Aurinkoenergiaa talteen talveksi

Aurinkoenergia on ympristystvllinen tapa lmmitt koteja. Valitettavasti vain tll Suomessa aurinko paistaa kovin vhn juuri silloin kun lmmitystarve olisi suurin.

Ruotsalaisessa Annebergin kaupungissa ongelmaan on keksitty mainio ratkaisu: pitkien kespivien ylenpalttista aurinkoenergiaa kytetn kyln alla sijaitsevan peruskallion lmmittmiseen.

Aurinkokerimiss lmmennytt vett pumpataan sadan U-kirjaimen muotoisen putken lpi 65 metrin syvyyteen jossa se lmmitt 60000 kuutiometrin kokoista kallionpalaa.

Lmmenneeseen kallioon tallennettua energiaa otetaan talvipakkasilla kyttn maalmppumppujen avulla.

Mit pidempn jrjestelm kytetn, sit tehokkaammaksi se muuttuu kallion lmptilan hiljalleen noustessa.

ScienceDirect abstract

NewScientistin uutinen

5 thoughts on “Aurinkoenergiaa talteen talveksi

 1. Suomi on jlkijunassa maalmmn kanssa. Te kun olette poliitiikan kanssa tekemisiss niin voisitte tehd asialle jotain :)

  Aika huolestuttava trendi, ett jokaiseen uuteen taloon tehdn systeemit, joilla voidaan polttaa joko puuta tai pellettej. Ollaan lhell anarkiaa, jossa jokainen lmmitt jollakin halvimmalla systeemill ja lis CO2 & hiukkasten mr ilmakehss. Pahimmillaan kohta joka omakotitaloalueella leijuu jatkuva savu ja haju. Ei hyv.

  Voisiko mitenkn olla taloudellisesti kannattavampaa polttaa se sama biomateriaali jossain kaukolmpvoimalassa ja kytt sivutuotteena tehtv shk maalmppumpuissa? Paremmat hiukkassuodattimet, parempi hytysuhde.

  Haaste: Jopa metsn omistajan kannattaa ennemmin rakentaa se maalmppumppu ja myyd puunsa lmpvoimalaan ja ostaa tilalle shk kuin kert ja polttaa ne puut itse omassa takassaan? Miten thn pstisiin?

 2. Suomi on jlkijunassa maanlmmn kanssa, mutta eturivin valtio meri- ja jteveden lmmn talteen otossa.

  Jtevedest joka pumpataan sitten ulkomerelle, otetaan talteen ensin lmp Helsingin Energian maailman tehokkaimmassa vastaavassa laitoksessa.

  Muutoinkaan kalliopern pumpattu lmp ei ole kaikkein tehokkain tapa, sill siin syntyy melkoinen mr vuotoa.

  Paras tapa olisi, mutta teknisesti vaikeampi, pakata se lmpnesteeseen. Se edellyttisi melkoisen suuria eristettyj vesimassoja, mutta sielt tlt lytyy luonnon olosuhteita, joissa sellaisen luominen on aivan mahdollista.

  Tst tuli mieleeni.
  Andalusian junta on laatinut lain, jonka mukaan uusissa taloissa pit olla aurinkopanelit.

  Siis aurinkopanelit.

  Tm on energiateollisuuden kusetus luonnonsuojelun varjolla, sill aurinkopanelit eivt vlttmtt ole aurinkoisessa Andalusiassakaan se kaikkein taloudellisin keino tallentaa aurinkoenergiaa.

  Sattuneesta syyst, (ers kaverini on alan yrityksen johdossa, kaksi alan insinrej ja itse arkkitehtuurin harrastajana olen asiaa tutkinut) olen tullut informoiduksi, ett rautakauppa tarvikkeilla, ilman aurinkopaneleita, voitaisiin saada kattopinnasta paljon suurempi hyty kuin aurinkoenergialla, kyttmll aivan alkeellisia fysiikan ilmiit ja vhn muoviputkea.

  Mutta koska energia on tietysti shkenergiaa, jolla voidaan pyritt televisiota, ei lmp, kyttvett tai ilmastointia, ei Andalusiassakaan kelpuuteta muuta kuin teollisuuden valmistamia ja hallituksen hyvksymi energian talteen ottomenetelmi

 3. Pienimuotoisesti tuota maapern lmmittmist voi tehd nykyisillkin teollisessa tuotannossa olevilla maalmmitysjrjestelmill asennuttamalla taloonsa maalmppumpun ja ilmanvaihtokoneeseen ns. maaviile-jrjestelmn. Jrjestelmn vlittmn etuna on se, ett nin talon sisilmaa voidaan helteell jhdytt. Peruskallion lmmittminen tulee sitten ikn kuin bonuksena.

  Maaviilejrjestelmss viilennetn taloon sislle tulevaa ilmaa muutamalla asteella. Ilmanvaihtokoneessa ilma lmmitt maalmppumpun keruupiirin viile nestett. Viilentynyt ilma kuljetetaan talon sislle. Lmmennyt lmppumpun neste taas kierrtetn viel viilemmn maan alle, miss se lmmitt maaper. Ilmeisesti tehokkaimmin jrjestelm toimii niiss jrjestelmiss, joissa maalmmn keruuputket on sijoitettu porakaivoon.

  Haittapuolena on kaiketi se, ett maaviile kytettess ilmanvaihtokonetta tytyy huudattaa suurella teholla, mik aiheuttaa jonkin verran melua ja kuluttaa tietysti shk. Maaperss kierrtettv nestett tytyy mys pumpata aika tehokkaalla pumpulla, mik kuluttaa energiaa. Mutta maaviile kuulemma mukavasti kuivattaa talon sisilmaa kosteilla helteill.

  Koska termodynamiikan peruslait todennkisesti edelleenkin ovat voimassa yhtlisesti sek Suomessa ett Ruotsissa, kuluttaa tmkin lmmnsiirto kokonaisuudessaan varmaankin enemmn energiaa kuin sst sit sitten talvella maalmppumpun parantuneena hytysuhteena, kun maapern sitoutunutta lmpenergiaa siirretn takaisin taloon sislle.

  Omassa kotitalossani on nyt hieman toista vuotta ollut maalmmitys toiminnassa. Ihan hyv peli. Kyttjien kokemuksia ja kiistelyj voi lueskella Maalmp-Foorumista (http://www.kyronlahdenporakaivo.fi/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi).

  Mutta. Pelottava totuus on, ett maalmppumpuissa – kuten varmaan kaikissa nykyaikaisissa lmmityksen stjrjestelmiss – on digitaalista st- ja ohjauselektroniikkaa. Tmnkin talon lmppumpun “kyttjrjestelmn” voi nyt “pivitt” uuteen versioon. Siis mithn bugeja siin nykyisess ohjelmistossa on, jos siihen on tarvinnut pivitys koodata?

  Jonkinlaista makua virhetilanteesta sain, kun hiljattain parin pivn matkalta palattuani totesin, ett lmmitysjrjestelmn stventtiili oli jumittunut auki-asentoon ja lattialmmitykseen puski yli 30 asteista vett. Sisll talossa oli trooppiset 28 astetta lmmint. Onko vika mekaaninen, shkinen vai ohjelmallinen selvi lhipivin kun asiaa tutkitaan lis.

 4. > olen tullut informoiduksi, ett rautakauppa tarvikkeilla, ilman
  > aurinkopaneleita, voitaisiin saada kattopinnasta paljon suurempi hyty kuin
  > aurinkoenergialla, kyttmll aivan alkeellisia fysiikan ilmiit ja vhn
  > muoviputkea.

  Ja kuun takana on emoalus, joka on tullut hakemaan meidt kaikki!

  Kannattaisikohan sinun ottaa se vh muoviputki, tynt se perreiksi, ja tutkia hieman itsesi? Lytisit nuijan.

 5. “Aika huolestuttava trendi, ett jokaiseen uuteen taloon tehdn systeemit, joilla voidaan polttaa joko puuta tai pellettej. Ollaan lhell anarkiaa, jossa jokainen lmmitt jollakin halvimmalla systeemill ja lis CO2 & hiukkasten mr ilmakehss.”

  Korjataan nyt pahasti jlkijunassa sen verran, ett puuhakeen ja pellettien muodostamat hiukkaspstt ovat sielt kaikkein pienimmst pst. Kommentin muotoilu antoi ymmrt toisin. Omakotitalojen keskittymiss nuo savupilvet eivt tietenkn pirist ympristj, mutta energian tuotannossa p- tai tukipolttoaineena puuhakkeen lisminen on erittin toivottavaan. Ainakin suhteessa turpeeseen.

  Merkint itse on sisllltn kerrassaan kiinnostava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *