8 thoughts on “Ostarin helmi

 1. Ovatko? Kauneus on katsojan silmss.

  Onneksi ostareita puretaan (ellei suojelupts ehdi) ja tilalle rakennetaan uljasta, uutta maailmaa: lasia ja terst. Onhan se hienoa… kuka kaipaisikaan halpoja partureita, halpaa olutta, halpaa rihkamakauppaa, halpamyyml tai halvalta haisevia pultsareita. Tulos tai ulos.

 2. Riitta kysyy, miksi ostarit ovat rumia. On hyv, ett arkkitehtuurin estetiikasta syntyy keskustelua!

  Uskoisin syit olevan useita – samantapaisia syit lytyy itse asiassa kaiken rumaksi koetun rakentamisen taustalta:
  – rakentamisessa ei alun perinkn ole tavoiteltu kauneutta, vaan jotakin ihan muuta, useinmiten halpuutta tai mahdollisimman nopeaa toteutusta; rakennus siis todellakin ON RUMA!
  – rakennus on alunperin tehty liian trendikkksi, eik muoti ole kestnyt aikaa; rakennus on muuttunut arvokkaasta irvokkaaksi, vhn kuin keisarin uudet vaatteet – joku muu kuin arkkitehti olisi heti osannut sanoa, ett se on ja tulee olemaan ruma…
  – esteettisyysksitys on muuttunut ajan saatossa (esim. 20-luvun klassismia, josta edustavimpia esimerkkej lienevt Koneen&Sillan kortteli Helsingin Vallilassa ja Puukpyln asuinalue niin ikn Helsingiss, pidettiin tss vlill kelvottoman rumana ja kamalana, purkukelpoisena. Kuinka monen mielest 20-luvun rakennukset NYT joutaisivat rumina purkuun?); rakennus ei erss mieless olekaan ruma, vaan aikamme arvot ovat hetkellisesti erit ja saattavat myhemmin jlleen muuttua
  – “maallikko” ei ne rakennuksen yhteytt aikaan, jona se rakennettiin, siis sen ajan ihanteita, tyylej, elmntapaa, rakennuksen alkuperisi toimintoja jne.; “kauneus” aletaan nhd tiedon lisntyess. Ttkin tarkoittaa lause “kauneus on katsojan silmiss”.
  – rakennus on saatettu aikojen kuluessa pilata osaamattomilla muutoksilla, laajennuksilla tai saneerauksilla, jotka ovat tuhonneet edelliset kaikkien (siis muidenkin kuin maallikoiden) nkyvilt; rakennus on siis pilattu ja se on ikn kuin vahingossa muuttunut rumaksi.
  – tai sitten valittu suunnittelija ei ole vaan osannut hommiaan. Mutta voisiko ninkin olla? ;)

  Ostarienkin rumuuteen lytyy varmaan vhintnkin osasyit edellmainituista. Puhutaan mys rumuuden estetiikasta. Joskus joku juttu voi olla rumuudessaankin omalla tavallaan viehttv. Eletty elm luo merkityksi sinnekin, miss vlitn esteettinen elmys ei sit tee.

 3. Ai jaa, minusta vanhat ostarit ovat etupss apaattisia muotoilultaan, rnstyneit ja toisinaan suorastaan surullisen ponnettomia kyhelmi. Kyll, kyseess on ihan silkka mielipide. Ehk aika sytytt nostalgian.

  Jossain vuosikymmeni vanhassa aikakauslehdess muuten hirviteltiin vanhojen jugend-talojen kolhoutta ja epkytnnllisyytt. Ei, valitettavasti en muista miss.

 4. Ideapark esim. huippuhieno, no ei oo, mutta ei nyt silmkn srje.
  Onko vli.

 5. Ihan vaan lukijoille tiedoksi, ett Jyvskyln keskustassa oli aikoinaan ravintola Ostarin Helmi :-)

 6. Ostarien perimminen ongelma on se ett nykyisin olemassaolevat ostarit eivt ole en niit rakennemuutosvuosikymmenten palvelukeskittymi millaiseksi ne rakennettiin eik siten nhdkseni pelkk rakennusta suojelemalla pystyt suojelemaan katoavaa kaupunkimaisemaa vaan ostarit ovat en pelkki keskareita joista lytyy lhinn yleens kalteri-ikkunainen R-kioski, umpeenteipatuilla ikkunoilla sisnssulkeutuva alepa ja pari kolme karaokekeskarikippolaa.

  Se mit niille pitisi tehd olisi se ett pari edustavinta jtettisiin museoviraston suojaan edustamaan vuosikymmeni jolloin agraariyhteiskunta kaupungistui ja kaupungiosien suunittelun punaisena lankana oli neuvostoromanttinen betonielementti ja rakentamisen nopeus ja nihin ostareihin vuokrasubventiolla taattaisiin oikeat palvelut, posti, pankki, kirjakauppa,kukkakauppa parturi jne ja tehtisiin nist mallikappaleet ajasta jota ei en ole.

  Loppujen perustuksiin voisi kaivaa taas riittvsti rotulia ja lhett rappiorakennukset kiertoradalle ja tasata paikalle vaikka viheristutuksia..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *