Opettavainen tarina

Olipa kerran ers suomalainen sivusto nimeltn “Pieni Pts Pivss”. Sivustolla oli erilaisia ruokavalio- ja liikuntalinkkej. Mutta kvip sitten niin ett sivuston domain-nimi oli unohtunut maksaa ja 17.9.2007 pienipaatospaivassa.net -osoite siirtyi vapaille markkinoille.

Vhn sen jlkeen ers bloggaaja laittoi Blogilistalle palautetta ja kertoi ett hnen bloginsa on lakannut toimimasta. Kun blogiin meni selaimella, parin sekunnin pst blogi katosi ja tilalle tuli iso kasa mainosikkunoita. Bloggaaja ihmetteli oliko Blogilista tai Blogger jotenkin syyp thn.

Ongelma lytyi, mutta se ei johtunut Blogilistasta tai Bloggerista. Nimittin blogin pitj oli kauan aikaa sitten laittanut bloginsa sivupalkkiin Pieni Pts Pivss -bannerin. Banneri latasi PPP-sivuilta hieman Javascript-koodia ja lissi blogin sivupalkkiin ntin ja hyvtarkoittavan mainoskuvan.

Kun pienipaatospaivassa.net -osoite vanhentui viisi vuotta sivun perustamisen jlkeen, osoitteen myyj Network Solutions otti sivun vlittmsti haltuunsa ja sijoitti sinne oman mainossivunsa. Entp sitten sivustolla aiemmin ollut Javascript-koodi? Sivuston uusi haltija vaihtoi koodin tilalle omansa.

Nyt kaikki viattoman bloggaajan sivuille saapuvat latasivat siis selaimeensa koodinptkn uuden omistajan sivuilta. Koodi siirsi selaimen vlittmsti mainossivulle ja laukaisi joukon mainosikkunoita. Ties vaikka Javascript-ptk olisi yrittnyt asentaa haittaohjelmia tietokoneelle. Viaton bloggaaja oli ymmlln.

Tarinalla on useampiakin opetuksia:

 • Jos sivuillasi on Pieni Pts Pivss -banneri, ota se heti pois.
 • Pieni Pts Pivss -sivuston yllpitjien kannattaisi maksaa vlittmsti domain-nimen uusintamaksu jos aikovat viel saada sen itselleen.
 • Kun upotat sivuillesi mainosbannereita, nappeja, testituloksia, mainoksia tai mit tahansa muuta krs muilta sivustoilta, muista vlill tarkkailla sivustoa. Jos se hyltn tai siirtyy uudelle omistajalle, upotettu tavara on syyt siivota pois.
 • Luulin Network Solutionsia hyvtapaiseksi firmaksi, mutta tytyyp uudistaa ksityksin. Tiedn ainakin mist en osta domain-nimi.

5 thoughts on “Opettavainen tarina

 1. Se onneton, hyvuskoinen bloggaaja olin m. Mutta en pitnyt missn vaiheessa syyn Bloggeria tahi Blogilistaa, korkeintaan omaa tietmttmyyttni joka osoittautuikin lopulta syyksi…

  Kiitos neuvoista:)

 2. Network Solutions on kaikkea muuta kuin hyvtapainen firma:
  http://www.granneman.com/webdev/domains/neveruseverisignnetworksol.htm

  Vaikka mainossivuja vanhentuneisiin verkkotunnuksiin laittavatkin lhes kaikki rekisterinpitjt ns. grace-periodiksi, niin Netsol on muissa vrinkytksissn omaa luokkaansa.

  Ern trkeimpn esimerkkin omien mainossivujen laittaminen kaikkiin rekisterimttmiin com ja net verkkotunnuksiin (tai tarkemmin sanottuna sivulle jonne kyttj ptyy sellaisen osoiteriville kirjoitettuaan) eli SiteFinder: http://en.wikipedia.org/wiki/Site_Finder

  Kauan ei palvelu ollut kytss koska ymmrrettvsti muut, mm. kilpailijat, eivt tyknneet ideasta, mutta kertoo mielestni businessmoraalista. Jos sellaista onkaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *