Suomalaiset kevenevät

Neljä vuotta sitten maapallolla tapahtui jotain erikoista. Pitkään jatkunut painovoimakentän pyöristyminen pysähtyi ja alkoi kulkea toiseen suuntaan – painovoima alkoi lisääntyä päiväntasaajalla ja vähentyä navoilla.

Edellisten jääkausien aikana valtavat jäämassat litistivät maata sisäänpäin napojen lähistöltä. Kun jää suli pois, maanpinta alkoi pikkuhiljaa kohota takaisin kohti normaalia. Tämän pystyy huomaamaan esimerkiksi Pohjanlahden rannikolla, jossa maa nousee liki senttimetrin vuodessa. Sama ilmiö on havaittu myös painovoimakenttää mittaamalla.

Nyt kuitenkin jokin on äkillisesti saanut painovoiman muutoksen tapahtumaan eri suuntaan. Koska maan kohoaminen ei todennäköisesti ole pysähtynyt, tarkoittaa se että päiväntasaajan tienoille on alkanut kerääntyä lisää massaa.

Tutkijat pitävät todennäköisimpänä selityksenä merivirtoja. Pohjoisesta ja etelästä valuu vettä päiväntasaajan tienoille – niin paljon, että se kumoaa maanpinnan nousemisesta aiheutuvan painovoimamuutoksen.

Asiasta raportoivat mm. MSNBC ja BBC.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Pitääkö taas panikoitua, juuri kun selvisimme NT7-asteroidin uhasta? Maailmanloppua tuskin on tiedossa lähiaikoina mutta kyseessä on kuitenkin mielenkiintoinen ilmiö.

Merivirtojen käyttäytyminen vaikuttaa erityisesti ilmastoon. Meitä suomalaisia kiinnostaa Golf-virran käyttäytyminen, sillä siinä tapahtuvat häiriöt heijastuvat ilmastossamme kylmenemisenä.

Onneksi jokaiseen uutiseen sisältyy aina valoisa puoli, tällä kertaa painoaan tarkkaileville. Tulevaisuudessa vaaka saattaa näyttää gramman murto-osia vähemmän…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *