvattajat eivät uskalla katsoa peiliin, milloin on syytetty rock n’ rollia tai roolipelejä…sama vanha jatkuu :/ Itälän puheet Nelosen uutisissa olivat pahimman luokan pas*aa mitä olen kuullut, tosin nuo puheethan olivatkin poliittinen veto kansalaisille jotka internetistä eivät mitään ymmärrä, kai ne luulevat tosissaan että internettiä voisi sensuroida…sääliksi käy jos sellaisia harhaluuloja joku elättelee. Kyllä tosiasia on niin että hulluja on aina ollut ja ei siihen netin sensurointi auta, en tosin tarkoita että RC olisi välttämättä ollut hullu ja ei tuota tekoa ole tahalliseksikaan todistettu ja uskon ettei koskaan pystytä todistamaankaan. Pojat on poikia ja pommit/paukut ovat aina poikia kiinnostaneet joten jos sillä perusteella leimataan terroristiksi niin alle kirjoittanut on kai sitten terroristi…?!

 3. mua pisti mietityttää koko asia tänään vasta ku mä luin lehdestä jutun missä Petrin isä kerto petristä ja siitä päivästä….! se pisti mut miettiin et miks!? miks ihameessä, koko juttu ei oo ees valjennu omalle perheelleeen.ja must tuntuu et sitä ei koskaan kukaan saa selville. mutta mä kumminki uskon että se ei ollu sellanen teko mikä oli tarkotettu just noin meneväks vaan että se on tarkotettu jossain muualla räjähtäväks.

  ja vielä se mä uskon ettei Petri ollu mielenvikanen vaikka mä en sitä tunnekkaaan …..!

  <3:Ellu

 4. samaten itse eksyin tänne juuri tuon kyseisen kuukausiliitten jutun takia ja ellun kanssa jaan hyvin samantapaisia tuntemuksia. Ei voi muuta sanoa kun Petrin perheelle voimia ja kaikkea hyvää!

 5. RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC.RC. R.I.P Kunnioitan tollasta teko äijä lähti tyylillä se on oikein :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *