Tytt- ja poikaluokat palasivat

Tamperelaiskoulun rehtori jakoi koululaiset tytt- ja poikaluokkiin. Tytill on barbeja lukunurkassa ja pojat laskevat autoja tukkimiehenkirjanpidolla. Lapset jaettiin tytt- ja poikaluokkiin, koska kolmasluokkalaiset pojat prjvt idinkieless tyttj huonommin.

Olisipa kiinnostavaa kuulla vanhempien mielipiteit tst kokeilusta. Haastatellut koululaiset vaikuttavat tyytyvisilt.

Lisys: Samasta aiheesta bloggaavat ainakin Pagistaan ja Viistolla pinnalla.

15 thoughts on “Tytt- ja poikaluokat palasivat

 1. Simpsoneissa tehtiin sama. Tytille opetettiin milt matematiikka tunuu ja milt plussamerkki tuoksuu, pojille ‘oikeita’ aineita. Onko Tampere Suomen Springfield?

 2. En tahtoisi tyttrini tyttluokalle (tai mihinkn tipulaan). Minusta se tukee tytt- ja poikaklikkien muodostumista. Parempi on, kun oppivat reilusti olemaan samoissa porukoissa.

  Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa on kaiken kaikkiaan vhn oppilaita, joten luokkakootkin ovat pieni. Verrattuina aikaisempiin kokemuksiini suomalaisesta peruskoulusta (jollainen Escuela Finlandesakin on) tll vallitsee hyv henki tyttjen ja poikien kesken. Yhdess pelataan vlitunneilla vaikkapa jalkapalloa. Sama pteen eri luokkien vlisiin suhteisiin, koskee mys yl- ja alakoulun suhtautumista toisiinsa.

  Vitnkin rohkeasti, ett trkeimpi oppimista tukevia tekijit on yksikiden pieni koko: pieni koulu, pienet luokat, pienet ryhmt. Enk tss puhu rakennuksen neliist. Vastaan saa vitt, min olen maallikkosaarnaaja niss asioissa!

 3. Pieness koulussa aikoinaan ala-asteeni kyneen (n. 60 oppilasta, yhdysluokat) voin yhty tuohon nkemykseen, ett pienuudessa on paljon etuja. Sen vuoksi kylkouluja tai pienempi yksikit ei pitisi sulkea ja maksimiluokkakoko tulisi olla enintn 20 oppilasta.

  Muuten kyll kannatan sukupuolen mukaan tehtv jakoa vaikka lpi koko peruskoulun ja etenkin tiukempaa, mutta oikeudenmukaista kuria.

 4. Minkin kvin ala-asteeni pikkukoulussa. Yhdysluokat (jos siis tarkoitetaan kahta luokka-astetta samassa luokassa) oli mys erinomainen opiskelurauhan yllpitj. Ei tule tyls vaikka hanskaisi jo jonkun asian, koska sitten voi joko seurata ylemmn luokka-asteen opetusta, tai jos on itse jo sill ylemmll luokka-asteella, niin voi esimerkiksi auttaa pienemp. Nin yli kolmikymppisenkin muistan viel kaikkein parhaiten nimenomaan ala-asteella opittuja asioita.

 5. Itse satuin yl-asteella vuoden kokeiluun jossa luokat oli normaalit, mutta ryhmt, joiden matkassa suurin osa tunneista oli, oli jaettu tyttihin ja poikiin. Itse pidin siit. Ryhmss oli rauhallista ja hyv henki. Valitettavasti vanhemmat kaatoivat kokeilun ja seuraavana vuonna palattiin normaaliin sekaryhmiin…

 6. Eiks nin ole jo tehty aikuisoulutuksessa ja nimenomaan naisjrjestjen aloitteesta? Ainakin ‘nais’johtajille jrjestetn omaa sukupuolisidonnaista koulutustaan.

 7. Itse olen kynyt kaksi ensimmist kouluvuotta sekaluokassa, kaksi seuraavaa tyttluokassa, ja loput kahdeksan vuotta sekaluokassa. Pahimmassa teini-iss oppiminen sujui parhaiten niiss valinnaisaineryhmiss, joihin oli osunut pelkstn omaa sukupuolta.

  Nyttvt sunnuntaisin TV1:ll brittidokumentttia Aikamatka sisoppilaitokseen. Kyse on toisesta tuotantokaudesta, joka poikkeaa ensimmisest siin, ett nyt tytt ja pojat opiskelevat omissa luokissaan erikseen. Sarjan ptsjaksossa muistaakseni pojat toteavat, ett poikaluokassa ilman tyttj oli rauhallisempaa ja keskittyminen opiskeluun tiiviimp.

 8. Tuo Aikamatka on mielenkiintoinen kokeilu. Jos en ihan vrin muista, niin loppujen lopuksi erinomaisen hyvin suoriutuivat ensimmisell tuotantokaudella. Sinns kyll jrkyttv katsoa, miten porukka meinaa oksentaa sydessn lihapataa. Olisi mielenkiintoista nhd, miten moinen sujuisi Suomessa.

 9. Hmmentv. Odotin lukevani juuri tlt hirveimmn feminismi-vaahtoamisen. Ehk blogit menivt sekaisin.

  Ei pahalla!

 10. Ennakkoluuloton ja rohkea ratkaisu tuo jako. Toivottavasti se on hydyllinen sek pojille ett tytille.

  Timo L., toinen mielenkiintoinen ohjelma oli Kurileiri. Kuri oli kovaa, mutta vain nuorten oman typeryyden ja tyhmyyksien takia. Manipulointiyritykset jivt todella vain yrityksiksi ja tekoitkullakaan ei saanut tahtoaan lpi. Lopulta jonkinlaista hermist nuorissa tapahtui ja kyts muuttui jrkevmmksi.

 11. Itse en lapsena ollut kiinnostunut autoista, en oikeista enk leikki-sellaisista. Tekniikkalegot olivat ehk ainoa perinteinen maskuliininen kiinnostuksen kohde. Punainen on aina ollut lempivrini ja jostain syyst viel 80-luvulla iskostettiin viel kovastikin phn, kuinka se on tyttjen vri ja olisi normaalimpaa tykt sinisest.

  Tss katsannossa tm uutinen sai minut miettimn, miten tllaiset luokkajrjestelyt ja etenkin lelujen jako sukupuolen mukaan aiheuttaa. Kaikkia kun ei kuitenkaan saada samaan muottiin. Uskon kuitenkin suurimman osan sukupuolirooleista olevan tysin kulttuurin ja siin vallitsevan kasvatuksen ansiota.

  Ehk on parempi, jos tm j yksittistapaukseksi.

  0

 12. .. miksi koulussa on leluja oppilaille? eik siell kuuluisi opiskella ihan ilman barbeja?
  oma kokemukseni tyttkoulusta perustuu ylasteen viettoon tyttluokalla; kokemus oli oikein miellyttv indeed, oli rauhallista ja hyv yhteishenki, porukka tuli lheisemmiksi toisilleen kuin muina kouluvuosinani. poikia nhtiin sitten vlitunnilla, mink lisksi olin puukssyss integroituna rinnakkaisluokan poikiin. ylaste oli kyll parhainta kouluaikaani, nyt yliopistossakin on vaan “ihan kivaa”.

 13. Minusta tuo tytt- ja poikaluokkien jako voi sinns toimia, mutta minua suuresti ihmetytt, miksi opetus on sitten kuitenkin vesitetty tuollaisella ihme barbie/auto -jaottelulla, mill ei ole mitn tekemist varsinaisen opetuksen kanssa, ja mik vain vahvistaa sukupuolistereotypioita.

  Kotisivulinkkini kirjoituksessa kirjoitankin enemmn siit, miksi minusta eritellyt luokat voisivat toimia – lhinn jos vain opetushenkilst jaksaisi ajatella sit, mihin tll asialla loppujen lopuksi voitaisiin pyrki. Oikea vastaus ei minusta ole sukupuoliksitysten vahvistaminen.

  Hassua sinns, kirjoitukseni ei kirjoitushetkell liittynyt mitenkn thn Blogistanian keskusteluun, mutta nyttkin silt, ett puhumme nkjn samoista asioista, vain eri kanteilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *