Ukkoskartta

salamakartta.jpg

Ukkosen esiintymistiheyksiä Suomessa – suurenna kuvaa klikkaamalla (185 kt).

Ilmatieteen laitoksen salamat Suomessa -sivulta löytyi linkki karttaan, johon oli tilastoitu ukkospäivien lukumäärä eri puolilla maata. Karttaan ei oltu kuitenkaan merkitty paikkakuntia, joten tein sen perusteella uudenlaisen kartan (yllä).

Kuvassa näkyvät kirkkaimpina ne alueet, joissa ukkostaa keskimäärin eniten. Tieto perustuu Ilmatieteen laitoksen salamapaikantimien tilastoihin vuosilta 1982-2000. Suomen ukkosrikkain paikka löytyy kartan mukaan Hangon tienoilta, jossa ukkostaa jopa yli 20 päivänä vuodessa. Harmailla ja värittämättömillä alueilla, joita on paljon länsirannikolla, ukkostiheys jää alle 10 päivään vuodessa. Ukkospäiväksi lasketaan päivä, jolloin sääasemalla on nähty salamoita tai kuultu jyrinää.

Kartalta löytyy joitain kohtia, joista olisi hauska kuulla tarkempia selityksiä. Miksi Porvoossa on alue, jossa on ympäristöä vähemmän ukkosia? Miksi Huittisten seudulla ukkosia on enemmän kuin muualla?

Jälkimmäiseen viittaavaa asiaa käsiteltiin taannoin Myrskybongarien postituslistalla, jossa Olli Haukkovaara heitti ilmaan teorian jonka mukaan auringon lämmittämät laajat peltoaukeat luovat helposti konvektiopilviä. Ehkä nämä muodostuvat sitten sopivissa olosuhteissa muita useammin ukkospilviksi.

Kartasta lienee eniten iloa kaltaisillemme ukkosfaneille ja myrskybongareille. Kartan perusteella odotettavissa kiivaita myrskyjen takaa ajoja Salon seudun peltojen keskellä, parhaaseen Twister-leffan tyyliin..?

1 thought on “Ukkoskartta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *