NoUI: Viisi askelta kohti kyttliittymttmi kyttkokemuksia

Tm kirjoitus ilmestyi alunperin Solitan blogissa.

Kvin marraskuussa 2016 BarcelonassaGartner Symposium-tapahtumassa kuuntelemassa nkemyksi digitalisaation tulevaisuudesta. Matka oli erittin antoisa ja tulenkin lhiaikoina avaamaan blogikirjoituksissani lis siell ksiteltyj aiheita. Tss kirjoituksessa kerron, mit tarkoittaa kyttliittymtn kyttliittym (tunnetaan mys hashtagilla #NoUI) ja esittelen viisi trendi jotka kertovat, ett kyttkokemuksen tulevaisuus on muutosmatkalla.

Perinteisess kyttliittymsuunnittelussa palveluiden kytt mietitn usein yhden kyttliittymn nkkulmasta. Ennen se oli verkkosivu, nykyisin mobiiliapplikaatio tai responsiivinen verkkosivu mobiililaitteessa. Tm on kuitenkin muuttumassa. Muutaman viime vuoden aikana esille nousseet termit NoUI ja Post-App Era ovat kernneet ymprilleen keskustelua digitaalisten palveluiden kytttapojen ja kyttliittymien tulevaisuudesta. Digitaalisten palveluiden kyttkokemus tuleekin murtautumaan pois tietokoneen ja knnykn ruudulta.

VIISI ASKELTA KOHTI KYTTLIITTYMTTMI KYTTKOKEMUKSIA

Tunnistin digitalisaation tulevaisuudessa viisi trendi, jotka puhuvatkyttliittymttmien kyttkokemuksien suosion kasvuun:

1. Keskustelevat jrjestelmt ovat kovassa kasvussa

Vuoteen 2020 menness 30% webin selailusta tapahtuu ilman nytt. The Top 10 Strategic Predictions for 2017 and Beyond / Gartner

Yksi Gartnerin kymmenest trkest strategisesta teknologiatrendist vuodelle 2017 olivat keskustelevat jrjestelmt. Suurten teknologia-alan toimijoiden keskustelevat apulaiset ovatkin varmasti tuttuja useimmille: Applen Siri, Google Now/Assistant ja Amazonin Alexa ovat tuoneet tavallisten kuluttajien ulottuville ensimmisi maistiaisia siit, millaista tulevaisuuden kyttliittyminteraktio voisi olla.

Jo nyt 20% Google-hauista tehdn puhumalla kytettess Googlen applikaatiota tai Android-puhelimia. Sundar Pichai, Google I/O 2016 keynote-puheenvuoro

Puheen kyttminen kyttliittymss on monille kyttjille suhteellisen tuore kokemus: vuosi sitten Mindmeldin tekemss kyttjkyselyss 41% kyttjist kertoi kokeilleensa puhekyttliittym ensimmist kertaa vasta edellisen puolen vuoden aikana. Mutta vaikka puhe onkin noussut varteenotettavaksi kyttliittymteknologiaksi, keskustelevien kyttliittymien pjuttu ei ole kuitenkaan puhe. Tulevaisuuden kyttkokemukseen liittyy useita ominaisuuksia, jotka tulevat kehittymn eteenpin nykyisist.

2. Tulevaisuuden kyttkokemuksen nelj ominaisuutta

Tulevaisuuden kyttkokemus on mukaansatempaava (Immersive), jatkuva (Continuous), ympriv (Ambient) ja keskusteleva (Conversational).David W. Cearley / Gartner

Jatkuva kyttkokemus tarkoittaa palvelupolun kulkemista sujuvasti palveluista, sovelluksista ja kyttliittymist toiseen. Jo nykyisin monet palvelut osaavat hydynt tehokkaasti verkkopalveluita ja mobiiliapplikaatioita. Tulevaisuudessa nm tulevat kuitenkin monissa tapauksissa osoittautumaan liian jykiksi ratkaisuiksi, jotka eivt tuo niihin kytettyjen resurssien edest lisarvoa. Verkkopalveluiden ja applikaatiden maailmasta siirrytnkin applikaatioiden jlkeiseen (post-app) aikakauteen, jossa sovellukset, kyttliittymt ja toiminnallisuudet vaihtelevat kontekstin mukaan.

Vuoteen 2019 menness 20% brndeist hylk mobiiliapplikaationsa The Top 10 Strategic Predictions for 2017 and Beyond / Gartner

Sen sijaan, ett verkkopalvelua kytetn verkkosivujen ja applikaatioiden kautta, palvelut ovat kytss tilanteen mukaan eri ympristiss ja ptelaitteissa tarvittaessa mys immersiivisesti virtuaalitodellisuudessa tai listyss todellisuudessa. Ne voivat edistyneimmilln koostua joukosta mikropalveluita ja lambdafunktioita, joista kootaan tilanteen mukaan erilaisia applikaatioita. Perinteiset applikaatiot korvautuvat progressiivisilla web-applikaatioilla ja dynaamisesti asentuvilla instant-applikaatioilla.

3. Palveluiden interaktiot tulevat muuttumaan radikaalisti

Palveluiden ja kyttjn vlinen kommunikaatio muuttuu reaktiivisesta proaktiiviseksi ja komentopohjaisesta keskustelevaksi.

Palveluiden ja kyttjn vlinen kommunikaatio muuttuu reaktiivisesta proaktiiviseksi ja komentopohjaisesta keskustelevaksi. Koneoppimisen ja jatkuvasti kehittyvn tekolyn avulla palvelut voivat ottaa tarvittaessa yhteytt kyttjiin sen sijaan ett ne odottaisivat kyttjien komentoja. Palvelut ovat mys konteksti- ja tilatietoisia, eli ne pystyvt tunnistamaan viitteit aiempiin keskusteluihin ja opittuihin asioihin.

Tmn hetken parhaita esimerkkej tllaisista kyttliittymist ovat erilaiset nopeasti kehittyvt keskustelubotit. Googlen Allo-viestintapplikaation Assistant-botti ja Facebookin Messengeriss toimiva M ovat ensimmisi kokeiluja henkilkohtaisesta digitaalisesta apulaisesta (VPA).

Keskustelukyttliittym on otollinen maaper uusille palveluille, sill chat-palvelut ovat erittin laajalle levinneit: Whatsapilla on maailmanlaajuisesti miljardi kyttj ja WeChatilla yli 700 miljoonaa. Lue lis mm. Niklaksen blogikirjoituksesta: Chatbotteja, onko heit?.

4. Suuret toimijat valtaavat alaa ja muodostuvat yh trkemmiksi

Suuri osa palveluiden tarjoajista tulee tekemn yhteistyt suurten toimijoiden (Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba, Tencent) kanssa Gartner ennustaakin, ett vuoteen 2021 menness 20% kaikista yksiln verkkoaktiviteeteista on jollain tavalla yhteydess nihin toimijoihin.

Kuluttajat kytkeytyvt yh syvemmlle suurten toimijoiden ekosysteemien tarjoamiin yhtenisiin kyttkokemuksiin ja haluavat kyttmiens palveluiden kytkeytyvn niihin saumattomasti. Jo nyt esimerkkin ovat terveyssovellukset: jokainen itsen kunnioittava liikunta- ja terveyssovellus osaa kytkeyty osaksi Apple Healthkiti tai Google Fit:i. Lhitulevaisuudessa sama on huomattavissa lykotipalveluissa kuluttajat haluavat laitteidensa toimivan yhteen Apple Homekitin ja Google Homen kanssa.

5. Mutta l usko kaikkea kritiikitt

Kyttkokemuksen uudistumista kuvaava termi NoUI (kyttliittymttmt kyttliittymt) on kohdannut mys kritiikki. Timo Arnall tuo kirjoituksessaan No to NoUI esiin trkeit nkkulmia liiallisen teknologian piilottamisen tuomista hankaluuksista. Kyttj ei tule eriytt liiaksi teknisist ratkaisuista, vaan mieless tulee pit mys teknologian toimintaan liittyvt mentaaliset mallit ja tottumukset.

MIT KYTTKOKEMUKSEN UUDISTUMINEN TARKOITTAA SITTEN KYTNNSS?

Tll hetkell vallalla on kokeilujen ja testailujen aika eik viel ole tarvetta lyd lukkoon tulevaisuuden toimintatapoja. Sen sijaan on trke tutustua nopeasti kehittyvn teknologian tuomiin mahdollisuuksiin ja kokeilla miten ne soveltuvat omiin toimintaympristihin. Tss muutama vinkki, kuinka sopeudut ja otat hydyn irti muutoksista:

Lyhyell aikavlill:

  • Perehdy teknologian kehityksen tuomiin mahdollisuuksiin
  • Tunnista alueita, joista voi saada nopeita voittoja ja tee ketteri POC/MVP-kokeiluja

Keskipitkll aikavlill:

  • Varaudu teknologian ja ympristjen kehittymiseen sovellusarkkitehtuurien ja teknologiaympristjen suunnittelussa
  • Ota kyttjkokemuksen kehittyminen huomioon kaikessa palvelumuotoilussa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *