Valoa yöhön

Illat ovat pimenneet yllättävän nopeasti, kun muuten on niin lämmintä ja kesäistä. Yöllä puutarhamme muuttuu jännittäväksi paikaksi, jossa valot ja varjot leikkivät puissa ja pensaissa. Murheenkryyniksi on kuitenkin muodostunut kolkon oloinen etupiha, jolle pitäisi keksiä jotain piristävää.

Jossain vaiheessa puolet pihasta on kätketty nyt jo vähän murenneiden betonilaattojen alle, ja toinen puoli peitetty kivituhkalla tai soralla. Tätä nykyä alueella on sekaisin kunnollista ja kituvaa nurmikkoa epämääräisinä läiskinä, monenmoista rikkakasvillisuutta ja muistoja soratiestä. Kaiken peittää pimeys, johon vain läheisen puiston katulamput luovat kelmeää, himmeää hohdettaan.

Jotain pihalle pitäisi tehdä, mutta mitä? Puutarhalehtiä selailemalla olen tutustunut lähinnä ökykalliisiin ( ja prameisiin) ratkaisuihin. Keraamista laattaa, suihkulähteitä karppeineen ja maansiirtokoneella paikalleen kaivettavat pihalamput. Ehkä joskus samoihin aikoihin kuin kiikkutuolit ja käkikellot alkavat kiinnostaa. Toistaiseksi kaipaamme hieman boheemimpaa (ja kustannustehokkaampaa :-)) otetta, jonka ei silti välttämättä tarvitse muistuttaa Oparin aarteiden rauniolinnaa viidakossa (mutta vähintään jotain yhtä jännittävää sen tietty pitäisi olla).

Kysymys siis kuuluukin, mistä piristystä etupihalle? Kiertävä tivoli? Värillisiä lamppuja, jotka roikkuvat kaapelista (voi kyllä, mutta MISTÄ niitä saisi)? Bonsaipuita isoihin ruukkuihin (niin varmaan, mutta eivätkö ne kuole ensimmäisillä pakkasilla)? Limsakori-installaatio (ei ehkä) vai moderni veistos (mielellään sopuhintaan, ei kuikkaa, hirveä tai sientä esittäviä, kiitos). Hyvän puutarhasuunnittelijan osoite? Lukijoiden vinkkejä?

4 thoughts on “Valoa yöhön

 1. Näin eräällä pihalla Järvensivulla puisia lehmiä, lampaita ja sikoja paimentamassa etupihan nurmikolla. Olivat tosi kivan näköisiä.
  Valaistut puut ovat kivoja syys- ja talvi-iltoina. Ihan vaan jouluinen ulkovalosarja. Tai kohdevalo alhaalta ylöspäin.
  Mutta jos ei ole puita tai nurmikkoa, sinuna istuttaisin luonnon kukkaniityn. Ja talvella sen valaisisivat jäälyhdyt, mitä voi jäädyttää ämpäreissä.

 2. Täytyypä vähän korjata ettei tule ihan väärää käsitystä :-)

  Tokihan meillä siis puita ja nurmikkoakin on – Riitta puhui siis etupihaa hallitsevasta kahdelle autolle mitoitetusta betonilla laatoitetusta tallinedustasta ja ajotiestä, joita nurmikko yrittää valloittaa itselleen.

  Tällä hetkellä kiinnostusta herättää kevyt ratkaisu: muuntajalla varustettu 12/24-volttinen pihavalosysteemi jonka asentamiseen ei välttämättä tarvitse lapiota ja betonia. Onko kenelläkään vinkkejä mistä tällaisia kannattaisi etsiskellä?

  Matliksen linkissä mainitut käpyvalot ja vastaavat ovat kyllä hienoja, mutta meikäläisen remonttitaidoilla niiden laittamiseen tarvitsisi varmaankin suosiolla palkata vähintään sähköalan ammattilainen…

 3. Näin Tampereella eräässä pienessä sisustuskaupassa ulkovaloja, jotka oli naamioitu harmaan “kiven” sisään. “Kivet” esittivät sammakkoa yms. En tiedä olivatko pakkasen kestäviä, mutta ne olisi helppo kerätä talven tullen pois. Hinta oli 22 ja 26 €uroa kipale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *