Eri cool ja tosi yes

Televisiossa on (uusien kanavien myt?) alettu kiitettvsti kuunnella katsojien toivomuksia. Kesksi ruutuun ovat palanneet monet vanhat suosikkisarjat, kuten Silkki ja luoteja, Juuret, Perhe on pahin, Merilinja ja Kutsukaa McCall. Mys Vanhaa kettua ja nyttemmin Kettua on alettu nytt uusintoina.

Mutta voi! Innostus kntyy pian hmillisyyden sekaiseksi ihmetykseksi, kun muistojen kultaamat vanhat suosikit nkee vuosien (vuosikymmenten) jlkeen uusintakierroksella. Mik on tm turhantrke pnttj, joka niska kenossa kppilee Loden-takin kaulukset pystyss kuin viinan kanssa tissuttava Veijo-setni?

Se on charmikkaan seksiks McCall, joka oli eri cool ja tosi yes. Miten on mahdollista, ett hnen maneerinsa ovat niin kiusallisen kammottavia, kun muistini mukaan herra oli tyylikkint mit telkusta aikanaan tuli? (“Ole rauhassa tytt, min suojelen sinua!”) Olenko kehittynyt ihmisen, vai edistyyk viihdeteollisuus sittenkin nopeammin kuin ehdimme havainnoida arkipivn kiireilt?

Juuria aloin ensin seurata innolla, mutta melko pian pienet yksityiskohdat tkkivt niin, ett lopuksi en en jaksanut avata televisiota keskiviikkoisin. Ers syy innottomuuteeni lie ollut afrikkalaisten natiivien keskenn puhuma tydellinen englanti (“My beloved son Kunta Kinte, you are a Mandinka warrior.”) Mys Perhe on pahin lakkasi pian kiinnostamasta, ehk jaksoja yksinkertaisesti on liikaa (ja ajan henki liian toinen kuin muinoin). Merilinjakin hertt ristiriitaisia tunteita. Aikoinaan kapteeni Onedin oli kovin seksiks, mutta nyt hn vaikuttaa lhinn ahneelta apinalta, jolla on poskiparta. Ehk se mik oli ensin vastustamattoman suvereenia, alkaa vhitellen nytt auttamatta jlkijttiselt. Voisiko tm prosessi menn mys toisin pin? Ehk jonain pivn huomaamme, miten The Osbornien kumma perhe on aidosti rankka? :-) “SHUT UP, KIDS!”

Saksalaiset poliisisarjat sen sijaan ovat pitneet yllttvn hyvin kutinsa, ehk siksi ett niiden jrkhtmtn tyyli on aina ollut asiallista kuin kolmen tonnin matkailuauto autobahnilla. Yht lailla kettu kuin vanha kettu nyttelevt kuivaan tyyliins jyhsti, aikaa uhmaten. (“Kukaan ei ole keittnyt kahvia.”) Jonkin verran tosin haittaa se, ett saksalaisia poliisisarjojen nyttelijit on niin vhn ja heill kaikilla tuntuu olevan varsin vakiintunut roolirepertuaari. Jo ensisilmyksell voi siis yleens havaita, ett ahaa, tuolta tulee mies joka aina murhataan. Ja tss on hnen vaimonsa, Frau Mrderin.

Oman mielenkiintoisen juonikaarensa tuo uusintojen nyttminen koko sarjan mittaisina. Voimme seurata jaksosta toiseen, miten Herr Heimann kehittyy kikkaratukkaisesta hipist melko vsyneen oloiseksi vanhaksi gentlemanniksi, jolla edelleen on vhnlaisesti vuorosanoja. Nin psemme viimein todistamaan monien sarjaohjelmien koko elinkaaren huippuineen ja hiljaisine hiipumisineen. Joskus voi vanhan sarjan loppuessa jd jopa tyhj olo, joka kest koko pivn. Muistan pitkn, miten Derrick jtti meidt valssin soidessa, emmek ne hnen moittivia silmin ja pelottavaa hammasrivistn en koskaan (mik hymy!). Eli ennen seuraavaa uusintaa, joka toivottavasti tulee pian (“ICH bin es!”)

6 thoughts on “Eri cool ja tosi yes

 1. Lloydin perhe takas! Siis se 70-luvun real tv -dokumentti, jossa shlvll perheell oli ontuva hevonen, poika soitti kampuksella shkskittaa ja kaikki riiteli. Muistaako kukaan, mik sarjan nimi oli? Se on selvsti Osbornien edeltj suoraan alenevassa polvessa!
  KuhlaKaan

 2. Taidat tarkoittaa vuonna 1973 kuvattua klassikkosarjaa “An American Family”, jossa Loudin perheen kulissit rytisivt. Is ja iti erosivat ja perheen poika tuli kaapista. Lopuksi kaikki syyttivt sarjan tuottajaa todellisuuden vristelyst.
  Riitta

 3. Niin totta, niin totta. Onedinia on luojan kiitos olekkaan nhnyt uusintana mutta kaikki muut nkemni uusinnat ovat vain tyystin pilanneet sen muistoissa kiiltoutuneen ensikokemuksenkin. Jopa Star Trek alkaa vaikuttaa vhn teennisen nuhjaiselta.

  Silti kaipailen edelleen muhkeaa nt 70-luvulta “Hold it! My name is Frank Cannon!” Please televisiosedt! ei Frank-set koskaan uusintana!

 4. Onedin Line nytt kaikkien niden vuosienkin
  jlkeen odottamattoman ryhdikklt. Tosin
  poikasena minua kiinnostivat vain laivat ja
  dialogin kestin vlttmttmn pahana. James
  Onedinin sinnikkyys on kivaa katseltavaa, ja
  hnen siskonsa Elizabethin sekopinen oikkuilu
  on mys toteutettu aikaakestvll tavalla. Siis
  minun pienest mielestni. Huomenaamulla taas
  kannattaa hert Onedinin veljesten pk-yrittmisen
  pariin.

 5. Merilinja/The Onedin line on minun mielestni parhaita sarjoja joita on koskaan tullut
  Suomessa. Juoni on hyv ja mik parhainta entisen merenkulkijana ja nykyisen
  laivanrakentajana on hienoa seurata purjelaivoja joilla 1800-luvulla seilattiin maailman
  merill. Mys minun esi-isni ovat samanlaisilla aluksilla purjehtineet.

  James Onedin on varmasti sen ajan miehen malli. Yrittelijs ja aikaansaava.
  Aloitti 25:ll punnalla ja sai laivaston niiss oloissa.

  Katsoin sarjaa jo silloin kun se tuli ensimmisen kerran 70-luvulla. Aluksi musta-
  valkoisena, kun ei ollut vritelevisiota ja sitten kun saimme vri-TV:n jouduin lhtemn
  merille, enk nhnyt kaikkia osia.
  Nyt oli hyv seurata nuoruuden sarjaa. Kyllkin nytkin ji jokin jakso vliin kun en
  kaikkea nauhoittanut.
  Siksi kysynkin onko kenellkn nauhoitettuna niit alkupn jaksoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *