Civilization IV

Vastoin parempaa tietoani tilasin pelin. Minulla ei ole välttämättä aikaa pelata, mutta tässä tapauksessa kyseessä on vuosikymmenen pelitapaus. Joten tietysti hankin itselleni Civilization IV:n.

Mukava postinkantaja toi pelin sisältävän paketin oikein kotiovelle ja käteen saakka perjantai-aamuna. Päivällä töissä oli jo hauskaa odotuksen tunnelmaa: pian pääsee pelaamaan. Kotiin tullessa olin innoissani kuin pikkupoika, ainakin vähän :-)

Asensin pelin ensin vähän hitaammalle koneelle, varsin tietoisena siitä että sen tehot eivät välttämättä riitä. Peli kyllä toimi, mutta hieman jumittaen, nykien ja vilkkuen. Civilization asentaminen varsinaiselle ykköstietokoneellemme (sille, joka oli vielä puoli vuotta sitten ns. Suhteellisen Kova Tykki) muuttuikin sitten aikamoiseksi showksi.

Ensimmäinen virheilmoitus oli tyly. “Failed to initialize renderer”. Peli lopetti latauksen siihen paikkaan ja Windowsin työpöytä palasi takaisin näkyviin. Ei hyvältä näytä. Onneksi muistin nähneeni netissä ohjesivun siitä, miten toimitaan tällaisessa tilanteessa. Kannatti surffailla Civilizationista kertovia webbisaitteja jo hieman etukäteen. Ongelman ratkaisu sujunee käden käänteessä, ajattelin. Olin väärässä.

Näyttökortin ajurit olivat ensinnäkin vanhat. Syystäkin, sillä näyttöajurien päivittäminen ei ole mitään mukavaa touhua. Olin jättänyt ajurit päivittämättä noudattaen vanhaa periaatetta: “Jos se ei ole rikki, älä ala korjaamaan sitä”. Ongelmia ei ollut aiemmin, joten ajuritkin saivat pysyä. Mutta nyt oli siis aika päivittää näyttöajurit tuoreisiin versioihin.

Ja apuna olivat vielä kuvitetut ohjeet. Ylellistä! Ohjeet tyssäsivät kuitenkin heti alkupäässä kohtaan, jossa kerrottiin: poista vanhat ajurit käyttäen ATI:n poistotyökalua. Ongelma nyt vain on se, että esimerkeissä käytettyä poisto-ohjelmaa ei koneeltani löytynyt. Ohjeiden tekijä oli ottanut tämänkin huomioon: “jos ohjelmaa ei löydy, klikkaa tästä”. Klikkasin. Harmi vain että kyseinen linkki vei ihan väärälle sivulle. Ei poisto-ohjeita.

Parin minuutin surffailun jälkeen löytyi lopultakin jonkinlainen ajurienpäivitysohje, joka vahvisti aavistukseni: siitä vain rohkeasti kaikki vanhat ajurit pois ja lisäksi vielä poistetaan rekisteristä viittaukset ajurien valmistajaan. Tein työtä käskettyä. Poistin ajurit, Windows halusi bootata, boottasin, Windows nousi pystyyn, joku asensi poistetut ajurit uudelleen. WTF? Poistin ajurit uudelleen, Windows halusi bootata, boottasin, Windows nousi pystyyn, joku asensi poistetut ajurit uudelleen. HP:n tietokoneen mukana oli tainnut tulla jonkinlainen ohjelmisto, joka pyrkii pitämään ajurit ajan tasalla. Jos vaikka joku sattuisi vahingossa poistamaan ne.

En antanut tuon hämätä, todennäköisesti oikeat ajurit olivat poistuneet, ajurit vain näyttävät tulleen takaisin. Näin ainakin oletin – olinhan heittänyt tiedostotkin menemään. Poistin vielä toisen näyttöajureihin liittyneen ohjelman ja boottasin jälleen uudelleen. Monitorin kuva vilkkui tummanvihreää lumisateen näköistä bittisotkua uudelleenkäynnistyksen aikana. Pidin pääni kylmänä: litteä näyttö tuskin menee rikki sotkuisesta signaalista – jos minulla olisi ollut vanhempi kuvaputkimonitori, olisin jo säikähtänyt ja sammuttanut sen. Pian näyttö kuitenkin asettui aloilleen ja Windows nousi taas pystyyn. Näyttökortin ajurien poistamisen jälkeen näyttö oli siirtynyt kummalliseen venyneeseen moodiin jossa väritkin heittivät häränpyllyä. Vanha kunnon 640*480 pikseliä muutamalla kymmenellä värillä – muistot 90-luvun alkupuolelta palasivat mieleen.

Kiitin itseäni siitä, että olin ymmärtänyt imuroida uudet ajurit sisältävän paketin työpöydälle ennen urakkaan alkamista. Tässä näyttötilassa nettisurffailu olisi ollut aikamoisen hankalaa. Käynnistin ajurien asennuksen ja odottelin…

Kone boottasi vielä kerran ja hiljalleen pääsin tutkimaan näytön asetuksia. Säädin resoluution ja värit takaisin kohdalleen, kävin lisäasetukset läpi ja varmistin että kaikki näytti suurinpiirtein oikealta. Seuraavaksi vuoroon tuli pelin uudelleenasennus. Senhän ohje oli pyytänyt poistamaan jo ihan alkuvaiheessa.

Vasta asennuksen jälkeen huomasin lukeneeni ohjetta huolimattomasti: ensin asennetaan Civilization, sitten vasta uudet näyttöajurit. Perhana. No, en ala asentelemaan kaikkia uusiksi, tuskin se niin vakavaa on.

Ohje neuvoi seuraavaksi käynnistämään pelin: jos kaikki menee hyvin, peli käynnistyy. Peli ei käynnistynyt. Eli siirryin ohjeen loppupuolelle kohtaan: “mitä jos kaikki muu menee pieleen”. Imuroin koneelle linkin takaa löytyväksi luvatun apuohjelman, käynnistin sen (ohje puhui tosin käynnistettävästä ohjelmasta, oikeasti se oli zip-tiedosto joka täytyi purkaa ennen käynnistämistä). Toimin ohjeiden mukaan: etsin Civilizationin asennuskansion (joka toki oli hieman eri paikassa kuin mitä ohjeissa sanottiin), avasin ja purin tiedostoja. Seuraavaksi ohje pyysi siirtämään .pak-tiedoston eri kansioon ettei se sotke juuri purettuja tiedostoja. Ahaa, siis siirtämään tiedostonhallinnassa. Mitäpä turhaan moista mainitsemaan. Sammutin apuohjelman, siirryin tiedostonhallintaan ja siirtelin pyydetyt tiedostot uusiin paikkoihin.

Jännitys kohosi: käynnistyykö peli? Klikkasin. Peli lähti latautumaan ja alkuruutu näkyi. Jippii! Se toimii sittenkin. Seuraavaksi ruudulle lävähti uusi ilmoitus: “Please insert correct CD-ROM”. Mitä hittoa – se levy on sisällä edelleen? Apusivuilta löytyi vastaus tähänkin. Asemassasi on väärä levy – jotkut levyt on merkitty väärillä teksteillä. Vaihda siis levy 2:n sijasta asemaan levy 1. MUTTA KUN MINUN PAKETISSANI EI TULLUT KAHTA CD-ROM-LEVYÄ VAAN YKSI DVD-LEVY!!

Alkoi naurattaa. Päätin kokeilla vanhanaikaista temppua ja poistin dvd-levyn asemasta ja laitoin sen takaisin. Klikkasin. Peli lähti toimimaan. Tyylikäs alkuanimaatio pyöri ruudulla. Kokeilin vielä peliä, toimi oikein sulavasti ja hienosti. Poistuin pelistä takaisin työpöydälle.

Huh-huh. Tietokoneen päivittämiseen, boottailuun, asenteluun ja säätämiseen oli kulunut yllättävän paljon aikaa. Riitta oli odottanut kärsivällisesti päästäkseen myös ihailemaan uutta peliä. Oli aika ylpeästi esitellä ostokseni.

Klikkasimme. Peli latautui, musiikki lähti soimaan. Ruudulla näkyi hiiren kursori. Ei mitään muuta. Kursori ja musta ruutu. Myönnän, saatoin kiroilla hieman.

Yritin uudelleen. Kursori ja musta ruutu. Eteerinen tunnelmamusiikki alkoi käydä hermoille. OK, emme siis pelaakaan vielä, täytyy vielä säätää ja katsoa että mikä on nyt vialla.

Päätin kokeilla onneani ja katsoin mitä pelin asennushakemistosta löytyy. Tiedosto nimeltään _Civ4Config? Näyttää lupaavalta – tutkin mitä se oli syönyt. “Fullscreen: 1/0/ask” näytti lupaavalta vaihtoehdolta. Voin siis ajaa Civilizationia ikkunoituna kokoruudun sijasta. Ikkunan koon määrittelykin löytyi, siinä vaiheessa ei häirinnyt enää yhtään että korkeus määriteltiin ennen leveyttä, pari riviä ennen selittäviä kommentteja.

Kokeilin käynnistää Civilizationin. Se käynnistyi kiltisti ikkunassa eikä animaatio edes nykinyt kuin ihan pikkuisen. Riitta paikalle: nyt päästään pelaamaan. Vaihdoimme XP:ssä Riitan käyttäjäprofiiliin ja klikkasimme.

Kursori ja musta ruutu. Ei tietoakaan ikkunasta. Myönnän, saatoin kiroilla aika lailla.

Takaisin sorvin ääreen. Ahaa, Civilization tekee käyttäjäkohtaiset asetukset. Riitan asetukset ovat siis tiedostossa C:\Documents and Settings\tunnus\My Documents\My Games\Sid Meier’s Civilization 4\CivilizationIV.ini. Olin nimittäin sattumalta bongannut tuon My Games -kansion, Civilizationin asennusohjelma oli nimittäin luonut sen ja olin ihmetellyt sen tarkoitusta. Nytpä löytyi sillekin tarkoitus. Aiempi tiedosto _Civ4Config olikin viittaus pelin asentaneen käyttäjän – tässä tapauksessa minun – My Games -kansiossani sijaitsevaan asetustiedostoon ja Riitalle oli generoitu oma tiedosto. Muokkasin oikeaa tiedostoa, vaihdoin ruudunmäärittelyasetukset, tallensin tiedoston ja käynnistin pelin. Se toimi.

Nyt asetukset ovat siis kunnossa, Riitta pääsi pelaamaan ja minä kirjoittelemaan tätä.

Ja nyt päästään siihen tarinan pointtiin.

Kuinkahan monessa suomalaiskodissa tullaan lähiviikkojen aikana käymään läpi sama show ja kirotaan lopuksi PC:t alimpaan helvettiin ja todetaan että perheeseen ostetaankin sitten pelikonsoli? Meinaan vain että ei ole ensimmäinen kerta kun tietokonetta joudutaan virittelemään oikein olan takaa että pelit saadaan toimimaan.

Voin kuvitella ns. tavallisen käyttäjän turhautumista hänen seikkaillessaan vähän sinnepäin kirjoitettujen englanninkielisten ohjeiden sekamelskassa, yrittäessään ottaa tolkkua siitä, mitä oikein pitäisi tehdä että ostettu peli lähtisi toimimaan ja miten tietokone päivitetään niin että se lähtee vielä seuraavallakin kerralla käyntiin.

Josta päästään lopuksi siihen tärkeimpään pointtiin.

Onko Civilization IV sitten niin hyvä kuin väitetään? Muutaman tunnin pelikokemuksella voisin sanoa, että on. Itse peli on pohjimmiltaan edelleen sama kuin aiemmatkin versiot, mutta tässä versiossa on kiinnitetty runsaasti huomiota käytettävyyteen ja käyttökokemukseen.

Pelaaminen sujuu näppärästi ja parannettu grafiikka ja äänimaailma luo hyvää tunnelmaa. Turhauttavia toistuvia rutiineja on siivottu pois ja varsinaiselle hauskalle jää enemmän tilaa. Moninpeliä en ole ehtinyt vielä kokeilla, mutta sekin vaikuttaa todella lupaavalta.

27 thoughts on “Civilization IV

  1. ei tarvitse ihmetellä miksi vaivattoman konsolipelaamisen suosio on kasvussa :-)

  2. Itse olen kironnut pelin alimpaan helvettiin. Tai ainakin kyseisen 1.0 version. Pelikoneeni ylittää nipin napin minimivaatimukset; seurauksena sekoilevat grafiikat, loppupelin 5-10 min vuoron vaihtuminen, pätkivät animaatiot… Ensimmäiset pelikokemukset olivat sen verran turhauttavia, että olen huomannut unohtaneeni ensimmäisen avaruuden valloituksen (space victoryn) jälkeen koko pelin. Katsellaan sitten muutaman päivityksen jälkeen, vaikka siihen mennessä on varmasti Xbox 360 julkaistu – ja ostettu.

  3. Jesh.. tuohan kuulostaa jo lähest traditionaaliselta civ-säätämiseltä.

    Meinaan itselläni oli jokusen vuotta sitten tuon CIV-III:n kanssa aivan samanlaisia jumppaustukioita ennenkuin käynnistysvaiheen mustasta ruudusta pääsi eroon ja pelin pyörimään muutenkin kuin musiikin osalta. Silloin muistaakseni piti puukottaa jotain pelin ini-tiedostoista ja asettaa pari parametria uusiks.

    Onneksi on google apuna mutta miten ihmeessä CIV:n kanssa voi ollakin tuollaisia ongelmia ilmeisemmin pelisukupolvesta toiseen.. Itselle tuollaiset nyt eivät myöskään ole mitenkään ylipääsemättömiä mutta voin myös kuvitella miten monessa perhekunnassa voi olla vielä asian kanssa sormi suussa ja pahasti. Luulisi ettei sen heittämällä toimivan pelin rakentaminen nyt niiiin vaikeaa voi olla.

    No.. kaiketi tuo on silti pakko-ostos sukupolville jotka genreen koukuttuivat aikanaan jo sen ykkösosan myötä…

  4. Minulla ei puolestaan ollut pienintäkään ongelmaa pelin asentamisessa. Pelissä on kyllä vahvempi “vielä yksi kierros” -koukku kuin aiemmissa osissa. Peli on ollut koneessa nyt kahdeksan päivää ja viisi niistä on mennyt pitkälle yli puolen yön, viimeksi eilen aamuneljään, kun Kublai-kaani kävi ryppyilemään musketööreilleni.

  5. Ystäväni, Civilisation – pelin fani tähän asti, kertoi pettyneensä rankasti nelosversioon. Mukaan oli tuotu uskonto, mutta millä lailla. Konfutse esiintyi historiallisena hahmona asetettuna kansanperinteen viitekehykseen (“according to tradition”). Jeesus esiintyi historiallisena hahmona. Jeesus nousi kuolleista, ei kansanperinteen mukaan, vaan piste.

    Hooh.

  6. Tästä ja tuosta Sony-BMG:n jutusta tuli mieleen, että kun Civ nelosessakin on käytössä Safedisc 4 suojaus, niin mitähän se mahtaa tehdä koneelle? En yhtään ihmettelisi jos asentaisi jotain omia ajurisäätöjään estääkseen piraattiversioiden toiminnan. Kai tätäkin on joku tutkinut?

    Samankaltaisia artikkeleita olen saanut lukea monissa nettimoninpeleissä käytettävistä huijausten ehkäisyohjelmista, esim. PunkBuster ja World of Warcraftin oma softa. Ne käyvät läpi koneelle asennettuja (ajossa olevia prosesseja) ohjelmia ja raportoivat niistä (tai ainakin laskevat prosesseista tarkistussumman ja vertaavat sitä sitten tunnettuun cheat-softan tarkistussummaan) pelin tekijälle, ottavat ruutukaappauksia pelin aikana ja lähettävät niitä serverin ylläpitäjälle yms.

  7. Moninpeli on kyllä aivan loistavaa tuossa. Aika vaikealta kuulostaa, no on se sen arvoistakin :)

  8. Pingback: Melkein Blogi

  9. Voi niitä aikoja, kun yritettiin saada MS-Dosissa muisti riittämään pelin ajamiseen. Onneksi silloin riitti ihan tekstieditori asetusten viilaamiseen, ctrl+alt+del boottaamiseen, monta kirosanaa jatkamiseen. Kuitenkin “voi sitä riemua, kun kyseinen peli pelasi”! Ja sitten pelissä tulikin huomattua, että joku tärkeä ajuri (kuten esim. hiiri-) puuttui ja ei kun uusiksi viilaamaan. Tulipahan kärsivällisyyttä koeteltua.

    Civ 4:sta en edes harkitse. 3:nen on laatikossa, mutta harvoin pelattuna. Jos peli kestää yli 20h, niin peli on aivan liian pitkä. Perheellinen, työssä käyvä, opiskeleva ei voi laittaa yhtä yötä enempää putkeen pelaamiseen ja pävällä ei peliä voi jatkaa tai joku on sitten kuolaamassa näppikselle tai puremassa sähköjohtoa.

  10. Teme: Ei tee mieli Civilization 4:ää mainostaa, mutta väittävät että peliaikaa saa helposti alas valitsemalla “nopean” pelityypin aloittaessa peliä. Siispä tämä saattaisi hyvinkin olla sinun tilanteeseesi jopa sopiva Civ-peli.

    Tuija: Nyt en ymmärrä – uskonnolliset hahmothan ovat pelissä täysin tasa-arvoisessa asemassa. Voitko tarkentaa mitä tarkoitat? (Lisäksi jos pelissä voi Gandhi olla suuri sotaherra, niin onko uskonnollisilla viitteilläkään merkitystä? :) )

  11. Oi kun tulee elävästi mieleen ne kädenväännöt DOS-pelien kanssa. Se jos mikä oli välillä turhauttavaa, mutta peli tuntui ania paremmalta sen jälkeen kun sen oli saanut toimimaan kunnon turhautumisen jälkeen.

    Sitä ensimäistä Civiä saan syyttää monesta vähäunisesta yöstä. Eihän sitä voinut lopettaa kesken millään. Uudemmat versiot ovat jääneet hyvin vähäiselle pelaamiselle.

    Jos pelaaminen lähtee käsistä on tarjolla Civilization Anonymous, jossa mukana myös kuuluisuuksia: http://www.civanon.org/movies/trailer.mov

  12. Inhottavaa liekittää toisten kommenttipalstoilla, mutta ihan oikeasti, mitä oikein ajattelette?

    Ettekö oikeasti tajua, että annatte rahaa viallisesta tuotteesta ja sitten itse joudutte vielä näkemään vaivaa sen korjaamiseen? Juuri tällaiset asiakkaat aiheuttavat sen, että microsoftit ja sonyt voivat tyrkkiä tavan kuluttajaa miten tahtovat. Teette ilmaista työtä näille firmoille. Ja neuvomalla tällä tavalla saatte muut tekemään lisää ilmaista työtä.

  13. Tiedemies: sepä tässä juttussa olikin pointtina. Itsellä tämä vielä sujuu, koska olen englanninkielentaitoinen, osaan käyttää hyväkseni tehokkaasti netin tietolähteitä enkä pelkää tietokoneen asetuksiin kajoamista.

    Sääliksi käy vain esim. sellaisia perheitä, joissa yllämainittuja asioita ei välttämättä osata. Jos 40 euron peli ei lähde kiltisti toimimaan ja lapset katsovat toiveikkaasti sormi suussa olevia vanhempia, voin kuvitella ärräpäiden lentävän.

    Pelejä myyvät liikkeetkin taitavat kategorisesti kieltäytyä auttamasta teknisten ongelmien kanssa (enkä kyllä usko että yksikään liike lähtisi asiakkaidensa näyttöajureita päivittämään).

    Tämä ajatusketju johtaa sitten kysymykseen, että pitäisikö pelien tukea vanhempiakin ohjelmistoversioita, ja eikö tietokoneen käyttäjän vastuulla ole pitää laitteistonsa ajan tasalla?

    Ja miksi maa ei ole jo täynnä pieniä palveluyrityksiä jotka voi soittaa paikalle tietokonetta asentamaan? Mikä vinkkinä työttömille tai lisäansioita halajaville asiantuntijoille mainittakoon.

    Tosin eipä taitaisi tällainen yritys vielä päätoimiseksi työpaikaksi yltää, ilman suuren luokan markkinointia.

    Tämä meni jo vähän ohi Civilization 4:stä, jossa on toki muitakin kuin käyttäjien vanhentuneisiin näyttöajureihin liittyviä vikoja. Valmistaja on jo nettifoorumeilla luvannut peliin päivityksiä parin viikon sisällä.

  14. Mitenkään väheksymättä PC-pelien teknisten ongelmien aiheuttamaa tuskaa – ja ottamatta kantaa esitettyihin Civ4 -sidonnaisiin ongelmiin – niin tuo Atin ajureiden poistotyökalu löytyy samalta sivulta kuin mistä ne uudet ajurit ladataan Atin web-sivuilla… Vanhojen ajureiden poistaminen ei ole edes välttämätöntä, vaikka Atin suositus lieneekin. Ainakin Windows XP -käyttöjärjestelmässä vanhojen ajureiden jättäminen järjestelmään voi jossain tapauksissa olla jopa perusteltua, koska tällöin ne voi palauttaa Driver roll back -toiminnolla, mikäli uudet ajurit eivät toimikaan oikein.

    Ajureiden poistaminen käsin vaatii sellaista seikkailuhenkeä, jota epäilen kovin monessa suomalaisperheessä löytyvän. Useimmat luultavasti vain päivittävät uudet ajurit vanhojen päälle, eivätkä huomaa tämän johdosta ongelmia.

  15. Tekisi mieli sanoa, että hanki Macci, mutta kun sen kanssa kestää vielä kauemmin ennen kuin pääsee pelaamaan.

    Näillä näkymin tammikuulle. :(

  16. PA: Meillä on Mäkki… ja tuota Civin julkaisua sille odotetaan kuin joulupukkia.

  17. Antti: Heh, taisinpa katsoa sitten huolimattomasti. Uusien ajurien vanhojen päälle on sellaista mitä teen jatkuvasti, mutta olen antanut itselleni kertoa että näyttöajurien tapauksessa vanhojen poistaminen ensin alta pois on painokkaasti suositeltua.

    Urheiluhenkiset tosin laittavat menemään vanhojen päälle :-) Tunnustetaan: itse tein homman by-the-book osaksi siksi että aavistelin jo alussa ongelmia ja siksi petasin siitä hyvää juttua Pinseriin. Mutta eikös ollutkin hauskaa luettavaa :)

  18. Ostin Civ4 heti ekana päivän, kun tuli Suomeen myyntiin. Asentui ongelmitta. Peli pyörii, mutta nykii kyllä välillä oudosti. Etenkin kun lataa tallennusta. Mutta sitähän tosipelaaja ei tee kovin usein. ;-) Ei kuitenkaan liikaa. Ehkä pitäisi päivittää ajurit, ja jos se ei auta, niin ostaa uutta rautaa. Varmaan päivityksiäkin on tulossa.

    Tähän mennessä on tullut pelattua kolme peliä. Aloitin Warlord-vaikeudella ja läpihän se meni ensi yrittämällä. Sitten kokeilin seuraavalla vaikeudella. Turpiin tuli. Ja uudestaan sama homma. Nyt on menossa neljäs peli, vaihteeksi taas Warlord-vaikeudella. Hyvin menee. Koukussa ollaan ja tukevasti. Puoli maailmaa valloitettu eli yritän valloittaa vielä loputkin. Voittotapoja on useita ja aion käydä kaikki läpi..

    Mitä peliä pituuteen tulee, niin se riippuu useista tekijöistä. Ajan kulumisen nopeutta voi säätää (3 vaihtoehtoa, itse olen käyttänyt eeppistä aikaa). 20 tuntiin ei kyllä pääse kovin helposti. Ensimmäinen pelini taisi olla n. 5h. Olen tosin vanha tekijä jo, joten en käytä aikaa liikaa. ;-)

    Ehdottomasti paras Civ-peli tähän mennessä. Colonization (mikseivät tee siitä uudistettua win-versiota?), Alpha Centauri ja Civ3 kilpailevat kakkostilasta. Parannuksia on tullut runsaasti. Mikromanagerointia on paljolti automatisoitu (mahdollista tehdä säädöt toki itsekin) ja peliä muuten monipuolistettu. Yksiköt ovat tasapainossa jne. Parasta on aiempaa suurempi vapaus esim. yhteiskuntajärjestelmän ja tech-treen suhteen. Lisäksi on hyvä, ettei yksiköitä voi ostaa väellä/rahalla kuin tietyissä yhteiskuntatyypeissä. Kulttuuri, uskonto ja yhteiskuntatyyppi vaikuttavat mukavasti myös diplomatiaan, joka möyskin toimii kuten pitää.

    Solttujärjestelmä on myös uudistettu kokonaan. Yksiköiden kehittyminen/kehittäminen on todella toimiva systeemi. Voi esim. kehittää “mediccejä” tai yksiköitä, jotka tehoavat parhaiten esim. jouskariväkeen.

    Graffakin on ok ja mielestäni onnistunut. Zoomailua ei tosin tule käytännössä käytettyä. Paras tapa siirtyä paikasta toiseen on edelleen pikkukartan klikkailu.

    Ehkä ainoa, jota kaipaan aiemmista Civeistä on city view. Sitä kun ei ole lainkaan. Ihmerakennukset ym. tulevat suoraan kartalle näkyviin. Aiemmin oli niin mukavaa ihailla läheltä suurella vaivalla kehitettyä kaupunkia. Noh, muut onnistuneet uudistukset kyllä maksavat city viewin menetyksen mennen tullen.

    Suosittelen!! Jos et vielä ole ostanut, niin viimeistään pukinkontin täytteeksi sitten… =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *