Miten pakkaat Mona Lisan tekstiviestiin?

Mona Tweeta

Mario Klingemann on kehittnyt menetelmn, jolla yhteen Twitter-postaukseen (140 merkki, hieman pienempi kuin tekstiviesti) saadaan mahtumaan kokonainen kuva. Tietenkn kuva ei ole aivan alkuperisen veroinen, mutta yllttvn nkinen kuitenkin. Yll nkyy alkuperinen Mona Lisa ja sama 140 merkkiin puristettuna.

Miten tm onnistuu? Ensinnkin kyttmll kiinalaisia merkkej, kyttn tulee enemmn bittej merkki kohti ja kytettviss on 210 tavun verran bittej. Thn mahtuu tietoa 61 kuvassa sijaitsevasta pisteest ja kahdeksasta kuvassa kytetyst pvrist sek kullekin pisteelle ja pvrille niiden tarkemmasta svyst. Pisteiden ymprille piirretyst voronoi-diagrammista muodostuu yll nhdyn kaltainen kuva.

Kuva pakataan geneettisen algoritmin avulla, eli alkuperiseen kuvaan ripotellaan 61 pistett sattumanvaraisiin paikkoihin ja katsotaan miten paljon tuloksena saatu voronoi-diagrammi muistuttaa alkuperist kuvaa. Sen jlkeen pisteiden paikkoja muutellaan hieman satunnaisesti (mutaatio) ja katsotaan tuliko lopputuloksena enemmn vai vhemmn kuvaa muistuttava muunnos. Huonot muunnokset unohdetaan, mutta hyvien muunnoksien kanssa tehdn jlleen uusi mutaatio. Kun tt toistetaan parin minuutin ajan (tuhansia sukupolvia), pstn hyviin lopputuloksiin.

Klikkaamalla kuvaa pset lukemaan Klingemannin alkuperisen kertomuksen, lis yksityiskohtia sek sit miten hn on optimoinut geneettist algoritmia lismll siihen pariutuvia mutaatioita.

PS. Kannattaa lukea mys kuvan Flickr-sivulla olevat kommentit. Kuvasta generoidut kiinankieliset merkithn sisltvt kuvadataa eivtk siis itsessn tarkoita mitn. Ers lukija sytti kuitenkin Mona Lisasta tehdyn tekstin Google-kntjn ja sai niist aikaiseksi mielenkiintoisen runon.

One thought on “Miten pakkaat Mona Lisan tekstiviestiin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *