Jokelasta ei opittu mitn

Olen syvsti pahoillani Kauhajoen oppilaitossurmissa kuolleiden ja heidn omaistensa puolesta. Olen mys hyvin harmissani siit, ett Jokelan tapauksesta ei opittu mitn. Julkisuuden toivossa harkitusti “mediapakettiaan” levittv hiriintynyt nuorukainen ker kaikkialla tiedotusvlineiss aivan liikaa huomiota ja ymmrtji. Siit joukko samankaltaisia saa kimmokkeen hankkiutua historiaan.

On tullut taas aika taas kaivaa esiin oma keppihevonen ja syytt sit Kauhajoen oppilaitossurmista. Media on tynn tappajan uhoavia kuvia ja toimittajat pusertavat tragediasta esiin jokaisen rahanarvoisen tipan tietoa, luuloa ja tunnetta. Kohun laannuttua asia unohtuu, kunnes tapaus tavalla tai toisella toistuu.

Etsiessn syyllisi kaupalliset tiedotusvlineet voisivat vaihteeksi katsoa mys peiliin. Ehk niden nyttvien kohuspektaakkelien syyn eivt olekaan poliisi, joka ei ne tulevaisuuteen tai internet, jossa liikkuu paljon ihmisi. Ehkp julkisuus on se kyttvoima, joka ajaa eptoivoisen nuoren eptoivoisiin tekoihin kuuluisuuden toivossa?

Seuraavaksi kuullaan tietysti selitys viestinten roolista yhteiskunnan vahtikoirana ja muuta kiemurtelua. Ampujakuvilla ja uhrien tovereiden haastatteluilla revittely ajaa tietenkin median omasta mielest mainiosti tt tarkoitusper mutta todellisuudessa kyse on vain lukijoiden uteliaisuuden tyydyttmisest, vai kuinka?

Minullakin on niss tapauksissa nyt syntipukki, media. Tietenkn se ei yksin ole syyllinen tapahtumiin. Suomen vaipuessa joukkosuruun toivoisin erityisesti ern ihmisryhmn tutkiskelevan sydntn ja omaatuntoaan erityisen tarkasti. Koulukiusaajat voisivat kerrankin menn itseens ja pohtia, voisiko pahaa oloaan purkaa muuten kuin tekemll muiden elmst helvetti. Se voi kostautua.

Edit 25.9: Tm kirjoitus oli tnn linkkivinkkin Metron paperiversiossa, kiitos siit. Metron juttu ei kuitenkaan ollut itse kirjoittamani linkkivinkki, kuten vastaavat jutut yleens. Tm selvennyksen Metron lukijoille, jotka ehk ihmettelivt, suosittelenko lehdess omaa juttuani.

15 thoughts on “Jokelasta ei opittu mitn

 1. Hyvin puhuttu, ugh.

  Minua kauhistutti sen kaikkien lehtien sivuilla komeileva alaotsikko “OLITKO PAIKALLA ? LHET KUVASI !!!” – miten raadollista. Thnk se kaikki kollektiivinen sisllntuottaminen kutistuu ?

 2. Pingback: Hyvää ja huonoa uutisointia Kauhajoen tragediasta « LEHMÄTKIN LENTÄIS

 3. Tekij pitisin syyllisen, aina voi selitt mik leego lapsena ei sopinut kohdalleen jne.

 4. Tekij on toki syyllinen mutta toisaalta jokaisella ihmisell on murtumispisteens jonka yli potkittuna ihmismieli muuttuu arvaamattomaksi..

  Ehk tss on kyse niist kohtaloista jotka ennen vain pttivt pivns kaikessa hiljaisuudessa mutta jotka ovat nyt median kautta lytneet makaaberin keinon olla edes hetken thdenlennon ajan kaikkien huulilla…

 5. On aina helpompaa syytt mediaa kuin tekijn kotia, vanhempia, ystvpiiri tai yhteiskuntaan meidn kaikkien yhdess kehittm sairasta menestymisen ja onnistumisen kulttuuria, jossa tavis ei ole mitn mutta julkisuus on kaikki. Syntipukin ulkoistaminen on hyvin inhimillist mutta erittin tuhoisaa.

 6. Pingback: Kauhajoen ammuskelu 23.9.2008 « Appelsiinin tuoksua

 7. Preesi viimeiseen kappaleeseen viitaten totean saaneeni netiss tappouhkauksia, mik ei tunnu kovin mukavalta. Onkohan tllaista netiss tapahtuvaa uhkailua vastaan olemassa lainsdnt.

 8. Hei, kiitos kaikille juttuni kommentoinnista – hyvi nkkulmia on tullut esiin.

  kh: Kaikki normaali lainsdnt ptee mys netiss. Ehdottomasti kannattaa tehd poliisille ilmoitus laittomista uhkauksista. Kannattaa mys sst kaikki todisteet, esimerkiksi shkpostit asiaan liittyen.

 9. Mielestni nit ampujia ei kannata syyllist likaa. Nm ampumiset johtuvat yksinkertaisesti halusta purkaa vihaa.

 10. Mikli tulevat joukkomurhat halutaan est niin pitisi keskitty henkisen pahoinvoinnin vhentmiseen kouluissa. Tm tuskin tulee onnistumaan, joten vastaavanlaisia tapuksia todennkisesti lis jo lhivuosina. Jokelan tapauksesta tekee mielenkiintoisen sen ett yksi uhreista oli tiettvsti homoseksuaali. Tst pstnkin erseen viime aikoina kouluissa ilmenneseen ongelmaan(joka on todella kuoliaaksi vaiettu nykyisen suvaitseevuuden aikana) eli avoimesti homoseksuuliset opiilaat(lhinn pojat)
  jotka ahdistelevat seksuaalisesti muita oppilaita.

 11. Tysin samoja ajatuksia minullakin on ollut aiheesta, joskin mynnn niiden osittain syntyneen Bowling for Columbine -leffan myt.

  Kun ottaa huomioon ett sek Auvinen & Saari olivat laittaneet videoitaan/kuviaan nettiin, niin eikhn ole selvi ett jonkinasteinen julkisuuden kipeys oli pojilla osasyyn karmeisiin tekoihinsa.

  Kauhajoen ammuskelun jlkeen Youtube ja IRC-galleria poistivat epillyn profiilin tuntien kuluessa tapahtumasta, pisteet suoraselkisest ja nopeasta toiminnasta ko. tahoille. Ikv kyll esim. iltapivlehdet eivt ole kunnostautuneet vastuun ottamisen saralla. Pin vastoin ne ruokkivat uusia ammuskeluita antamalla tapahtumalle ylenpalttisen paljon julkisuutta – kuin heittisi bensaa liekkeihin…

 12. Tmn takia en nykyn en hesareita tai muita uutislehti luekkaan (National Geographici ja Stratfor ovat ainoat) ja television katselun lopetin jo vuosia sitten. Kuitenkin huomaa miten nit kouluammuskelun kaltaisia uutisiakaan ei voi vltt, lpit hypp vastaan metroasemilla jne.

  Uutisten taso varsinkin tss maassa on aivan lyttmn syviss vesiss. Sen huomasi jo Jokelan aikaan ja sama nkyy toistuvan nytkin. Ei mitn kunnioitusta mihinkn suuntaan, kaikki uutisoidaan mit vaan voidaan eik esim. Hesarin ja keltaisen lehdistn vlill ole mitn eroa. Suoraan sanoen jrkyttv! Nykyinen uutisointityyli ja asioilla mssily on sairasta – se ei hydyt ketn, asiasislt on aivan olematon ja kyse on vaan sairaalla trivialla mssilyst. Aikanaan pidin mainosporukkaa moraalittomana, mutta kyll lehtitoimittajillakin tytyy olla vlill vaikeaa katsoa peiliin – huhhuh!

 13. En tied, mihin kirjoituksen otsikolla viitataan. Mediaanko? Jos olisit, Riitta hyv, ollut paikan pll Kauhajoella, tietisit, ett media kyttytyi nyt huomattavasti asiallisemmin kuin Jokelassa ja ett toimituksissa todella on opittu paljonkin Jokelan uutisoinnista. Konkreettisesti oppi nkyi hillittyn ja tasapainoisena uutisointina, jota erityisesti Helsingin Sanomat, Aamulehti ja muutama muukin maakuntalehti teki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *