Hmrsselj

En olisi koskaan uskonut kirjoittavani tt juttua. Viel muutamia vuosia sitten ajatus tuntui liioittelulta. Sivuutin hymhten ennustukset, ett lehdet hvivt kilpailun netille. Vielkin jaksan toivoa, ett kyseess on vain henkilkohtainen elmnmuutos, joka ei koskaan koske valtaosaa ihmisist.

Ensimmist kertaa elmssni minun nimittin tuli sli lehdentoimittajia, kun jlleen kerran pistin kierrtyskassiin suuren joukon painosileit lehti, joita ei ole koskaan avattu.

Se ei johdu siit, ett tilaisimme erityisen paljon sanoma- tai aikakauslehti. Siit huolimatta postilaatikko on jatkuvasti tynn paperia: erilaiset sidosryhmt yrittvt hemmotella meit toinen toistaan koreammin taitetuilla ja vetvmmin kirjoitetuilla jutuilla, joissa on viel kauniit kuvatkin.

Nytt silt, ett minulla ei yksinkertaisesti ole en aikaa tlle kaikelle painetulle sanalle. Liika on liikaa. Jo pitempn on kynyt niinkin, ett en joka piv jaksa edes avata muhkeaa sanomalehte, joka pullistelee tynn eilis- ja toissapivn uutisia. Paikallislehti on ainoa, jota silmilen snnllisesti. Arvaatte varmaan, paljonko aikaa kytn ilmaislehtien selailuun tai lhdenk kyllle iltapivlehte ostamaan tietkseni, mit Susan Matista ajattelee.

Tiedn kyll, ett tm kuulostaa arrogantilta, mutta tarkoitukseni ei ole mahtailla. Tunnustan tmn asian suorastaan arastellen. Viel jokin aika sitten minuun olisi isketty leima “hmrsselj”. Se joka ei lukenut samoja uutisia samoista lehdist kuin kaikki muut sai tiedotustutkimuksissa tmn vinken nimityksen. Se oli samaa sarjaa kuin “Pihtiputaan mummo”, joka ihan turhaan ja epreilusti sai edustaa pyh yksinkertaisuutta lehdenlukijoiden joukossa. (Mummoja tarkempia lukijoita tuskin onkaan!)

Toivottavasti meit ei ole kovin monta, jotka saavat informaationsa ja viihteens tt nyky 95-prosenttisesti muualta kuin paperille painetuista lehdist – mukaan lukien taustajutut ja arvottavat analyysit. Muuten lehtien tulevaisuus on synkk kuin marraskuinen rntpiv ilman postilaatikolle tarpovaa lukijaa.

19 thoughts on “Hmrsselj

 1. Sit on siis liikkeell :) Samoja ilmiit havaittavissa omassa paperikorissa.

  Valtaosa lehtiuutisista tuntuu nykyisin aivan liian pitkilt suhteessa omiin tarpeisiini ja halukkuuteeni kytt aikaa. Useimmat uutiset ovat elmni kannalta yhdentekevi ja yleissivistyksenkin yllpitoon usein riittvt hieman tiiviimmt tekstitkin. En nyt tarkoita, ett olisin luisumassa tysin tynktekstien maailmaan. Olennaisimpina ja mielenkiintoisina pitmistni aiheista listietoa tulee kaiveltua pidemmss muodossa sitten sielt peperikorin puoleltakin. :)

 2. Noh, eip ole ikin tullut tilattua mitn hesareita tms. Newsweek taisi olla viimeisin, mutta siihenkn ei oikein aika riittnyt. Kirjoja toki kuluu, uutisten droppaamista olen miettiny vhn vli. Tt nyky ne tulee luettua monesta eri lhteest verkon yli.

 3. Olen miettinyt, ett lehtien pelastus voisi ehk olla niiden visuaalisuudessa – onhan huolellisesti valittu ja nyttvsti painettu valokuva hyvll tekstill terstettyn elmys.

  Tai siin, miten paperi kahahtaa aamiaispydss tietyll tapaa, kun avaa ensimmisen sivun … Ongelmana on paitsi lehden formaatti (mets kaatuu tuhottomasti ja kasat pydill kasvavat) mys se volyymi, jolla lyhytikiset painotuotteet syytvt perinpohjaisia mutta latteita tekstej.

  Siksikin tulee mieluummin tartuttua vaikka kirjaan, kun aikaa kuitenkin on rajallisesti.

 4. Laita ovelle “Ei mainoksia” -lappu. Tappelin itse viel reilu vuosi sitten saman asian kanssa. Ei ole muuten tullut yhtn mainospostia ja ilmaisjakelulehti ikv :) En ehtinyt lukea edes tilaamiani lehti saatika sitten sit kaikkea ilmaisryn mit postilaatikkoon tungettiin. Tuosta inspiroituneena laitoin samalla suoramarkkinointikiellot muutamaan paikkaan.

 5. Uggi, en halua laittaa Ei mainoksia -lappua postilaatikkoon, koska toisinaan selailen mainoksia ihan mielellni – erityisesti, jos olen aikeissa ostaa jotain. Toisaalta en myskn tunne erityist myttuntoa mainosten tekijit kohtaan, vaikka en heidn hengentuotteitaan edes vilkaisisi – raaka peli.

  Ongelma syntyy posin erilaisten jrjestjen ja yritysten asiakas- ja tiedotuslehdist. Ihan kelpo julkaisuja monet, mutta eivt yleens silti onnistu killpailemaan lukijan (lukijoiden?) ajasta … (ja johtuuhan luku-uupumus osaltaan mys sanomalehtien mammuttitaudista, johon on viitattu aiemmin).

  Lisksi en jaksaisi en ihastella kenenkn kuvaustarkoituksiin stailattua “kaunista kotia” tai “uutta ilmett” kosmetiikka- ja vaatemerkkiluetteloineen niist lehdist, joita oikein tilataan tai ostetaan irtonumeroina. En vaikka siin sivussa olisi miten kaunis aikuissatu “pitkaikaisten unelmien tyttymisest” tai “vaikeuksien kautta voittoon” -hehkutus. Haluan mainokseni puhtaan kaupallisessa muodossa enk journalismiksi naamioituna.

 6. Ei se verkkokaan sen autuaammaksi tee. Aina silloin tllin joudun siivoamaan RSS-lukijasta blogeja pois, joiden seuraamiseen ei ole sitten kuitenkaan aika riittnyt, vaikka ne ovat aluksi kiinnostavilta vaikuttaneetkin.

  Luulen, ett jos lehdet tulisivat vaikka PDF-muodossa koneelle, olisi niiden lukemiseen yht vhn aikaa. Sit paitsi nytlt on jotenkin tyls lukea kovin pitk teksti.

  Minusta kaikkein huolestuttavinta on huomata yliptn, ettei lehtien lukemiseen riit aikaa. Tarkoitan nyt siis tilattuja lehti. Minullekin niit tulee jonkin verran. Olen usein ajatellut, ett mihin kaikkeen turhaan aikani oikein meneekn, jos en kerke jotain viikkolehte edes parin kolmen viikon viiveell avata. Ja muita kuin pakollisia kirjojahan en ole lukenut vuosikausiin.

 7. Eniten lehdiss harmittaa niiden “hitaus”. Aiheet ovat samat, jotka on aikoja sitten lukenut netist. Sitten niiss on niin paljon turhaa, jota ei saa “rtlity” pois. Hassua kyll, luen mielellni hyvin vanhoja lehti, sill niiden sislt on minulle, paradoksaalisesti, uutta ja mielenkiintoista.

  PopuLAARI, aika-arkeologiaa

 8. Lehti ja pressikuvien taso on kyll tippunut dramaattisesti ajan myt ja mielestni tt nyky se rypee pitklti pohjamudissa, joten hyv nousu varmasti auttaisi.

  Mulla tuo lehtien lukemattomuus on osittain ehk joku jrjestelmllisyysjuttu. Hesarista ihmiset lukee yleens asiat joita niit kiinnostaa, mutta itsellni on tapana lukea koko lehti. Silloin tllin kun hesaria on tullut luettua, on se levinnyt tuhasen palasiksi ja vaatisi jonku 20 nelimetrin pydn, jotta se omissa ksiss olisi yhtn lukukelpoinen. Toisaalta, viime hesarin luvusta on kyll aikaa, joten en tied hajoaako se nykyn en ihan palasiksi aukeama kerrallaan.

  Lukuaikaa kyll on, vuodessa menee noin 1000-3000 sivua kovakantisia ja uutisten luku tuntuu lehdist tosi turhalta. Yleens uutiset ensinnkin ovat jo vanhoja ja usein niiss ei varsinaisesti ole mitn asiaa tai puolueettomuus on aika kaukana. Tss mieless jotkut mielipidelehdet tai vhn syvluotaavammat artikkelit tietyist uutisista ovat paljon otollisempia.

  Aika moni kaveri on nykyn ihan valinnaisesti uutispimennossa, koska nykyisell uutistulvalla oli lhinn masentava vaikutus. Lhijunassa kun lukee paikallislehden niin ainoat asiat mit mieleen j on lhinn joku kriisi/sota/murha ja senkin unohtaa varsin nopeasti, koska samaa tapahtuu joka piv.

 9. Itse en veikkailisi viel nykyiselln lehtien kuolemaa mutta melkoisen luonnonvalinnan lehdist tulee todennkisesti kokemaan ja jljelle jnee ne julkaisut joissa akuutein ajanmukaisuus ei ole se juttu vaan hyvinkirjoitetut artikkelit luotaavat asioita hieman syvempn.

  Itsell oikeastaan kaikki ilmaisjakelulystkkeet alkaen paikallisuutisista ptyen jrjestjulkaisuihin ptyvt melkein suoraan kierrtykseen sitmukaan kun niit jaksaa ulos kantaa mutta toisaalta esimerkiksi National Geographic:n tai Harvard Business Review:n kaltaisten lehtien lytyminen ovenraosta tisttullessa on aina elmn pieni ilonaiheita.

  Siin on kuitenkin oma fiiliksens kun voi vetyty teemukillisen kanssa nojatuoliinsa lukemaan uusimpia artikkeleita ja hetkeksi irrottautua verkosta perinteisemmn median rauhaan. Mihin sit on aina niin kiire :)

 10. Uutisboikottia olen itsekin miettinyt. Mutta joskus saattaa nkkulmankin vaihtaminen auttaa: taisin jossain joskus jo hehkuttaa miten NPR:n ja vastaavien podcastit toivat raikkaan vaihtoehdon Ylen radio-ohjelmatarjontaan. Nyt kun meillkin alkoi nkymn tuo tnn uutisoitu englanninkielinen al-Jazeera, seurailen ihan mielenkiinnolla josko se toisi vaihtelua TV-uutisiin (epilen).

  Lehdet ovat minulle nykyisin ylellisyytt. Hyvn lehteen uppoutuminen tapahtuu harvoin, mutta on sitkin hauskempaa. Valitettavasti kaikki postilaatikosta sisn tuleva roina ei ole sellaista ja menee siis suoraan kierrtykseen.

 11. Jo pitkn Suomessa ollessani tunsin syyllisyytt vuoronpern siit, etten vlill tilannut Hesaria ja vuoronpern siit, ett lhes korkkaamattomia Hesareita ajautui jtepaperiin useita viikossa.

  Nyt kun olen ulkomailla, olen opetellut kyttmn RSS uutistenlukijaa, saan tuoreet uutiset heti ja olen tyytyvinen ilman tunnontuskia. Luulempa, ettei paluuta vanhaan ole, vaikka Suomeen palaankin tuota pikaa.

 12. Miten lohdullista, etten ole yksin! Viel puolisen vuotta sitten en osannut sydkn ilman, ett luin samalla. Aamun nautinto oli katsella rauhassa sanomalehti lpi kahvikupin ress.

  Nykyn lehti (tilattuja ja lainaksi saatuja) kasaantuu kaaosmaisiin LJIIN. Liikaa muita harrastuksia tullut tilalle – netti, ksityt… Yritn kyll opetella lukemaan ja neulomaan yhtaikaa… :)

  Mutta paikallislehdille tosiaan kunnia, SEN min ahmin kyll! Niit uutisia ei netist lyd.

  Eli mit j jljelle?? Hesari kaatuu mutta Pihtiputaan Paikallisuutiset porskuttaa…

 13. Riitta, tuota ilmit kutsutaan mys vanhenemiseksi. On itsenyt itseenikin (ikluokka kutakuinkin sama, jos olet avosiippasi ikinen, nimim. Samin entinen tykaveri). Min aloin kyllsty kaikenmaailman turhanaikaisen lukemiseen tuossa alta kolmevitosena ja iknkuin hiljalleen liu’uskelin tilanteeseen jossa mukavinta vapaa-ajan puuhastelua on kaikki mihin ei liity uutta informaatiota.

  Joten olisiko taustalla informaatiotulva ja yksinkertaisesti aivojen ylikuormittuminen? Umberto Eco muuten ei lue lainkaan shkpostia, ei koskaan vastaa minknlaisin puhelimiin, eik lue fakseja. Hn sanoo ett jos jokin asia on tosiaan trke, se kyll tulee hnen luokseen :) Tuollainen tietysti vaatii melkoista asemaa ja tydellist taloudellista riippumattomuutta, mutta onpahan sitten aikaa rauhassa tutkia keskiaikaisia asiakirjoja ja nakutella lyttmn lykkit historiallisia romaaneja, joista sitten tulee menestysleffoja.

 14. Luulen puhuvani aika monen Pinserin lukijan puolesta kun sanon, ett voisko politiikan laittaa omalle blogille.

 15. Naapurini ovessa lukee “Ei mainoksia – vain lehdet”. Pitisikhn ryhty kapinalliseksi ja laittaa omaansa “Ei lehti – vain mainokset”?

  Se voi tietysti olla ett naapuri pitisi tt kettuiluna ja tulisi pistmn turpaan.

  No, onneksi kaikki ilmaislehdet menevt minulta idille – tai oikeastaan idin kissalle. ;) Mutta saisivat kuskata suoraan sinne, sstyisi paljon vaivaa.

  Jos sanomalehdest tulisi nettilehtitarjous, ostaisin. Paperilehte en. Sit paperiroskan mr ei kest kukaan.

 16. Jostain syyst se, ett Hesari kolahtaa luukusta tuottaa minulle edelleen mielihyv. Ei sen takia, ett se tuntuu tutulta ja turvalliselta, vaan pikemminkin sen takia, ett se tuntuu jotenkin… aikuiselta.

  Lehti j kuitenkin useammin lukematta kuin tulee luettua, ja tst — hassua, kyll — tulee vlill vhn syyllinen olo.

  Suurin syy miksi lehti j minulta lukematta on tuo Rekon mainitsema syy: oma pedanttisuus ja tilan puute. Hesaria pit lukea isolta pydlt, mik meill on useimmiten aina, , varattu (tynn muuta sl). Ja kun lehden avaakin, niin se on tynn kompastuskivi (urheilu, ilmoitukset, mielipidekirjoitukset), joiden yli hyppiess lehti panee hanttiin ryttyilemll itsens siivottomaksi paperiljksi.

  Kompastuskivist, irrationaalisista syyllisyydenpuuskista, ja yleisest ajan puutteesta huolimatta, tilattiin meidn talouteen viime viikolla juuri uusi viikkolehti ja uusi aikakauslehti. Ett jotain lumoa niiss lehdiss viel tuntuu olevan.

 17. Ilya kirjoitti kommentissaan: “Ja kun lehden avaakin, niin se on tynn kompastuskivi (urheilu, ilmoitukset, mielipidekirjoitukset)…”

  Minusta mielipidekirjoitukset ovat nimenomaan pivlehtien paras osio. Ne ovat kirjoituksia, uutisia ja mielipiteit joita en ole viel nhnyt, lukenut tai kuullut missn muussa mediassa. Uniikkia sislt. Lisarvoa; syy, jonka takia avata paperinen lehti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *