Tähtitiede ei ole koskaan ollut näin hauskaa

Phobos-kuu Marsin yläpuolella Celestia on kerrassaan upea planetaario-ohjelma. Sen avulla voit katsella planeettoja aivan kuin katselisit niitä avaruusaluksen ikkunasta. Hiiren avulla voit pyöritellä näkymää vapaasti ja siirtyä silmänräpäyksessä planeetalta toiselle. Nopeuta hieman kelloa ja näet kuinka planeetat liikkuvat kiertoradoillaan ylhäisessä yksinäisyydessään.

Jokainen ohjelmassa näkyvä kohde on mallinnettu oikean kohteensa mukaan, olkoot se sitten planeetta, avaruusalus, asteroidi tai vaikkapa tähti. Siinä vaiheessa kun huomaat, että voit klikata mitä tahansa ympäröivässä avaruudessa näykyvistä sadoistatuhansista tähdistä ja lentää sen luo, ohjelma alkaa vaikuttaa suorastaan ällistyttävältä. Haluatko nähdä, miltä Otava näyttää Vega-tähdeltä katsottuna? Miltä näyttää jos zoomaat ulospäin koko ruudun täyttävästä maapallosta aina Linnunradan ulkopuolelle asti?

Mikä parasta, Celestia on maksuton. Sen voi imuroida Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille. Mahtavan ohjelman täydentää vielä aktiivinen käyttäjäyhteisö, joka on rakentanut suuren joukon imuroitavia laajennuksia ohjelmalle. Aplodeja.

2 thoughts on “Tähtitiede ei ole koskaan ollut näin hauskaa

  1. Komia ohjelma toden totta. Itsellä on kyseisiä ohjelmia ollut useampikin kappale, mutta tämä on kyllä sieltä hienoimmasta päästä. Suosittelen tutustumista.

  2. En tiedä muista, mutta ainakin iselläni Windows XP tilttaa, eikä vastaa edes CTRL+ALT+DELETE:en , silloin, kun valitsee aurinkokuntamme esikatselun.
    Muutoin toimii ja on hieno ohjelma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *