Päivän pamauksen linkkitrikki

Tomi halusi tietää, miten Päivän pamaus muuttaa päivittyneiden linkkien värin takaisin siniseksi. Salaisuus paljastuu, kun luet lisää…

Linkkiväri muuttuu selaimessa siniseksi, kun URL on erilainen. Lähtökohtana oli siis miettiä, miten muuttaa urlia siten että se osoittaa kuitenkin samaan paikkaan.

Ensimmäinen ajatus oli lisätä perään jokin numerosarja parametrina. Numerosarjahan tulee näppärästi tietokannasta, jossa blogin viimeisin päivitys on tallennettu Perlin aikaleimana eli 10-numeroisena lukuna.

Eli ensimmäinen ajatus oli, jospa viittaisikin blogiin osoitteella http://www.blogin.osoite?aikaleima. Tämä toimi ihan hyvin siihen asti, kunnes huomasin että Blogspotissa sijaitsevat blogit eivät lataudu tämäntyyppisellä osoitteella.

Vähemmän tunnettu ominaisuus URLeissa on se, että niihin voi lisätä suojatun sivuston käyttäjätunnuksen. Yksikään julkinen blogi ei kuitenkaan käytä käyttäjätunnusta, joten tämä numerosarja sopii sen paikalle kuin nyrkki silmään. Tuloksena saadaan täysin toimiva osoite, jossa on kuitenkin vaihtuva numerosarja. Esim. Pinseriin voi viitata näin:

http://1033905000@www.pinseri.com/

Kun Pinseri päivittyy, blogilistan tietokantaan päivittyy uusi aikaleima, ja Pinseriin osoittava osoite muuttuu toiseksi numeron vaihtuessa. Selain näyttää linkin taas sinisenä.

Viimeisenä lisäsin blogilistaan vähän Javascriptiä, niin että osoitteet näyttävät satunnaiselle surffaajille tavanomaisilta:

<a href=”http://1033905000@www.pinseri.com/” title=”Pinseri: päivitys havaittu viimeksi sunnuntaina, 6.10.2002 klo 14:50″ onMouseOver=”window.status=’https://www.pinseri.com/’; return true;” onMouseOut=”window.status=”; return true;”>Pinseri</a>

Ja tietysti kiitos sinne, minne se kuuluu: idea tähän tuli Sumpilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *