Bloggaajat kansalaisjournalisteina USA:ssa

Bloggaajia on Journalistin jutun mukaan USA:ssa akkreditoitu ensimmäistä kertaa journalisteina. Akkreditointi tarkoittaa tapahtumasta riippuen enemmän tai vähemmän vapaata pääsyä tiedon lähteille.

En tiedä, onko kukaan yrittänyt Suomessa akkreditoitua bloggaajana. Kehitys näyttäisi olevan kuitenkin menossa siihen suuntaan, että maailmalla ns. kansalaisjournalismi aletaan ottaa entistä vakavammin. Saa nähdä, miten nopeasti tai hitaasti Suomi tulee perässä. Toistaiseksi esimerkiksi journalismiin liittyvien apurahojen jaossa blogeja ei kokemusteni mukaan ole noteerattu.

5 thoughts on “Bloggaajat kansalaisjournalisteina USA:ssa

 1. Vaikken juuri jaksa blogitouhuja seuratakaan niin tuntuu että jenkeissä bloggaamisen muodot ovat usein huomattavasti “vakavampia” tai enemmän ammattimaisella asenteella tehtyjä verrattuna täkäläiseen blogikulttuuriin.

  Siinä missä näkyvimpien jenkkiblogien jutut voisivat hyvänä päivänä olla vaikkapa Wiredista tai muusta vastaavasta voisi täkäläistä blogitarjontaa verrata vaikkapa iltapäivälehtiin. Kevyttä raportointia ja juoruamista, harvemmin oikeasti mitään syvempää sanottavaa. Toki poikkeuksiakin on, mutta harva tuntuu konsistentisti tuottavan tuota “oikeaa” sisältöä. Mitä ikinä se sitten onkin.

  Sumppi

 2. Päivittäiset uutiset 7. 8. 2004
  eli Blogi Harri Veijonen
  http://wwnet.fi/users/veijone/

  kirjoittaa:

  BLOGGAAJAT KANSALAISJOURNALISTEINA USA:SSA

  Bloggaajat kansalaisjournalisteina USA:ssa, kirjoittaa http://www.pinseri.com/:n emäntä Riitta 7. 8. 2004. Riitta kertoo, että “kehitys näyttäisi olevan menossa siihen suuntaan, että maailmalla ns. kansalaisjournalismi aletaan ottaa entistä vakavammin. Saa nähdä, miten nopeasti tai hitaasti Suomi tulee perässä. Toistaiseksi esimerkiksi journalismiin liittyvien apurahojen jaossa blogeja ei kokemusteni mukaan ole noteerattu.”
  Vapaa tiedonvälitys kansalaisten toimittamin uutisin, jossa tämä Seurakuntalainen-lehti omaa pitkät perinteet, on kehitystä. Valitettavasti vaan taantumus on nousussa. Tiedot esimerkiksi Kiinasta kertovat, että maa on sulkenut kansalaisiltaan pääsyn kristillisille nettisivuille. (Kiinan internetsensuuri systemaattista, Ristin Voitto 4. 8. 2004). Eihän Perkele mitään niin vihaa kuin Totuutta ja sen vapaata levitystä. Ne se haluaa maailmasta poistaa. USA ja varsinkin kristikunta tuntuu yhä enemmän olevan maailman hampaissa. Taantumus kulkee kehityksen nimellä. Valitettavasti EU:n ja jopa Suomen johto on taattua kehityksen estettä! Meidän sopii jakaa palkinto itse itsellemme. Perkele ei meitä arvosta! HV

  Kiitos! Ehdotan ensimmäistä blogipalkintoa pinseri.comin Riitalle ja Samille

 3. Avokatsomo – http://avokatsomo.com/ – sai akkreditoitua bloggaajan “toimittajana” (lomakkeen määritelmä) 31.7. – 7.8. pelattuihin liitokiekon MM-kisoihin täällä Turussa.

  Mitä suomalaisen ja amerikkalaisen blogikulttuurin eroihin tulee, yhdyn Sumpin huomioihin. Avokatsomokin on urheilubloggaamisen saralla amerikanserkkujaan jäljessä.

 4. Sangen usein eri yhteisöjen tiedotustilaisuudet Suomessa on ihan avoimia. Akkreditoitumista vaativat yleensä ainoastaan isommat yritykset, sekä tilaisuudet joihin on paljon halukkaita, esim. erilaiset festivaalit. Tietysti urheilu on tässä oma lukunsa, peleihin on pirun vaikea päästä muuten, kuin isomman tiedotusvälineen edustajana. Seurojen tiedotustilaisuuksiin mahdollisuudet on varmasti paremmat.
  Todennäköisesti myös akkreditoitumista helpottaa se, jos voi kertoa kirjoittaneensa aiemmin myös useista ei-akkreditoitumista vaativista tilaisuuksista.
  Mitä tulee journalismin alan apurahoihin, niin uskoisin, että jo mainittu juttujen tekeminen ennalta helpottaa tätäkin. Mikäli apurahan hakijan taustalta ei löydy mitään tunnetumpaa tiedotusvälinettä “takaamassa työn laatu”, niin omia ansioitaan ja aiheensa ekspertiisiä joutuu aivan varmasti esittelemään sangen laajalti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *