Elävää historiaa

Oi voi, olisipa ollut mukava päästä varauksetta kehumaan YLE:n uutta elävää arkistoa. Pakko lienee silti hieman motkottaa. Miksi Mac- ja Linux-käyttäjät on jätetty huonompaan asemaan kuin Windows-käyttäjät?

Sinänsä arkisto on erinomainen ikkuna historiaan. Minua kutkutti katsoa, paljonko naisten ja miesten tasa-arvo on Suomessa edennyt 31 vuodessa. Muutamaa näyttävää poikkeusta lukuun ottamatta suunnilleen yhtä paljon kuin halvauksen saanut etana tervassa. Ei, se ei ole pelkästään miesten syy. Katsokaa, niin ymmärrätte.

9 thoughts on “Elävää historiaa

 1. Ei tuo mitenkään mahdollisimman kauniisti ole toteutettu, mutta kyllä se OS-X:llä toimii kuulemma ihan hyvin, kun vain on playerit asennettuna. Sama juttu Windowssilla, ei toimi ellei tarpeeksi uusi mediaplayeri löydy koneelta. Linuxin suhteen vaadittiin kuulemma jo vähän säätöä, mutta että onnistui silläkin.

  Aikaa tuon kanssa sai kulumaan helposti tunteja, ruokolahden leijona on mun feivörit. :-)

 2. Hei Riitta, olet kanssani tasa-arvoinen vaikka oletkin nainen :)

 3. Miesten tasa-arvo saisi edetä vaihteeksi reippaasti.

  Mac ja linux käyttäjät jääköön vähemmälle, kuten Spectravideo SVI 728:n nykyiset käyttäjät.

 4. Kommenttina kansanedustaja Kasvin juttuun aiheesta (http://www.kasvi.org/index.php?1313) J. Jalkanen toteaa seuraavaa:

  “Höps. Toimii ihan hyvin Macilla kun asentaa ilmaisen “Flip4Mac” -pluginin, ja Linuxilla kuuluu toimivan niinikään ilmaisella mplayer-pluginilla. Oikeita ongelmia olisi syntynyt, jos YLE olisi päättänyt käyttää jotain DRM-suojattua versiota Windows Mediasta – jota Microsoft suojelee rajuin ottein. Tällä hetkellä nuo striimit saa auki ihan pikkuvaivalla myös muilla järjestelmillä ja jopa avoimella lähdekoodilla.”

 5. Jep, kyllä tuo linuxissakin toimii. Itse olen asentanut kubuntun ja ainoastaan easyubuntun siihen päälle. En nyt muista mitä kaikkea sieltä easyubuntusta valitsin asennettavaksi, mutta eiköhän se ole joku sitä kautta asennetuista codeceista joka mahdollistaa minulle tuon katselun.

  Mutta siitä huolimatta, olisi YLE voinut valita jonkun avoimemman formaatin ihan senkin takia että kyseessä on arkisto. Nyt siellä joudutaan pelaamaan enemmän tai vähemmän Microsoftin mielen mukaan.

  Pelkään myös että tuo linuxissa toimiminen ei jatku loputtomiin, vaikkei minulla mitään erityistä syytä tuohon pelkoon ole. Paitsi ehkä aikaisemmat kokemukset videocodeceista ja niiden “kehityksestä”.

 6. Niin no… Asensin XP:eehen uusimman Windows Media Playerin eikä selaimet osaa silti avata noita videopätkiä. Turhauttavaa…

 7. Eiköhän tuo Mac/Linux toimimattomuus (tai tässä tapauksessa ilmeisesti toimivuus) ole silkkaa matematiikkaa. Prosentuaalinen osuus käyttäjistä vs. kehitys- ja ylläpitokustannukset

 8. Helvetin helvetti että samaa akkojen ruikutusta pitää kuunnella vuodesta toiseen. Kun meille ei anneta tasa-arvoisia oikeuksia ja niin pois päin. Ottakaa ne, perkele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *