Perseidit

Sääennuste lupailee illaksi suhteellisen selkeää, joten älä unohda käväistä tänä iltana auringonlaskun jälkeen ulkona. Menossa on taas jokavuotinen Perseidien meteorisade.

Tähdenlennot syntyvät avaruudessa olevien pienten hiukkasten törmäyksestä maan ilmakehään. Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen jälkeensä jättämästä pölypilvestä, johon maapallo ajautuu kiertäessään aurinkoa hurjalla vauhdilla. Törmäys pölyhiukkasen ja maapallon välillä on vauhdikas – moskat iskeytyvät ilmakehään 59 kilometrin sekuntivauhdilla (yli 200 000 km/h!). Siitä aiheutuu valtaisa kitka joka polttaa hiukkasen samantien poroksi. Maan pinnalla seisova katselija näkee tuloksena komean tähdenlennon.

Tänä vuonna Perseidien pitäisi olla tavanomaista komeampia: avaruudessa meitä odottaa nimittäin kaksi pölypilveä. Toinen on komeestasta jäänyt iso pölypilvi, josta ovat peräisin joka vuosi toistuvat Perseidien tähdenlennot. Tänä vuonna maapallo törmää kuitenkin myös hieman tuoreempaan komeetasta irronneeseen pölykiehkuraan, josta on tiedossa vielä entistä enemmän tähdenlentoja.

Tämän vuoden erikoisnäytös on tulossa nyt ensi yönä maapallon lentäessä tähän tuoreeseen pölypilveen. Meteorisateen tiheimmäksi hetkeksi on laskettu kello 23:54 Suomen aikaa. Puolenyön tienoilla taivaalla saattaa nähdä useita tähdenlentoja minuutissa. Suuntaa katseesi silloin koiliseen.

Perinteinen Perseidien meteorisade on jo nyt käynnissä ja jatkuu vielä joitain päiviä. Tiheimmillään nämä tähdenlennot ovat 12.8. eli tuleviksikin öiksi riittää katsottavaa.

Aivan kuten auton tuulilasiin törmäilevät siipivihalaiset, myös meteorit osuvat maapalloon siltä puolelta joka kyntää avaruuteen jäänyttä pölypilveä. Maapallon “tuulilasi” kääntyy jatkuvasti maapallon pyöriessä. Jos haluat nähdä suurimman määrän vanhemmasta pilvestä tulevia Perseidejä, mene ulos auringonnousun aikoihin koska juuri silloin olet maapallon “etureunalla”. Kaikista näyttävimmät meteorit lentävät kuitenkin ilmakehässä vinosti pitkiä matkoja, eli komeita tähdenlentoja voi nähdä oikeastaan mihin aikaan yöstä tahansa.

[Päivitys yöllä] Muutama komea tähdenlento tuli nähtyä – tosin filmille ei tarttunut kun pari hupsua viirua. Yö ja tähtitaivas olivat sitäkin kauniimpia. Valokuvakansiosta löytyy pari kameran tallentamaa tähdenlentoa.

7 thoughts on “Perseidit

  1. No nyt selekis! Näin nimittäin viime yönä jonkin himmeän tähden joka liikkui liian nopeasti ollakseen lentokone tai satelliitti, mutta tarpeeksi hitaasti jotta sain seurata sitä kymmenisen sekuntia kun se kiisi ylitseni. Ikävä kyllä täällä päin on tänä yönä pilvistä eikä tähtiä näy lainkaan…

  2. Pällisteltiin tunti ulkona. Sinä aikana nähtiin yhteensä alle 10 tähdenlentoa. Ei kovin myrkyisältä näyttänyt.

  3. Taisin katsella taivaalle juuri hyvällä hetkellä kun muutaman minuutin sisällä näin ainakin kuusi tähdenlentoa. Hienoa oli.

  4. Katselin itekin taivaalle kameran läpi ja 10 lentoa näin, mutta yhtään en saanu tallennettua – eli ei se helppoa puuhaa ole! Täällä Savonlinnan tienoilla niitä ainakin näkyi joka suunnasta, tosin lentosuunta oli kaikilla koilisesta lounaaseen…

  5. Itse olin n. puolitoista tuntia ulkona ja näin ehkä 20-30 tähdenlentoa, joista ehkä 5 erityisen kirkasta ja näyttävää. (Normaalistihan tähdenlentoja näkyy pari tunnissa.)

  6. zuppis: Näit todennäköisesti Iridium-satelliitin, joiden peilit heijastavat sopivassa tilanteessa auringonvaloa maata kohti ja saavat aikaan kirkkaan n. 10 sekuntia kestävän “tähdenlennon”.

    Iridiumien näkymisen pystyy laskemaan oman sijaintinsa perusteella – käypä osoitteessa http://www.heavens-above.com/ ja tutki sieltä lisää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *