Ukkoskartta

salamakartta.jpg

Ukkosen esiintymistiheyksi Suomessa – suurenna kuvaa klikkaamalla (185 kt).

Ilmatieteen laitoksen salamat Suomessa -sivulta lytyi linkki karttaan, johon oli tilastoitu ukkospivien lukumr eri puolilla maata. Karttaan ei oltu kuitenkaan merkitty paikkakuntia, joten tein sen perusteella uudenlaisen kartan (yll).

Kuvassa nkyvt kirkkaimpina ne alueet, joissa ukkostaa keskimrin eniten. Tieto perustuu Ilmatieteen laitoksen salamapaikantimien tilastoihin vuosilta 1982-2000. Suomen ukkosrikkain paikka lytyy kartan mukaan Hangon tienoilta, jossa ukkostaa jopa yli 20 pivn vuodessa. Harmailla ja vrittmttmill alueilla, joita on paljon lnsirannikolla, ukkostiheys j alle 10 pivn vuodessa. Ukkospivksi lasketaan piv, jolloin sasemalla on nhty salamoita tai kuultu jyrin.

Kartalta lytyy joitain kohtia, joista olisi hauska kuulla tarkempia selityksi. Miksi Porvoossa on alue, jossa on ymprist vhemmn ukkosia? Miksi Huittisten seudulla ukkosia on enemmn kuin muualla?

Jlkimmiseen viittaavaa asiaa ksiteltiin taannoin Myrskybongarien postituslistalla, jossa Olli Haukkovaara heitti ilmaan teorian jonka mukaan auringon lmmittmt laajat peltoaukeat luovat helposti konvektiopilvi. Ehk nm muodostuvat sitten sopivissa olosuhteissa muita useammin ukkospilviksi.

Kartasta lienee eniten iloa kaltaisillemme ukkosfaneille ja myrskybongareille. Kartan perusteella odotettavissa kiivaita myrskyjen takaa ajoja Salon seudun peltojen keskell, parhaaseen Twister-leffan tyyliin..?

One thought on “Ukkoskartta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *