Valoa yhn

Illat ovat pimenneet yllttvn nopeasti, kun muuten on niin lmmint ja kesist. Yll puutarhamme muuttuu jnnittvksi paikaksi, jossa valot ja varjot leikkivt puissa ja pensaissa. Murheenkryyniksi on kuitenkin muodostunut kolkon oloinen etupiha, jolle pitisi keksi jotain piristv.

Jossain vaiheessa puolet pihasta on ktketty nyt jo vhn murenneiden betonilaattojen alle, ja toinen puoli peitetty kivituhkalla tai soralla. Tt nyky alueella on sekaisin kunnollista ja kituvaa nurmikkoa epmrisin liskin, monenmoista rikkakasvillisuutta ja muistoja soratiest. Kaiken peitt pimeys, johon vain lheisen puiston katulamput luovat kelme, himme hohdettaan.

Jotain pihalle pitisi tehd, mutta mit? Puutarhalehti selailemalla olen tutustunut lhinn kykalliisiin ( ja prameisiin) ratkaisuihin. Keraamista laattaa, suihkulhteit karppeineen ja maansiirtokoneella paikalleen kaivettavat pihalamput. Ehk joskus samoihin aikoihin kuin kiikkutuolit ja kkikellot alkavat kiinnostaa. Toistaiseksi kaipaamme hieman boheemimpaa (ja kustannustehokkaampaa :-)) otetta, jonka ei silti vlttmtt tarvitse muistuttaa Oparin aarteiden rauniolinnaa viidakossa (mutta vhintn jotain yht jnnittv sen tietty pitisi olla).

Kysymys siis kuuluukin, mist piristyst etupihalle? Kiertv tivoli? Vrillisi lamppuja, jotka roikkuvat kaapelista (voi kyll, mutta MIST niit saisi)? Bonsaipuita isoihin ruukkuihin (niin varmaan, mutta eivtk ne kuole ensimmisill pakkasilla)? Limsakori-installaatio (ei ehk) vai moderni veistos (mielelln sopuhintaan, ei kuikkaa, hirve tai sient esittvi, kiitos). Hyvn puutarhasuunnittelijan osoite? Lukijoiden vinkkej?

4 thoughts on “Valoa yhn

 1. Nin erll pihalla Jrvensivulla puisia lehmi, lampaita ja sikoja paimentamassa etupihan nurmikolla. Olivat tosi kivan nkisi.
  Valaistut puut ovat kivoja syys- ja talvi-iltoina. Ihan vaan jouluinen ulkovalosarja. Tai kohdevalo alhaalta ylspin.
  Mutta jos ei ole puita tai nurmikkoa, sinuna istuttaisin luonnon kukkaniityn. Ja talvella sen valaisisivat jlyhdyt, mit voi jdytt mpreiss.

 2. Tytyyp vhn korjata ettei tule ihan vr ksityst :-)

  Tokihan meill siis puita ja nurmikkoakin on – Riitta puhui siis etupihaa hallitsevasta kahdelle autolle mitoitetusta betonilla laatoitetusta tallinedustasta ja ajotiest, joita nurmikko yritt valloittaa itselleen.

  Tll hetkell kiinnostusta hertt kevyt ratkaisu: muuntajalla varustettu 12/24-volttinen pihavalosysteemi jonka asentamiseen ei vlttmtt tarvitse lapiota ja betonia. Onko kenellkn vinkkej mist tllaisia kannattaisi etsiskell?

  Matliksen linkiss mainitut kpyvalot ja vastaavat ovat kyll hienoja, mutta meiklisen remonttitaidoilla niiden laittamiseen tarvitsisi varmaankin suosiolla palkata vhintn shkalan ammattilainen…

 3. Nin Tampereella erss pieness sisustuskaupassa ulkovaloja, jotka oli naamioitu harmaan “kiven” sisn. “Kivet” esittivt sammakkoa yms. En tied olivatko pakkasen kestvi, mutta ne olisi helppo kert talven tullen pois. Hinta oli 22 ja 26 €uroa kipale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *