Kolmiulotteinen Helsinki

Picture 1

Viime aikoina on kuulunut raportteja Googlen kamera-autojen kiertelystä suomalaisten kaupunkien kaduilla. Nyt alkaa hiljalleen tulla näkyviin tuloksiakin: Google Earthin käyttäjät pääsevät ihailemaan fotorealistista 3d-Helsinkiä, eli katselemaan karttaa jossa näkyvät myös rakennukset aidon oloisina.

Google ei ole paljastanut, miten he rakentelevat kolmiulotteisia kaupunkimalleja, mutta epäilen että kamera-autoista saadusta kuvadatasta pystytään erottelemaan melko hyviä rakennusten malleja. Kun rakennus on kuvattu useasta eri suunnasta, sen muoto pystytään laskemaan.

Pääset tutkiskelemaan kolmiulotteista Helsinkiä lataamalla koneellesi Google Earthin ja zoomailemalla kohti Helsinkiä. Selaimessa katseltavat katunäkymätkin tulevat luultavasti jossain vaiheessa näkyviin Helsingistä, Tampereelta ja muistakin kaupungeista joissa Googlen autoja on bongailtu.

Google päivitti tässä vähän aikaa sitten myös Tampereen satelliittikuvan. Harmi vain, että menivät valitsemaan huhtikuussa otetun lumisohjoisen kuvan jonka päällä on vielä pilvihuntua. Noin huonolaatuisesta kuvasta ei ole juuri iloa.

7 thoughts on “Kolmiulotteinen Helsinki

 1. Aika mainio ominaisuus, kiitos vinkistä :)

  Jyväskylällä jäi takavuosien päivityksessä myös pilviutua käteen.

 2. 3D-kaupunkien mallinnus tulee tiettävästi tältä firmalta: http://www.cybercity3d.com/

  “The Company’s proprietary modeling software enables more efficient data capture; it uses digital terrain data and stereo photography to automatically create, edit and texture photo-realistic, three-dimensional models. These models can be explored and manipulated in real-time using 3D geo-visualization platforms such as Google Earth™.”

 3. Pinseri, ihan muuta asiaa, kun tässä aamun tuloa odottelen.
  Mihin ne bittiavaruuteen hukkuvat viestit menevät? Kun väärää näppäintä esim. isken, mihin sydämeni vuodatus katoaa. Ja katoaako se eri tavoin e-mailissa tai blogeissa? Ovatko ne jossain vai katoavat oikeasti? Tulee miettineeksi ennen kuin aamu saapuu.

 4. Täällä Hyvinkäälläkin kävi keväällä tai kesällä kiertelemässä kamera-auto. Jospa saataisiin tästäkin “tuppukylästä” kolmiulotteista kuvaa esim. Google Earthiin. Satuin juuri kuvaushetkellä katsomaan suoraan kameraan ystävieni kanssa, joten toivottavasti niitä kasvoja vähän blurrattaisiin kuvista. :D

 5. Google Earthin 3D-rakennuksissa on myös karkeasti kattojen muodot mallinnettu, joten katua ajavalla kamera-autolla pelkästään ne eivät synny. Jostain muistan kuulleeni, että jossain kaupungissa, oliskohan ollut Berliini, on palkattu ihan kaupungin tyyppi mallintamaan rakennuksia Google Earthiin. Luulenpa, että myös Helsingin rakennuksia on joku ihan käsin mallinnellut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *