Journalismia vai viihdettä?

Kirjoittaja Riitta, 16.3.2008

Isot sanomalehdet tietävät mainiosti, miten saada paljon linkityksiä blogeista – kirjoitetaan bloggaamisesta, niin pakkohan sitä on valveutuneiden kirjoittajien kommentoida. Kari Haakana on koonnut listaa vastauksista HS:n juttuun, jossa luodataan kansalaisjournalismin ja viihteen suhdetta.

Kiva, että asiasta syntyy keskustelu, mutta mutta … Kansalaisjournalismi on käsite, joka pitäisi määritellä kunnolla ennen kuin tosissaan voi alkaa pohtia blogien vaikuttavuutta kansalaisjournalismin saralla.

Kansalaisjournalismin ideaali on pitkälti valtamedian konstruktio (vähän samalla tavalla kuin kansa on eliitin konstruktio?). Median on itse luotuihin odotuksiin “kansalaisjournalimista” sitä helpompi pettyä, mitä vähemmän esimerkiksi blogit muistuttavat perinteistä mediaa. Samalla jää helposti huomiotta, ettei blogien ehkä ole tarkoitus kilpailla kaikenkattavina uutissaitteina perinteisen median kanssa. Pikemmin voisi ajatella erilaisten julkaisutapojen täydentävän toisiaan.

Mahtaako blogien painoarvo edes erityisesti olla journalismissa? Mielestäni kiinnostava tapa kirjoittaa ei välttämättä journalismimäärittelyitä kaipaa. Tosin kuulun kyllä edelleen niihin, joiden mielestä journalismi on ammatti eikä harrastus – mutta taidan olla jäämässä vähemmistöön, kun katselen esimerkiksi Bonnierin journalistipalkinnon uusia jakoperusteita tai niitä “journalistisia kriteereitä”, joilla kaupallinen viihde pääosin toimitetaan.

  Jutussa “Journalismia vai viihdettä?” on 4 kommenttia:

  • Bratislava says:

   “Mahtaako blogien painoarvo edes erityisesti olla journalismissa?”

   No ensinnäkään ylivoimaisesti suurimmalla osalla blogeista ei ole mitään tekemistä journalismin kanssa, ne kun usein käsittelevät läheisesti kirjoittajan omaa elämää ja ajatuksia. Ja lisäksi yleiseen blogin määritelmään ei oikein istu että blogi on journalistinen, silloinhan se ei yleisimpien blogimääritelmien mukaan edes ole blogi.

  • Bratislava says:

   Mahtaako blogien painoarvo edes erityisesti olla journalismissa?

   No ensinnäkään ylivoimaisesti suurimmalla osalla blogeista ei ole mitään tekemistä journalismin kanssa, ne kun usein käsittelevät läheisesti kirjoittajan omaa elämää ja ajatuksia. Ja lisäksi yleiseen blogin määritelmään ei oikein istu että blogi on journalistinen, silloinhan se ei yleisimpien blogimääritelmien mukaan edes ole blogi.

  • […] Huomasin, että Pinserin Riitta kirjoitti sunnuntaina blogien ja journalismin suhteesta. Huomioni kiinnitti erityisesti kohta: Mahtaako blogien painoarvo edes erityisesti olla […]

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.