Osta, osta

Comradlogissa oli linkki television pop-up-mainoksia ksittelevn juttuun. TNT-televisioyhti oli kokeillut mainoksia, jotka tulevat nkyviin ruudun alareunaan elokuvan aikana, hieman samaan tapaan kuin CNN:n uutispalkki tai CNBC:n osakekurssiluettelo. Nykyajan teknisten ihmeiden avulla nimittin mainoskatkojen ohittaminen on aivan liian helppoa – siksi mainoksia tytyy saada nkyvmmille paikoille. Kuten tavallista, kokeilun tuloksien kerrotaan olevan rohkaisevia. Negatiivista palautetta ei kerrota tulleen.

Uutinen palautti mieleeni kokemukseni interaktiivisesta digi-tv:st Canal Digitalin kanssa. Kanavalla nimeltn eTV pyri viime talven ja kevn ajan shkinen kauppapaikka. Kun digiboxista valitsi kanavan 27, ruudulle tuli nkyviin musiikkivideoita ja pienen odotuksen jlkeen vasemmassa ylkulmassa nkyv kaukostimell ohjattava ostosvalikko: “Osta CD, DVD, Tietokonepeli”. Vaihtoehtoina oli valita jotain valikosta tai jd katselemaan kanavan nyttmi videoita.

Vaikka kanavan ohjelmatarjonta olikin etisesti mielenkiintoisia, opin kanavia surffaillessa nopeasti loikkaamaan kanavan 27 yli. Suurimpana syyn oli kauppaohjelmiston latausviive: jos erehdyin jmn kanavalle hieman pidemmksi aikaa, digiboxi alkoi ladata kauppapaikkaohjelmistoa ja oli kytnnss jumiutunut parinkymmenen sekunnin ajan. Lataamisen jlkeen ruudulle ilmestyi aiemmin mainittu valikko kellumaan musiikkivideon plle. Se ei ollut viel kovin hiritsev, mutta koska kanavan ensisijainen tarve oli tietysti saada ihmiset selailemaan tavaraluetteloita, valikko muistutteli vhn vli olemassaolostaan vilkkumisella. Minulle asiakkaana vlitetty viesti oli siis suurin piirtein: “jos tulit vain katsomaan videoita, etk aio ostaa mitn, painu helvettiin hengailemasta kanavalta”.

Arvatenkaan kauppa ei kynyt, joten sen jlkeen kuoleman kieliss kiemurteleva levykauppa ptti turvautua uusiin keinoihin levittytymll naapurikanavalle. Ern iltana siirtyessni E!-kanavalle, huomasin hmmstyksekseni ruudun alareunaa peittvn ison keltaisen laatikon ja tekstin: “Press SERV to launch interactive shop. This box will disappear in 30 seconds”. Mainitun nppimen painallus latasi jo tutuksi kyneen kauppapaikan, odottaminen taas sai mainoslaatikon katoamaan lupauksien mukaisesti. Kyseess oli siis klassinen pop-up-mainos.

Aluksi olin lhinn huvittunut. Mainos oli mauton, mutta siit ei ollut suoranaista haittaa samalla tavalla kuin eTV:n kauppapaikasta – latausviiveit ei ollut ja pystyin siirtymn toiselle kanavalle halutessani. Mainos katosi luvatun ajan kuluttua. Mutta – ylltys, ylltys – ei mennyt aikaakaan, kun pop-up-mainos alkoi kyd hermoille. Kun naksuttelen kaukostimell kanavalta toiselle, pyshdyn kanavalle silloin kun sielt nytt tulevan mielenkiintoista ohjelmaa. Saapuessani E!:lle nen kenties mielenkiintoisen trailerin, haastattelun yms, ja ptn jd katsomaan sit. Bang! Ruutua peitt jttikokoinen banneri, joka vaatii huomiotani. Ohjelma toki nkyy bannerin takana, mutta katselukokemus on vhn kuin joku toikkaroisi television edess. Pahimmassa tapauksessa palkki peitt jotain mielenkiintoista kuvassa nkyv. Etk saa sit pois kuin odottamalla, jolloin alle jnyt asiakin on jo mennytt.

Nykyn eTV on historiaa. Kanava lopetti lhetyksens keskuun alussa ja samalla hetkell pop-up-mainos katosi mys E!:lt. Plletunkeva markkinointi tuskin aiheutti kanavan kuolemaa, vaan epilen osasyyllisen olleen mys ylihintaisen ja suppean tuotevalikoiman sek kytettvyydeltn surkean kauppapaikkaohjelmiston. Tervemenoa. Toivottavasti joku oppi kuitenkin jotain mainosten kyttliittymist.

OK, ohjelmien plle on tungettu tavaraa jo aikojen alusta. Vieraskielisten ohjelmien tekstitykset, kanavalogot ja television kuvaruutunytt ovat arkipiv meidnkin telkkareissamme. Suuressa maailmassa sarjojen lopputekstit saatetaan supistaa puolikkaan ruudun kokoiseksi ja jljelle jvss tilassa nytetn tietoja ja trailereita seuraavista ohjelmista. Kanavalogoissa on nhty animaatioita, lmpmittareita tai jopa mainoksia kanavan omista ohjelmista (“7 days until MTV Awards”). Uutiskanavat nyttvt listaa tuoreimmista uutisista tai osakekursseista ruudun alareunassa. Miksip joukkoon ei sopisi mys paria mainosta tuomaan paljon kaivattuja roposia kyhn televisiokanavan lompakkoon?

Kaikilla on kokemuksia nettimainonnasta, jopa niin paljon ett olemme oppineet katsomaan sislt bannermainoksien sijasta. Ja tss on koko ongelman ydin. Eivt mainostajat maksa turhasta – he haluavat ett heidn mainoksiaan katsotaan. Jos muu ei auta, listn kirkkaita vrej ja liikett. “Katso TNNE! l katso sislt, KATSO MINUA!!”. Tm lienee jo kaukana koristeista ja infolaatikoista.

Ehkp tulevaisuudessa saamme nauttia TV-viihteest, jossa Mulder ja Scully hiiviskelevt synkss metsss oudon valoilmin perss samalla kun ruudun alareuna kiljuu keltaisena “K-KAUPASSA JUHLA-MOKKA TARJOUKSESSA 2,95”.

Netiss pop-up-mainokset kyvt nyt jo erittin raskaasti hermoille. Mainostajat ideoivat jatkuvasti uusia innovatiivisempia keinoja tuoda tuotteiden ilosanomaa ulottuvillemme. Mainostaminen itsessn ei ole pahaa: se rahoittaa monia hyvi asioita. Mutta tapoja on monenlaisia – mielenkiintoisia ja rsyttvi. Jos joku mainostamistapa rsytt, l j kiristelemn hampaitasi vaan anna mainostajien kuulla kunniansa. Hiljainen hyvksyminen on positiivista palautetta.

3 thoughts on “Osta, osta

  1. Tulevaisuuden televisioihin saamme samanlaisia mainosestoja kuten esimerkiksi Mozillassa on nykyn. Ei kannata hyvksy kaikkea mukisematta!

  2. Nykynhn mainos(katko)estoja on videoissa, ja siit Sami puhui.
    Mites sitten, kun ruudun alareunaan (tai johonkin muualle) tulee mainospalkki, ja ennen kaikkea, kun sit mainoksen alle jv informaatiota ei lhetet? Mainosesto voisi siis kytnnss olla luokkaa “luo musta palkki kokoa x paikkaan x.”

  3. Luulenpa, ett jos popup-mainoksia joskus nhdn, ne toimivat siten ett varsinainen TV-ohjelma kutistuu ja reunalta paljastuvaan tyhjn tilaan tulee nkyviin mainos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *