Kolmiulotteinen Helsinki

Picture 1

Viime aikoina on kuulunut raportteja Googlen kamera-autojen kiertelyst suomalaisten kaupunkien kaduilla. Nyt alkaa hiljalleen tulla nkyviin tuloksiakin: Google Earthin kyttjt psevt ihailemaan fotorealistista 3d-Helsinki, eli katselemaan karttaa jossa nkyvt mys rakennukset aidon oloisina.

Google ei ole paljastanut, miten he rakentelevat kolmiulotteisia kaupunkimalleja, mutta epilen ett kamera-autoista saadusta kuvadatasta pystytn erottelemaan melko hyvi rakennusten malleja. Kun rakennus on kuvattu useasta eri suunnasta, sen muoto pystytn laskemaan.

Pset tutkiskelemaan kolmiulotteista Helsinki lataamalla koneellesi Google Earthin ja zoomailemalla kohti Helsinki. Selaimessa katseltavat katunkymtkin tulevat luultavasti jossain vaiheessa nkyviin Helsingist, Tampereelta ja muistakin kaupungeista joissa Googlen autoja on bongailtu.

Google pivitti tss vhn aikaa sitten mys Tampereen satelliittikuvan. Harmi vain, ett menivt valitsemaan huhtikuussa otetun lumisohjoisen kuvan jonka pll on viel pilvihuntua. Noin huonolaatuisesta kuvasta ei ole juuri iloa.

7 thoughts on “Kolmiulotteinen Helsinki

 1. Aika mainio ominaisuus, kiitos vinkist :)

  Jyvskylll ji takavuosien pivityksess mys pilviutua kteen.

 2. 3D-kaupunkien mallinnus tulee tiettvsti tlt firmalta: http://www.cybercity3d.com/

  “The Company’s proprietary modeling software enables more efficient data capture; it uses digital terrain data and stereo photography to automatically create, edit and texture photo-realistic, three-dimensional models. These models can be explored and manipulated in real-time using 3D geo-visualization platforms such as Google Earth.”

 3. Pinseri, ihan muuta asiaa, kun tss aamun tuloa odottelen.
  Mihin ne bittiavaruuteen hukkuvat viestit menevt? Kun vr nppint esim. isken, mihin sydmeni vuodatus katoaa. Ja katoaako se eri tavoin e-mailissa tai blogeissa? Ovatko ne jossain vai katoavat oikeasti? Tulee miettineeksi ennen kuin aamu saapuu.

 4. Tll Hyvinkllkin kvi kevll tai kesll kiertelemss kamera-auto. Jospa saataisiin tstkin “tuppukylst” kolmiulotteista kuvaa esim. Google Earthiin. Satuin juuri kuvaushetkell katsomaan suoraan kameraan ystvieni kanssa, joten toivottavasti niit kasvoja vhn blurrattaisiin kuvista. :D

 5. Google Earthin 3D-rakennuksissa on mys karkeasti kattojen muodot mallinnettu, joten katua ajavalla kamera-autolla pelkstn ne eivt synny. Jostain muistan kuulleeni, ett jossain kaupungissa, oliskohan ollut Berliini, on palkattu ihan kaupungin tyyppi mallintamaan rakennuksia Google Earthiin. Luulenpa, ett mys Helsingin rakennuksia on joku ihan ksin mallinnellut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *