Salakytvi ja salahuoneita

BLDGBLOG: The Undiscovered Bedrooms of Manhattan

A friend of mine once told me about the “typical dream of a New Yorker,” as he described it, wherein a homeowner pushes aside some coats and sweaters in the upstairs closet… only to reveal a door, and, behind that, another room, and, beyond that, perhaps even a whole new wing secretly attached to the back of the house…

Enp tiennytkn ett on ihan yleist nhd unia, joissa asunnosta lytyy uusia huoneita. Sen jlkeen kun muutimme meidn taloomme, olen lytnyt nukkuessani kokonaisen uuden kerroksen tynn puisia uima-altaita, kolmen kerroksen korkuisia piharakennuksia, valtavia holvikaarin varustettuja kellareita tynn jnnittvi harrastushuoneita, ja pari kertaa jopa toisen tyhjilln olevan talon piilotettuna tontin kauimmaiseen nurkkaan.

Joskus vertailimme samoihin aikoihin talon ostaneen kaverin kanssa uniamme. Sen lisksi, ett me molemmat lydmme unissamme uusia huoneita, pdymme molemmat lopuksi samaan ajatukseen:

“Mithn tmn kaiken lmmittminen tulee maksamaan?”

9 thoughts on “Salakytvi ja salahuoneita

 1. Unet taloista ovat mys monissa psykologian teorioissa mukana ja niiss taloa ksitelln usein ihmisen itsens tai ihmisen elmn symboleina. Aikoinaan kirjoittajakoulutuksessa meille taottiin paljon phn sit ajatusta, ett proosatekstiss asunnolla ja sen esineistll kuvataan mys siell asuvaa henkil.

  Mulla talounet liittyvt aina suurempiin elmnmuutoksiin jolloin rupean aina nkemn unia salahuoneista ja uusista asunnoista mit ihmeellisimmiss taloissa.

 2. Kyll, tm ilmi ei koske vain manhattanilaisia tai (kangasalalaisia) talon omistajia. Monet muutkin ovat lytneet portin sisltn…

  Kun lyt itsestn tuntemattomia tai kyttmttmi kykyj ja ominaisuuksia, niin kieltmtt mieleen tulee kysymys: – Mithn tmn kaiken lmmittminen tulee maksamaan? :-)

  Muita tavallisia ovat: – En “muistanutkaan”, ett tll on tllainen. – Mithn kytt tlle on?

  Mulla monet paikat ovat aivan ksittmttmss remontin tarpeessa ja niiss liikkuu omituisia hiippareita…

 3. Mulle tulee tilahaaveista (ja miksei mys -unista) puhuttaessa aina ensimmisen mieleen “ja kuka siivoaa!?”

  Nimim. 34 nelit suorituskyvyn ylrajalla

 4. Se on vhn sama kun monet taksikollegat (itse mys) nkee unia, ett asiakkaiden kuljetushommaa hoidetaankin polkupyrll. Outoa…

 5. Twin Peaks episode 8. Major Briggs to his son Bobby:
  (Jotain tllista jokainen is toivoo sanovansa pojalleen.)

  Bobby runs into his father at the RR
  MB: “Bobby, may I share something with you?”
  BB: “Okay.”
  A vision I had in my sleep last night. As distinguished from a dream which is a mere sorting and cataloging of the days events by the subconscious. This was a vision. As clear as a mountain stream. The mind revealing itself to itself. In my vision I was on a veranda of a vast estate, a palazzo of some fantastic proportion. There seemed to emanate from it a light from within this gleaming, radiant marble. Id known this place. I, in fact, had been born and raised there. This was my first return. A reunion with the deepest wellsprings of my being. Wandering about I noticed happily that the house had been immaculately maintained. Thered been added a number of additional rooms but in a way that blended so seamlessly with the original construction one would never detect any difference. Returning to the houses grand foyer came a knock on the door. My son was standing there. He was happy and care free. Clearly living a life of deep harmony and joy. We embraced. Warm and loving embrace, nothing withheld. We were, in this moment, one. My vision ended and I awoke with a tremendous feeling of optimism and confidence in you and your future. That was my vision, it was you. I’m so glad to have had this opportunity to share it with you. I wish you nothing but the very best in all things.

  BB: “Thank you Dad.”

  Bobby appears moved.
  Hank asks Briggs how the pie was and salutes him.
  MB:Exceptional, as always.

 6. Olipa mielenkiintoinen uutinen! Tm Samin mainitsema tuttava olen min, ja noita unia on tullut kyll paljon nhty. Poikkeuksetta ne ovat olleet hyvi unia, joissa pllimmisen tunteena on ollut syv ja mielihyvn tyttm ihmetys. Sellainen lapsenomainen ihmettely, jota aikuisill ei en hereill tavoita kun kaikki alkaa olla “Been there, done that, seen it all” -kyynisyyden mdttm.

  Olen nyt vaihtanut taloni kaksi kertaa suurempaan ja salatut huoneet ovat unissa radikaalisti – ja valitettavasti – vhentyneet.

  Joten olikohan tss nyt sitten takana ihan vain ahne ‘lebensraumin’ kaipuu ilman sen kummempaa syvpsykologista symboliikkaa?

 7. Mulla talounet ei liity asunnon vaihtoon tai talon omistamiseen. Talounet on kivoja, mielenkiintoisia kuten edellinen kirjoittaja sanoi sen erittin hyvin.
  Esim uima-allas valtavan kokoisella parvekkeella, vinoja lattioita, loputtomia kytvi, jotka jothtavat uusiin huoneisiin ja siiten jotain pelottavaakin: huteria kaiteita, reiki lattioissa, ovia, jotka eivt aukea, pimeit betonikellareita. Mutta pllimmisen on kuitenkin hauskaa ja ihanaa.

  Jostakin luin mys tuota psykologista selityst, ett talounet kuvaa ihmist itsen. Mutta min en osaa tulkita omia uniani mitenkn. Tllasitko pni sislt sitten lytyy “…syv ja mielihyvn tyttm ihmetys. Sellainen lapsenomainen ihmettely, jota aikuisill ei en hereill tavoita…”

  Jos tuota tulkitsen itseni kannalta, niin tunnistan sen miten aikuisik stelee liikaa tuota mielihuvn kokemista, vaikka luulisi sen olevan pinvastoin. Pit kyttyty, ottaa perhe huomioon, ei saa puhua mit vaan, joku voi loukkaantua jne. Mulle se on niin vaikeaa, ett joudun kiinnittmn siihen joka piv huomiota. Joudun supistamaan itseni ja luovuuteni.

  Talounissa kokee todellakin sen menetetyn mielihyvn.

 8. Mkin nen noita unia. Erityisesti lapsuuden kodissani paljastuu vhn vli saman kirjahyllyn takaa sama salainen huone tynn okkultistista kirjallisuutta. Tuolloin ei haittaa, ett viereisest ikkunasta nkee mainiosti, ett siin on vain ilmaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *