Opettavainen tarina

Kirjoittaja Sami, 25.9.2007

Olipa kerran eräs suomalainen sivusto nimeltään “Pieni Päätös Päivässä”. Sivustolla oli erilaisia ruokavalio- ja liikuntalinkkejä. Mutta kävipä sitten niin että sivuston domain-nimi oli unohtunut maksaa ja 17.9.2007 pienipaatospaivassa.net -osoite siirtyi vapaille markkinoille.

Vähän sen jälkeen eräs bloggaaja laittoi Blogilistalle palautetta ja kertoi että hänen bloginsa on lakannut toimimasta. Kun blogiin meni selaimella, parin sekunnin päästä blogi katosi ja tilalle tuli iso kasa mainosikkunoita. Bloggaaja ihmetteli oliko Blogilista tai Blogger jotenkin syypää tähän.

Ongelma löytyi, mutta se ei johtunut Blogilistasta tai Bloggerista. Nimittäin blogin pitäjä oli kauan aikaa sitten laittanut bloginsa sivupalkkiin Pieni Päätös Päivässä -bannerin. Banneri latasi PPP-sivuilta hieman Javascript-koodia ja lisäsi blogin sivupalkkiin nätin ja hyväätarkoittavan mainoskuvan.

Kun pienipaatospaivassa.net -osoite vanhentui viisi vuotta sivun perustamisen jälkeen, osoitteen myyjä Network Solutions otti sivun välittömästi haltuunsa ja sijoitti sinne oman mainossivunsa. Entäpä sitten sivustolla aiemmin ollut Javascript-koodi? Sivuston uusi haltija vaihtoi koodin tilalle omansa.

Nyt kaikki viattoman bloggaajan sivuille saapuvat latasivat siis selaimeensa koodinpätkän uuden omistajan sivuilta. Koodi siirsi selaimen välittömästi mainossivulle ja laukaisi joukon mainosikkunoita. Ties vaikka Javascript-pätkä olisi yrittänyt asentaa haittaohjelmia tietokoneelle. Viaton bloggaaja oli ymmällään.

Tarinalla on useampiakin opetuksia:

 • Jos sivuillasi on Pieni Päätös Päivässä -banneri, ota se heti pois.
 • Pieni Päätös Päivässä -sivuston ylläpitäjien kannattaisi maksaa välittömästi domain-nimen uusintamaksu jos aikovat vielä saada sen itselleen.
 • Kun upotat sivuillesi mainosbannereita, nappeja, testituloksia, mainoksia tai mitä tahansa muuta krääsää muilta sivustoilta, muista välillä tarkkailla sivustoa. Jos se hylätään tai siirtyy uudelle omistajalle, upotettu tavara on syytä siivota pois.
 • Luulin Network Solutionsia hyvätapaiseksi firmaksi, mutta täytyypä uudistaa käsityksiään. Tiedän ainakin mistä en osta domain-nimiä.

  Jutussa “Opettavainen tarina” on 5 kommenttia:

  • Salka says:

   Se onneton, hyväuskoinen bloggaaja olin mä. Mutta en pitänyt missään vaiheessa syynä Bloggeria tahi Blogilistaa, korkeintaan omaa tietämättömyyttäni joka osoittautuikin lopulta syyksi…

   Kiitos neuvoista:)

  • Sami says:

   Tarinoissa voi aina ottaa hieman taiteellisia vapauksia :)

  • Marko says:

   Network Solutions on kaikkea muuta kuin hyvätapainen firma:
   http://www.granneman.com/webdev/domains/neveruseverisignnetworksol.htm

   Vaikka mainossivuja vanhentuneisiin verkkotunnuksiin laittavatkin lähes kaikki rekisterinpitäjät ns. grace-periodiksi, niin Netsol on muissa väärinkäytöksissään omaa luokkaansa.

   Eräänä törkeimpänä esimerkkinä omien mainossivujen laittaminen kaikkiin rekisteröimättömiin com ja net verkkotunnuksiin (tai tarkemmin sanottuna sivulle jonne käyttäjä päätyy sellaisen osoiteriville kirjoitettuaan) eli SiteFinder: http://en.wikipedia.org/wiki/Site_Finder

   Kauan ei palvelu ollut käytössä koska ymmärrettävästi muut, mm. kilpailijat, eivät tykänneet ideasta, mutta kertoo mielestäni businessmoraalista. Jos sellaista onkaan…

  • super mario says:

   kuulostaa tosi reilulta nimikauppiaalta.

  • ofertas says:

   Ottas kyllä lievästi päähän jos itselle tapahtuis.

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.