Terveisi teknologiautopiasta

Kun olin nuori nrtti, yhten unelmanani oli se, ett joskus asuisin talossa jossa on oma puutarha ja siell nettiyhteys, joka ulottuu kaikkialle. Nyt tavoite on saavutettu: tm historiallinen juttu on kirjoitettu puutarhatuolista langattoman verkkoyhteyden pst. Tuntuuko nyt erilaiselta?

Aurinko paistaa niin kirkkaasti, ett nytst ei tahdo saada selv ja ampiaiset kiertelevt nppimistn ymprill pahaenteisesti. Internetiin uppoutuminen keskell kaunista kespiv tuntuu jotenkin hupsulta. Mutta olen omalta osaltani toteuttamassa langatonta tulevaisuutta.

Langaton verkko kotona ei ole en kovin uusi asia. Sistiloissa se on ehtinyt mullistaa tyskentelymme totaalisesti. Tyhuone pyttietokoneineen on liki kyttmtn ja sen sijaan kannamme lpprimme sinne, miss sill hetkell tyskentely maistuu mukavimmalta. Oma suosikkipaikkani on kulmasohvan nurkkauksessa.

Tmhn on sit, mit teknologiavisiot tarjoavat: olemme kytkeytyneen verkkoon aina ja kaikkialla. Teknologian viimeisimmt taikasanat, Bluetooth, GPRS ja WLAN, takaavat sen, ett mahdollisuuksia riitt. Terveisi teknologiautopiasta.

Utopiassa elminen ei ole kuitenkaan niin sujuvaa ja seksikst kuin visioista voisi ksitt. Nykyiset laitteet ovat joko isoja tai kmpelit, kuten tm sylissni makaava kuumana hehkuva Dell-niminen kivenmurikka, tai sitten npprn kokoisia mutta kytettvyydeltn kankeita, kuten taskussani piileskelev Ericsson. Langattomat sovellukset tekstiviesti- ja WAP-palveluineen ovat viel haileita varjoja siit mit ne voisivat olla. Erilaisten ohjelmistojen kytt painuu usein virittelyn ja stmisen puolelle, josta itse toki nrttin nautin suunnattomasti, mutta joka monille muille tuntuu yht hauskalta kuin kivireen vetminen.

Joskus teknologiautopiassa trm ns. Wow-kokemukseen, eli huomaa tekevns jotain ihan uudenlaista ja hauskaa. Viime vuosilta mieleen on jnyt mm. seuraavia:

Hauskaa webcamien kanssa

Firman bileiss mukana oli pieni webcamilla varustettu kannettava. Laite tallensi nkemns kovalevylle illan mittaan. Illan ja yn aikana tallennetuista kuvista riitti riemua viel pitkksi ajaksi tulevaisuuteen.

Samanlainen yhdistelm oli kytss messuosastolla. Tll kertaa kytss oli langaton verkkoyhteys, jonka kautta osaston tunnelmia jaettiin streamina reaaliajassa toimistolle jneille kavereille. Yhteydenpito ja kannustus tapahtui samaan aikaan ircin yli.

Irkkausta miss tahansa, koska tahansa

Tylst junamatkat muuttuvat mukavammiksi kun koneella on auki irc-yhteys. Lohtua junamatkan pieniin draamoihin (edessistuva laskee tuolinsa selknojan syliisi, rasittavat lapset huutavat ja riehuvat) tuo se, ett niist voi whinett kavereille.

Mikan klassiset irkkiraportit maailmanymprimatkalta pienentvt maapalloa omalta osaltaan. Irkin ohella tunnelmia vlittivt mys tekstiviestit ja shkpostiraportit.

Eesaun tekem irkkauksen nopeusenntys (vajaa 200 km/h saksalaisella autobahnilla) on mys legenda.

Valokuvia liki reaaliajassa

Digitaalikameran, lpprin ja kameran avulla matkatunnelmien raportointi muuttuu ihan toisenlaiseksi. Postikortteja ei en tarvita, kun voit ikuistaa maisemat verkkoon ja leuhkia irciss matkafiiliksill toisella puolellla maapalloa toimistossa istuville kavereillesi.

Mys bileraportit saavat uudenlaista tunnelmaa kun kotona istuvat kaverit voivat katsella tunnelmia lhestulkoon reaaliajassa.

Uutisvirran uudelleenjrjestely

Ensin oli puoli yhdeksn uutiset, josta katsottiin mit pivn aikana oli tapahtunut. Sitten tuli lis uutislhetyksi ja uutiskanavia, joista uutisia tuli joka tasatunti. Kun ostin lopultakin uuden television, siin tuli mukana teksti-tv.

Netin uutispalvelut ja teksti-tv pitivt huolen siit, ett uutislhetyksi ei tarvinnut odottaa en ollenkaan. Sittemmin tilasin knnykkni Alexpressin uutispalvelun, jolloin uutisia ei tarvinnut en etsi vaan ne lysivt minut. Push-mediaa parhaimmillaan.

Tarinoita riitt, ja mukana eivt ole edes ne joita nykyn pit jo itsestnselvyyksin: knnykiden tuoma liikkumisen vapaus, tyntekomahdollisuudet miss tahansa jne.

Tss vaiheessa iho alkaa kuitenkin punoittaa uhkaavasti, joten postitan jutun, laitan lpprin kiinni ja pakenen varjoon…

One thought on “Terveisi teknologiautopiasta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *