Jaiku ja Twitter

Muutama viikko sitten netiss tapahtui jonkinlainen naksahdus. Ylltten joka paikassa alkoi tulla vastaan kirjoituksia Twitterist: mist oikein on kyse? muuttaako tm maailmaa? ket kiinnostaa?

Olin tutustunut jo aiemmin palveluun sen verran, ett tiesin kyseess olevan jonkinlaisen chatin, blogin ja yhteispalvelun risteytyksen: palvelun, jossa voi linkitt kyttjprofiiliaan kavereihinsa ja lhett paivityksi, joilla kerrotaan miss on ja mit tekee. Lismausteena palvelu toimii yhteen knnykiden kanssa, niin ett omien ja kaverien tekemisi voi raportoida ja seurata liikkeell ollessaan. Luokittelin kuitenkin itseni silloin “ket kiinnostaa??” -kategoriaan. En usko, ett menoni ja tekemiseni kiinnostavat ketn niin paljon. Mutta pakkohan Twitteriin ja muihin kaltaisiinsa palveluihin oli syventy, kun kerran niist niin meuhkattiin.

Twitter nousi muutama viikko sitten rjhdysmisen kasvun myt maailmanmaineeseen, kun joukko krkibloggaajia innostui asiasta. Palvelun kyttjmri kuvaavat kyrt nousivat jyrksti ylspin ja pyshtyivt vasta kun palvelinkoneiden kapasiteetin rajat saavutettiin. Kaikkialla puhuttiin Twitterist ja palvelun ymprille kasvoi lispalveluita kuin sieni sateella: hauskana esimerkkin vaikkapa Twittervision, joka nytt uusimmat kirjoitukset maailmankartalla.

Palveluita kokeillessa varmistuin melko nopeasti siit, ett menojen ja tekemisten raportointi saattaa olla hauskaa hetken verran. Varsinainen kiinnostavuus lytyi kuitenkin jostain ihan muualta. Twitterin yksinkertainen kyttliittym houkutteli kirjoittamaan yls mieleentulevia ideoita ja ajatuksia. Ne tallentuivat nkyviin omaan historiankymni ja saattoivat parhaassa tapauksessa kert vastauksia muilta kyttjilt. Mik parasta, ajatuksia oli helppo lhett mys knnykn avulla.

Tmhn oli kuin bloggaamista, mutta paljon spontaanimpaa. En ei tarvinnut mietti ett olisiko mieleenjuolahtanut idea blogipostauksen (tai edes pikkupostauksen) arvoinen, eik sen ymprille tarvinnut rakentaa kehyskertomusta. Tm oli itse asiassa juuri sit, millaista bloggaamisen pitisi olla: oman historian kirjoittamista, ajatuksien debuggausta ja niiden tarjoamista yhteisn iloksi.

Twitter ei ollut tss bisneksess yksin. Helsingiss Lnnrotinkadulla pit toimistoaan firma nimeltn Jaiku, joka tarjoaa samankaltaista palvelua, jaiku.comia.

Jaiku on kuitenkin enemmn: siihen voi kytke mys RSS-sytteit ja jos omistaa nykyaikaisen Nokian knnykn, voi imuroida itselleen Jaiku Mobilen helpottamaan kontaktien hallintaa ja pivityksien kirjoittamista.

Jaiku vahvisti entisestn ideaa “laiskan miehen bloggausalustasta”: kun kytkin siihen Flickriss olevien valokuvieni ja Google Readerissa jaetuiksi merkaamieni postauksien sytteet, ne alkoivat nky automaattisesti omassa “Jaikuvirrassani”. Sislt syntyy suorastaan itsestn.

Luulen ett Jaikun tekijt ovat katselleet viime viikkojen ajan hieman kateellisina Twitterin menestyst. Teknisesti ja ominaisuuksien puolesta yksinkertaisempi palvelu on noussut valtaisaan maailmanmaineeseen, mutta vain harva on maininnut Jaikusta mitn.

Tt kirjoittaessa asiaan saattaa olla kuitenkin tulossa muutos: bloggaava tv-, radio- ja podcast-toimittaja Leo Laporte ilmoitti eilen illalla nkyvisti hylkvns Twitterin ja siirtyvns Jaikuun. Hnen perssn alkoi siirty muitakin kuuluisuuksia, ja kuten Robert Scoble kirjoittaa, tst tekee merkityksellist se, ett Laporte on todennkisesti yksi niist henkilist jotka alunperin nostivatkin Twitterin maailmanmaineeseen.

Juuri nyt Jaikun kyttjmrt nyttisivt olevan hyvss kasvussa ja palvelimetkin alkavat jo natista kuorman alla. Toivottavasti ihan kaikki yllpitjt eivt ole psiislomilla.

Nm palvelut kehittyvt jatkuvasti ja onkin mielenkiintoista seurata, mit kaikkea tst viel syntyykn. Onko kyseess uusi bloggaus vai hetken huuma? J nhtvksi.

Voit seurata minun jaikuvirtaani osoitteessa http://samikki.jaiku.com/. En aio kuitenkaan edelleenkn lopettaa Pinseriin kirjoittamista :-)

Ainiin. Osaako joku kertoa, miksi nit palveluita voisi kutsua suomenkielelell? Onko kukaan edes yrittnyt keksi niille jotain nime?

16 thoughts on “Jaiku ja Twitter

 1. Rubel on nimittnyt sit mikrobloggaamiseksi, mik on tavallaan osuvaa, mutta ei anna koko kuvaa palvelun “kaikkiallistuneesta lpisevyydest” (armahtake mun soome keeli!). Ajatuskuplien pulpautteleminen kavereille on vekkuli ajatus, mutta se ett antaisi kenen tahansa stalkkailla itsen.. uhh. Julkisuudenhallintatykalu? Njaah. Olen molempia kokeillut ja tykkn ett Jaikussa on enemmn toiminnallisuutta, kuten itsekin kirjoitat, mutten viel vakkari-hytykytt oikein ole osannut sille keksi.

 2. Sinikantinen ruutuvihko lyijykynkyttliittymll palvelee hyvin edelleen spontaanien ajatusten ylskirjaamispaikkana.

  Pulaa olis hyvist ajatuksista.

 3. Jaikun tyyppinen homma olisi ihan kts, jos se olisi pidemmlle automatisoitu. Eli ett kun tulen tietyn tukiaseman alueelle, niin lhtisi automaattisesti siihen tukiasemaan yhdistmni jaiku (“tiss”).

  Edelleen j kyll kysymys ett miksi.

 4. Kari H: ninhn siell jo kykin… Se tosin nkyy sen varsinaisen Jaikun perss. Tukiaseman voi siis nimet ja se nkyy halutessasi varsinaisen Jaikun perss: “Writing a Jaiku in work, Tl, Helsinki, Finland.”

 5. Aaa… muistelin lukeneeni joko FAQista tai jostain blogista, ett tllainen ominaisuus olisi olemassa, mutta en onnistunut lytmn sit, vaikka kovasti paikkoja nimesinkin puhelimellani.

  Mulla toi location-kentt katosi jossain vaiheessa Jaiku-sivultani. Nyt lytyy taas.

 6. Kytin Jaikua sen ilmestymisen jlkeen jonkin aikaa, mutta sen tarjoama pivittyv kikkare blogissa oli jatkuvasti hajalla ja aiheutti blogin latautumisen hidastumista liikaa. Otin sen pois kytst. Ainakin tuolloin Jaikun applikaatio imaisi knnykn akun tyhjksi aika nopeasti.

  Pit varmaan kokeilla hommaa uudestaan … Itse yhdyn siihen tyyppiin, joka ilmaisi Twitteri kyttville tyypeille nasevasti “Nobody cares!”.

 7. Pingback: Elefanttipuhetta » Kaxpistenollaäxälviis

 8. Tysin samaa mielt Juppen kanssa. Palveluita on enemmn kuin tarpeeksi ja ne kaikki tyttyvt sisllst, jota on enemmn kuin tarpeeksi. Puhumattakaan sislln tarpeellisuudesta ja arvosta, joka 99% lhell nollaa. Mutta hyv kun ihmisill on tekemist, muuten olisi kovin tyls.

 9. Osaiskohan joku kertoa, miksi tllaisia ns. palveluja tarvitaan. No, maailmassa on muutakin hmpp, joka ei sielunrauhaani hiritse.

 10. Eiks tm sama tarpeellisuus keskustelu kyty muutama vuosi sitten blogeista? Katsotaan nyt mit tst tulee eik aleta huutamaan “hmpp”. Se kun tehtiin jo blogeille ja aika pahasti pieleen meni.

 11. Pingback: JariLehtinen » Blog Archive » Mitä teen juuri tällä hetkellä

 12. En ymmrr miksi esim. Jaiku-ohjelman tapaista kytnt tarvitaan? Ovatko ohjelman kehittjt vallan unohtaneet, ett saan ilmaiseksi tiedon ystvni halukkuudesta vastata puhelimeen, kunhan vaan soitan hnen puhelimen numeroonsa! Vastaa tai ei. Mit sill on vli onko vastapuoli vessassa vaiko muuten vaan tavoittamattomissa jonkun erityisen syyn johdosta. Kysyn vaan.

 13. Itse olen tutkijana tutkinut Jaikun ja sen edeltv softaa 5-10 hengen ryhmiss (yhteens 5 casea). Palvelu osuu ja uppoaa tiettyihin (kaveri)porukoihin. Itse asiassa webbipuoli ei ole viel nyttnyt tarpeellisuuttaan, vaan mobiilipuoli ja nimenomaan reaaliaikaisuus on se juttu. Profiili ei ole nyttnyt olevan kovinkaan trke ominaisuus, vaan ns. tilakuvaus ja paikkatieto. Jo pienikin tieto siit mit kaverit tekevt ja miss he ovat on arvokas tieto.

 14. Ite oon kans liittynyt tohon twitteriin, mutta mulla on tullu vastaan pari ongelmaa. En osaa kytt sit kunnolla, johtuen siit ett se on englanninkielinen jne. Ja sitten, voiko tohon palveluun tosiaan lhett vaan yhden kuvan itsestn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *