Tartu meemiin

Kokeilin joka puolella blogeissa kiertnytt 20 sanan meemijuttua (“Tss on lueteltu 20 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mit lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisest sanasta mieleen.”) Aika kului kuin huomaamatta ja jutusta tuli pitk. Todennkisesti sen kirjoittaminen olikin hauskempaa kuin lukeminen. Ehk joku iktovereista kuitenkin lyt tlt retroja sukupolvijuttuja. ☺ Meemiin saa tarttua ilman eri kehotusta!

1. Kampa – Farkkujen takataskussa keikkuu 70-luvun puolivliss iso kampa, jonka leve varsi sojottaa nkyviss. Istuessa muovikampa on tiell. Kvelless se hivuttautuu ylemmksi, jolloin sit pit tynt syvemmlle taskuun. Kampa on niin harva, ett takku sujahtaa vaivatta lpi.

2. Lintu – Jotkut tytt pitvt ohutpohjaisia kiinatossuja lumentuloon asti. Heist radikaaleimman korvissa riippuu pienet savilinnut. Pidn rauhankyyhkykoruista, mutta en uskalla hankkia sellaisia peltessni leimautuvani “poliittisesti tiedostaviin”. Savilinnut tuovat mieleen Rauha S. Virtasen “Lintu pulpetissa” – kirjan kannen.

3. Meri – iti ja isoiti ovat asuneet Suomenlinnassa, joten kesisin tehdn kolmisin retki Hevosenkengn kallioille. Meri on kylm ja haisee levlt. Uinnin jlkeen makaamme tuntikausia rantakalliolla pyyhkeiden pll eik kukaan koskaan rusketu, palaa vain.

4. Kitara – Kydessni ttini talossa Tukholmassa viimeist kertaa saan valita jonkin esineen. Anneli ehdottaa lentoyhtin viininpunaista univormua, mutta varhaisnuoruuden musiikillisten haaveiden vallassa valitsen f-aukkoisen kitaran, jonka kielet ovat kaulaan nhden oudon korkealla. En opi koskaan soittamaan sit.

5. Kello – Ensimmisess kellossani on terksinen taulu, fosforiviisarit ja punainen nahkaranneke. Saan sen koulun aloittamisen kunniaksi, mit odotan innolla koko kesn. Kellosta ja ensimmiselle luokalle psemisest tiet, ett on jo melkein aikuinen. Valitettavasti syksyll ky ilmi, ett lapselliset luokkatoverini pitvt minua suorastaan pikkuvanhana.

6. Oksentaminen – Viisivuotiaana Linnanmell syn paistettuja, irvistelevi nakkeja ja jlkiruoaksi rasvasta kellertv kermavaahtoa jtelttterst, vaikka minulla on valmiiksi huono olo karusellissa pyrimisest. Oksennan vasta kotona, mik vaatii runsaasti tahdonvoimaa.

7. Mummo – Maalaismummoni kuolee, kun olen kolmen vanha. Muistan, miten hn antaa minulle ison mansikan torppansa pihasta, kun lhdemme kesreissulta takaisin Helsinkiin. Kaupunkilaismummoni el lhes satavuotiaaksi pysyen omatoimisena loppuun asti. Hn kertoo eloisasti aina samat jutut omasta lapsuudestaan, vhitellen niist tulee osa minunkin lapsuudenkokemustani. Voin melkein muistaa, miten viime vuosisadan alkupuolella taivallan metsisen lehmihaan kautta kouluun. Ei kai tuolla kurkista susi?

8. Kirja – Ensimminen lukemani kirja on “Baskervillen koira”. Lainaan sen koulun kirjastosta ja ahmin pikavauhtia. Pehmekantisen niteen kannessa valtava, musta koira kohottaa kuononsa kohti kirjavaa sumua, joka on sommiteltu akvarellivrein. Valitsen kirjan puhtaasti kannen perusteella, mutta en pety.

9. Pipo – Ksitytunnilla neulotaan lys ptkyl, joka kiristetn langalla pipoksi. Koulun lankavalikoimasta valkkaan valkoisen, vihren ja keltaisen, jotka kudon raidoiksi. Olen luokalla ainoa, joka mys pit tekemns pipoa. (Syyn ymmrrn vasta myhemmin, kuten kovin monet asiat: Lameus Maksimus.)

10. Matematiikka – Kykyni tajuta matematiikkaa osoittautuu vajavaiseksi, kun ensimmisen laskukokeen jlkeen opettaja moittii minua siit, ett en ole kirjoittanut numeroita ruutuihin vaan niiden vleihin ja minne sattuu. En innostu matematiikasta uudestaan edes joukko-opin myt.

11. Mets – Kesmkill kuusikkorinne alkaa heti rintamamiestalon takaa. Synkk ryteikk ulottuu mielikuvissani loputtomiin. Kerran kymme isn kanssa Mntsln vanhalla tulitikkutehtaalla asti laskemassa Lahdentien autoja. Kuljemme pitkn hongikossa ja paluumatkalla kermme lampaankpi idille tuliaisiksi.

12. Ukkonen – Isoidille rullataan Mikin saunan pukuhuoneessa papiljotteja, kun kesken hautovan helteisen iltapivn ulkona alkaa leiskua ja jytist! Mami juttelee kampaajan kanssa pommituksista. Imeskelen kahdella pillill punaista jaffaa pullosta, kun odotamme ukkosen hiipumista. Lopulta on kuitenkin lhdettv rankkasateeseen, sill jyrin ei taukoa. Museokadulla virtaa nilkkoihin asti vett ja riemuitsen alle kouluikisen innolla siit, ett kastun lpimrksi (ja saan kohta Elannon maitokaupasta kinuskileivoksen, etten opi pelkmn ukkosta).

13. Hiukset – Teinin ostan kemikaliosta burgundinpunaista hiussvytett, joka tuottaa oravamaisen, kirjavan vrin. Se ei lhde pitkist hiuksista ennen kuin juurikasvu alkaa erottua. On siis jatkettava vrjmist. Kokeilen joka kerta eri punaista, koska en tunnu lytvn oikeaa. Monisvyvrjys tulee muotiin vasta paljon myhemmin, eivtk vanhempani juuri arvosta uutta hiustyylini. Luontojaan kuparitukkainen itini ei ymmrr, miksi haluan ehdoin tahdoin hertt huomiota. Ystvt pysyvt hienotunteisesti hiljaa.

14. Veli – Ainoana lapsena en osaa kaivata sisaruksia. Parhaalla ystvllni on kymmenen vuotta vanhempi veli, jota salaa ihailen ja pelkn. Hnell on moottoripyr, nahkatakki ja sarkastinen huumorintaju. Luokkatoverini pikkuveli on potkaissut hnt silmn alle ja itsekseni riemuitsen siit, ettei minulla ole pikkuvelji. Isonveljen voisin ottaa, jos olisi ihan pakko.

15. Ikkuna – Lapsena nukun mieluiten tuuletusikkuna auki. Ruukkukasvini paleltuu yll, mutta minulla on hyvt unenlahjat, enk yleens her mihinkn ennen hertyskellon soittoa. Toisinaan nukahdan kylvyn jlkeen p mrkn eik letitetty tukka ole viel aamullakaan kuiva. Tuuletusikkuna aletaan sulkea yksi vasta, kun meille hankittu koiranpentu saa huoneessani keuhkokuumeen.

16. Kalenteri – Alan tytt kalenteria 11-vuotiaana. Kirjoitan siihen tapahtumien lisksi kryptisi kommentteja, joita en ymmrr jlkikteen. Kytn ihmisist vain nimen alkukirjaimia, joten nyt myhemmin en pysty muistamaan, kuka on ollut se erityinen H.K. tai H.M.

17. Puuro – Ylltn idin keittmll aamiaiseksi joulupuuroa. Meill ei ole kuitenkaan viel kotitaloutta koulussa, joten kaadan kattilaan riisin sijaan hirssi. Suutahdettuaan ensin tyhmyydestni iti mynt, ett hirssiryynipuuro on oikeastaan ihan hyv jouluruoka.

18. Nenliina – Ukilla on valtavia ruudullisia kangasnenliinoja, joihin hn niist. Ukille onkin helppo keksi joululahjoja, koska hn selvsti pit nenliinoista. Minulta hn saa siis joka vuosi samanlaisen paketin.

19. Nappi – Isoiti ompelee kotona tilaustit ja peltisiss, pyreiss konvehtirasioissa hn silytt nappeja. Leikin niill karvalankamaton pll ja toisinaan joku napeista kolisee imurin kidassa.

20. Taulu – Kesmkin seinll roikkuu orvokkimaalaus, jonka kukat illan pimetess alkavat nytt pkalloilta. Katselen taulua, kun aikuiset kertovat kummitusjuttuja. Toivottavasti minua ei tn iltana yritet lhett kellariin hakemaan mitn, ajattelen.

(Meemiohje: – Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lis ja muistele siihenkin sanaan liittyvi lapsuuden/nuoruuden tapahtumia.)

21. Farkut – Ostan 13-vuotiaana farkkukaupasta vahingossa “talvibeaverit”, joiden joukkoon on kudottu kutittavaa, villamaisen karheaa harmaata, kuin hrm. Jostain syyst yritn pelastaa tilanteen uittamalla farkkuja kloritevedess, jolloin saan niist lisksi laikukkaat. Punktyyli vasta keksitn jossain toisaalla, joten piilotan farkut komeron pohjalle.

2 thoughts on “Tartu meemiin

 1. Kampa: peruskoulussa leikittiin kampasotaa. Kampaa tasapainoteltiin rystysill ja toinen osapuoli yritti napata kamman ja viilt sill kteen ennenkuin itse ehtii napata kden pois. Vlitunnin jlkeen ksi oli verinaarmuilla.

  Lintu: rappusilta lytyi kovilla pakkasilla henkihieveriss ollut lintu. Otin sen pahvilaatikkoon sisn, mutta se kuoli yll.

  Meri: etelpohjalaiselle vieras asia. Kvin meress ensimmisen kerran 26-vuotiaana.

  Kitara: kumisee kun sit taputtaa. Ei saa koskea ettei se mene rikki. En koske edelleenkn.

  Kello: sain ekalla luokalla kummisedlt syntympivlahjaksi kulmakunnan ensimmisen digitaalikellon. Siin oli punaiset numerot jotka nkyvt hetken kun painoi nappia. Sen ansiosta olin leikeiss aina Sam Casey, Nkymtn mies.

  Oksentaminen: oksennustauti, keltainen Jaffa.

  Mummo: opetti minua hyville tavoille.

  Kirja: poljin muutaman pivn vlein kirjastoon, mukana valtava kassi kirjoja. Olin lukutoukka. En ei tule luettua kirjoja, netti vain.

  Pipo: “Onko sulla karkkia?” “Ei.” “Laita sitten kioski kiinni” (vetisee kaverilta pipon silmille)

  Matematiikka: olen aina ollut hyv matematiikassa. Mik valtava pettymys ekalla luokalla kun tajusin ett emme laske sin vuonna viel numeroilla vaan jollain joukoilla, unioneilla ja alkioilla. Ja mik valtava hupi yliopistossa kun Logiikan peruskurssi (3 ov) koostui samoista jo ekalla opituista tiedoista.

  Mets: synkk ja ahdistava. Vaeltelin usein metsss ja kerran eksyinkin sinne. Nykyisin metsn paikalla on Kultavuoren omakotialue.

  Ukkonen: erittin harvinaista hupia lakeuksilla. Kerran poljin pyrll karkuun lhestyv sadeseinm. Ehdin kastua hieman ennenkuin saavuin kotiin, jossa alkoikin juuri Speden elokuva.

  Hiukset: aina prrss, silmill, shkiset tai muuten huonosti.

  Veli: 10 vuotta nuorempi veljeni teki kvelemn opittuaan koulupivin hvitysretki huoneeseeni ennenkuin sain oveen lukon. Moi vaan, Jani.

  Ikkuna: joulun alla huoneeni ikkunaan teipattiin vrikkt jouluvalot tai ikkunalle laitettiin kynttelikk. Pidin niit yllkin pll ja kaikki vaikutti juhlalliselta.

  Kalenteri: pidin aina mukanani Ajastaikaa. Vuoden loppupuolella se oli tynn merkintj ja joululahjaksi tuli uusi korkkaamaton. Teinikalenteri oli virheostos josta sai krsi koko vuoden.

  Puuro: ei joulua ilman riisipuuroa.

  Nenliina: kun flunssassa niist ekan kerran, nen on sen jlkeen koko ajan vuotava ja tukossa.

  Nappi: heijastimen voi kytt nappiin.

  Taulu: eteisen seinll oli taulua jotka esittivt Kolumbuksen laivoja. Santa Maria, Pinta ja … evm.

  bonus:

  Stiga: lumisina pivin kytettiin kelkka polkupyrn pern ja poljettiin hurjaa vauhtia sivuluisussa katuja pitkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *