Katon kolaus askarruttaa

Lyhyen suojasään jälkeen tupruttaa taas lunta. Täällä Kangasalla ei ole ollut sentään samanlaista lumifiaskoa kuin Helsingissä, mutta on meilläkin aukeilla paikoilla lunta jo puolisääreen. 

Omakotitalossa asuvat alkavat tähän aikaan vuodesta vilkuilla hermostuneena katolle: pitäisikö kolata vaiko ei? 

Onneksi ympäristökeskuksen sivuilta löytyy kattojen lumikuormakartta josta näkee milloin alkaa olla syytä oikeaan huoleen. Lumikuormalle on kolme eri standardia: ennen vuotta 1969 rakennetut, 1998 jälkeen rakennetut ja siltä väliltä olevat. Varoituskarttaa voi vaihtaa sivun yläosan linkistä. 

Vielä tällä hetkellä mennään turvallisen vihreällä, paitsi Helsingissä, joka on tänä vuonna saanut niskaansa lunta yli tarpeen. Tokihan tässä on edessä vielä kaksi lumista kuukautta joten sopii vain toivoa että mitään poikkeuksellisia lumimääriä ei enää tule. 

Ja sitten sopii vielä muistaa, että lumi ei omakotitalon kattoa romauta. Ongelma on lähinnä saumakohtiin ja taitteisiin tulevissa vuodoissa.

.

2 thoughts on “Katon kolaus askarruttaa

  1. Ja vuotojen lisäksi ongelma on siinä, että suojan tullen suuret kuormat lähtevät liikkelle ja repivät irtaimen mennessään (terv. nimim. uudet kattotikkaat ja rännit viime talvelta).

  2. Mutta niin vain luovutin ja kolautin kattoni eilen. Vanha tuttu katonkolaaja tuli tarjoamaan palveluksiaan juuri oikeaan aikaan rankan lumisateen jälkeen. Nytpä ei tarvitse sitten jännittää loppukeväällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.