Äänestä aluevaaleissa (Pirkanmaa)

Riitta Santala-Köykkä (vihr., 173):

Parhaat ratkaisut löydämme yhdessä, toisiamme kuunnellen

Terveys ja läheiset ovat yleensä se tukiverkko, jota tulee pidettyä itsestään selvinä. Niiden puutteen huomaa sitten, kun tapahtuu jotakin yllättävää. Elämä on arvaamatonta mutta meistä ansaitsee tehokasta hoitoa ja tukea vaihteleviin elämäntilanteisiin.

Sote-uudistuksen aluksi on tärkeää valita oikeat ihmiset luomaan kaikille oikeudenmukainen järjestelmä hyvinvoinnin turvaamiseksi. Täytyy kuunnella tarkasti ja sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä siitä, miten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut järjestetään Pirkanmaalla.  Digitaalisia ja liikkuvia palveluja tulee lisätä, jotta kokonaisuus palvelee asiakasta mahdollisimman hyvin. 

Yksityiset ja julkiset palvelut pitää niveltää toimiviksi. Mielestäni kokonaisvastuu terveydestä ja turvallisuudesta pitää Pirkanmaan hyvinvointialueella säilyttää julkisella puolella.  Palveluseteli on käyttökelpoinen väline silloin, kun julkinen palvelutuotanto ei ole riittävällä tasolla. Esimerkiksi koronan aiheuttamaa hoitovelkaa hoidettaessa palveluseteli on hyödyllinen tapa parantaa tilannetta.  


Rakennetaan kestävää hyvinvointia

 Sote-uudistuksessa aluevaltuuston päätehtävä on rakentaa järjestelmä, jossa saadaan käytettävissä olevilla resursseilla paras mahdollinen hyöty mahdollisimman isolle joukolle palveluiden tarvitsijoita. Alkuvaiheessa on keskityttävä toimivan palvelujärjestelmän luomiseen.

 Kustannuksia ei saa päästää kasvamaan hillittömästi mutta riittävät palvelut on turvattava. Henkilöstön hyvinvoinnista ja jaksamisesta on myös hyvin tärkeää huolehtia. He ovat monesti parhaita asiantuntijoita toimintaan liittyvissä asioissa. Asiakkaita täytyy kuunnella tarkasti. Kokonaisuuden ymmärtämiseen tarvitaan näkemystä ja kokemusta. Minulla on kokemusta johtamisesta ja suunnittelusta. Parhaat ratkaisut löydämme yhdessä, toisiamme kuunnellen.

Julkista sotepuolta pitää vahvistaa yrityksiltä ostettavilla palveluilla. Koko ajan on mietittävä, miten ne niveltyvät parhaalla mahdollisella tavalla yhteen. On vaarana, että suuret, kansainväliset terveysjätit voittavat kilpailutukset, jos paikallisuuteen ja laatuun ei osata kiinnittää tarpeeksi huomiota. Kun palveluita hankitaan  yrityksiltä, on tärkeää osata ostaa laatua eikä katsoa vain hintaa. Pitää valita ekologisesti ja inhimillisesti kestävästi. Kaikessa päätöksenteossa pitää arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.

Digitaalisuus on ydinosaamistani. Meillä on Pirkanmaallakin suuri määrä vaikeakäyttöisiä, yhteen sopimattomia ohjelmia, jotka täytyy saada toimimaan saumattomasti. Lääkäriaika on jatkossa kyettävä varaamaan netin kautta myös julkisella puolella kaikkialla Suomessa. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä digitaalisesti eikä kaikilla ole mahdollisuutta oppia digipalveluiden käyttäjiksi. Heille on oltava digipalveluille vaihtoehto. 

Kangasalan vai Pirkanmaan etu edellä päätöksenteossa?

Tavoitteeni on turvallinen Pirkanmaa kaikille. Ajan kokonaisuuden toimivuutta. On kuitenkin turha olettaa, että paikkakunta ei vaikuttaisi päätöksentekoon. Sen takia on erittäin tärkeää, että kaikki valtuutetut eivät tule suurimmasta kaupungista, jotta  myös muiden alueiden kuin Tampereen näkökannat otetaan  huomioon.  Monipuolinen valtuuston koostumus tuo esiin monenlaisia näkemyksiä. Näistä luodaan kompromisseja, jotka heijastavat valtuuston valtasuhteita ja valtuutettujen neuvottelutaitoja

.Ensihoito ja pelastustoimi täytyy järjestää niin, että palveluiden kohtuulliset vasteajat toteutuvat myös haja-asutusalueilla. Ensihoidossa pitää edelleen siirtää painopistettä perinteisestä kuljetuksesta paikan päällä hoitamiseen. Periaate ”terveempi liikkuu” on hyvä ohjenuora. Pelastustoimen valmiutta myös eläimiä koskevissa tehtävissä täytyy lisätä. Pelastustointa tuetaan muun muassa turvaamalla sopimuspalokuntien rahoitus. 

Kaikkialla on oltava palveluita saatavilla, mutta ne voivat olla myös liikkuvia ja/tai digitaalisia. Harvan asutuksen seuduilla kiireettömiä palveluja voidaan myös tarjota rajoitetuin ajoin, esim 1-2 päivänä viikossa. 

Lähtökohtaisesti palveluverkkoa tulee tihentää eikä harventaa.
Asukkailla on oltava oikeus samantasoisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin asuinpaikasta riippumatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *