Supernova tulee ja kaikki kualee

"Yksi yötaivaan kirkkaimmista tähdistä räjähtää tänä vuonna, mikä tuo taivalle "toisen auringon" ja muuttaa yöt päiviksi", kirjoittaa Uusi Suomi viitaten australialaisen uutissivuston news.com.au:n uutiseen. Kuulostaa pelottavalta, selviämmeköhän edes hengissä?

Kun on hetki hengitetty syvään ja rauhoituttu, voidaan siirtyä lukemaan astronomi Phil Plaitin blogia Bad Astronomy. Phil kertoo asioiden oikean laidan sensaatiohakuisten uutisten takana ja sieltä voi lukea myös totuuden Betelgeusesta. Eli:
  • Betelgeuse on tosiaankin muuttumassa supernovaksi. Koska tuon mittakaavan ilmiöt ovat hitaita, se voi tosin tapahtua joko tänä vuonna tai kymmenen tuhannen vuoden kuluttua. Eli todennäköisyys supernovalle tänä vuonna on melko lähellä rahan voittamista lotosta. Siis enemmän kuin parikymppiä.
  • Kun Betelgeuse räjähtää, siitä ei synny "toista aurinkoa", eikä edes toista täysikuuta. Räjähdys on toki näyttävä ja se tulee näkymään meille jokusen viikon ajan yötaivaan kirkkaimpana tähtenä, joka hiipuu sitten hiljalleen pois.
  • Räjähdyksestä ei ole mitään vaaraa planeetalle tai ihmiskunnalle. Betelgeuse on yli 600 valovuoden päässä, liian kaukana aiheuttaakseen harmia.
Seuraavaksi jäädään odottelemaan totuutta Grönlannin ennen aikojaan päättyneestä kaamoksesta. Minä veikkaan aiheuttajaksi ilmastonmuutoksen sijasta ihan tavallista kangastusta. Kangastuksen syypää on taas sama matala- ja korkeapaineiden liike joka toi meille joulukuun ennätyskylmät (ja samaan aikaan Grönlantiin ennätyslämpimät).

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *