Valokuva on hyvä aikakone

San Francisco

Viisi vuotta sitten tähän aikaan olimme San Franciscossa. Kolmiviikkoiselta reissulta kertyi toistatuhatta valokuvaa, joita on ollut hauska katsella jälkeenpäin. Laitoin Flickriin joukon mielestäni kiinnostavimpia (klikkaa kuvaa niin pääset selailemaan valokuvia).

Digikameran hankkimisen jälkeen omaa elämää onkin tullut dokumentoitua ihan eri tavalla. Kuvia tulee otettua paljon ja kamera tallentaa automaattisesti joka otokseen kuvaushetken kellonajan ja päivämäärän. Kun heitän pois ainoastaan selvästi epäonnistuneet kuvat, kovalevylle kertyy ajan kuluessa mahtava päiväkirjanomainen kokoelma. Tällä hetkellä valokuvakansioni koko on hulppeat 26 gigatavua, yli 20000 valokuvaa ja videoleikettä.

Minulla onkin tapana pitää kameraa mukana ja kuvata arkipäiväisiltäkin näyttäviä asioita. Ajan myötä juuri nämä otokset ovat niitä arvokkaimpia: millaista arki oli kauan sitten?

Kaupungit ja kylät muuttuvat jatkuvasti, samaten myös oma koti. Vanhoista kuvista onkin hauska nähdä, millaisia taloja oli purettu nykyisten alta, miltä vanhat huonekalut näyttivät jne.

Ohjeita digikameran omistajille:

 1. Kuvaa paljon. Näppäile kuvia myös arkipäiväisistä ja tylsistäkin asioista. Älä kuvaa kuitenkaan aina samoja paikkoja, vaan ota kamera mukaan minne ikinä menetkin. Pidä kameran akku aina ladattuna ja tyhjennä muistikortti säännöllisesti. Kännykkäkameran kanssa tämä on erityisen helppoa.
 2. Älä heitä kuvaa pois, ellei se ole täysin epäonnistunut. Tallennustilaa on runsaasti. Jos käsittelet kuvia, muokkaa kopiota ja jätä alkuperäinen talteen. Kirjoitussuojaa alkuperäiset kuvat.
 3. Jos kamerallasi voi ottaa videoleikkeitä, käytä toimintoa hyväksesi. Videoissa mukaan tulee ääni, liike ja tilavaikutelma.
 4. Hanki hyvä arkistointiohjelma. Oma suosikkini on Picasa – sen avulla kuvien selailu ja käsittely on näppärää ja toimintoja riittää. Picasa osaa jättää alkuperäiset kuvasi rauhaan tai ottaa niistä varmuuskopion vaikka muokkaatkin kuvia. Ja mikä parasta: se on ilmainen!
 5. Ota valokuvistasi varmuuskopioita. Mielummin useita kappaleita. Polta niitä CD/DVD-levylle, tallenna ulkoiselle kovalevylle, siirrä nettigalleriaan, printtaa paperille, tilaa paperivedoksia.
 6. Katsele vanhoja kuviasi. Voi niitä nostalgian hetkiä. Katso, mitä teit tänä päivänä vuosi sitten. Tai 5 vuotta sitten. Mieti, miten paljon tai vähän asiat ovat muuttuneet 5 vuodessa. Ja miten paljon tai vähän ne tulevat muuttumaan seuraavan 5 vuoden aikana.

20 thoughts on “Valokuva on hyvä aikakone

 1. Kun määrät tosiaan ovat tuhansissa kuvissa ja aikaa kulunut vuosia jos toinen niin kannattaa esim. juuri tuossa Picasa-ohjelmassa kuvien arkistoinnin yhteydessä lisätä hakusanoja ja mahdollinen selostus. Näin on huomattavasti kivempi hakea myöhemmin ne tietyt syksyiset merenrantakuvat “Jaanasta”. Oman vaivansahan se hakusanojen antaminen on, mutta palkitsee tulevaisuudessa.

 2. Toisaalta – jos haluaa viettä rennon chillailu loman (joskus niitäkin), niin kameraa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän :) Ei tule stressiä ja kiertelypakkoa erilaisiin kohteisiin tuosta valokuvauksesta :-)

 3. Raimo: totta. Menee vähän liikaa Picasan mainostamiseksi, mutta pidän siitä että ohjelma tallentaa kirjoittamani kuvaukset suoraan valokuvatiedostoon. Jos ja kun siirryn joskus käyttämään jotain toista ohjelmaa, tekstit eivät joudu hukkaan. Flickrkin osaa lukea nuo selostukset suoraan kuvista. Hakusanat (Picasassa albumien nimet) eivät valitettavasti vielä siirry mukana.

  Antti: tuo on edessä jos on valokuvannut liikaa. Itselläni valokuvaaminen on yksi hauskimpia asioita lomailussa.

 4. Suunnilleen muut noista toteutankin, paitsi tuon 4-kohdan, johon olen kehittänyt oman laitteistoriippumattoman systeemini ( näin: http://optimistin.vuodatus.net/blog/37317 ).

  Mutta tuo picasan avainsanojen talletus kuvatiedostoon kuulostaa kyllä hyvältä, eli pitänee tutkailla tuolta ominaisuuslistaa, että täyttyykö mun tarpeet… Käyttisriippumattomuus ja siirrettävyys on mulle aika tärkeät kriteerit.

 5. Timo: siis avainsanat eivät talletu tiedostoon. Picasassa ei edes ole varsinaisia avainsanoja, vaan Gmailin tyyppinen kansio/label-systeemi. Sen sijaan kuville kirjoitetut selitystekstit tallettuvat.

  Uusimmassa versiossa kuvat voi lisäksi sijoittaa tiettyyn maantieteelliseen paikkaan Google Earthia apuna käyttäen. Nämä koordinaatit tallentuvat myös Exif/IPTC-tietoihin.

 6. Liika on liikaa. Enkä usko että niitä kuvia saa kuitenkaan 50 vuotta säilytettyä. Pitää osata luopua, muuten on tietokoneen lisäksi ullakkokin täynnä nostalgiakrääsää. Tulihan ala-asteella väännetyt sarjakuvamestariteoksetkin heitettyä pois, mutta jäipähän (siltikin) muistot.

 7. Olen samaa mieltä siitä, että ihan tavallista arkea kuvaavat otokset ovat kymmenien vuosien päästä kivoja katsoa. Esimerkiksi tänään kuvasin uskollisen kahvinkeittimen viimeisen matkan YTV:n kierräytysasemalle sekä auton pesun… :) hih, flickr notkuu…

  Muuten, automatisoitu päivämäärätietojen pohjalta pyörivä “Tänään N vuotta sitten” – badge olisi mahtava!!

 8. Oli tuon Picasan ominaisuusluettelo ainakin hyvän tuntuinen, mutta onko se tosiaan käytännössä noin hyvä? Esim kuvien editointi (värien säätö, tarkennus, oikaisu yms perustoiminnot) – onko lopputulos keskivertosilmälle riittävä? Onko Picasassa mitään ärsyttävää?

  Entä löytyikö siirrettävyydelle mitään tukea, eli selitykset menevät kuvien mukana, mutta muu sinne tehty työkö menee hukkaan jos joskus vaihtaa muuhun systeemiin?

 9. Timo: kuvienkorjailutoimenpiteet ovat ainakin minun silmääni tarpeeksi hyvälaatuisia. Ja muistathan että Picasa jättää alkuperäiset talteen, joten muutokset voi perua.

  Se, mitä ominaisuusluettelossa lupaillaan, pitää kyllä hyvin paikkansa :-)

  Vanhoissa versioissa ärsyttävää oli lähinnä ylenpalttinen käyttöliittymäkaramelli, mutta uudempia versioita Picasasta on selkeästi kehitetty käyttäjäpalautteen perusteella. Pidän ohjelman käytettävyyttä monin paikoin aika hyvänä.

  Mitään erityisen ärsyttävää (ainakaan minua ärsyttävää) uusissa Picasoissa ei ole, mutta on tärkeää muistaa että ohjelmaan “sisään pääsemiseen” ja toimintatapojen hoksaamiseen kuluu vähän aikaa. Ohjelmalla on joissain toiminnoissa oma, lievästi muista poikkeava filosofiansa. Jotkut ovat kutsuneet sitä hieman Applemaiseksi ohjelmaksi.

  Siirrettävyystuki on samaa luokkaa tai hieman parempi kuin muissa ohjelmissa. Selitystekstit (ja uusimmissa versioissa koordinaatit) menevät kuvien sisään. Jos olet kuten minä, ja pidät itse huolta valokuvien hierarkkisesta kansiorakenteesta, se tietysti säilyy ohjelmasta toiseen. Picasassa kansiorakenne ei tosin näy hierarkkisena, eli sitä täytyy ylläpitää käsin.

  Kuviin tehtyjen muutoksien kanssa toiminta riippuu versiosta:

  Picasa 2.0:ssa kuvien editoinnit (väri, kontrasti, kääntö, crop jne) eivät tallennu itse tiedostoihin vaan Picasa.ini-tiedostoihin kuvakansioissa. Jos editoinnit halutaan implementoida itse tiedostoihin, kuvat exportoidaan ulos ja näin kuvista saadaan muutokset sisältävät kopiot. Siten originaalit pysyvät aina tallessa. Vaihto ohjelmasta toiseen vaatii siis hieman vaivannäköä jos haluat siirtää muutakin kuin originaalit. Tässä kohtaa tarvitaan “Picasa-filosofian” ymmärtämistä.

  Picasa 2.5 beta-versiota käyttäessä tehdyt editoinnit voi tallentaa halutessaan myös itse kuvaan. Silloin Picasa tekee kuvakansioon alihakemiston, jonne tallennetaan alkuperäisen kuvan varmuuskopio. Tämä on hieman selkeämpi toimintamalli ja helpottaa siirrettävyyttä. Tallentamisen voi suorittaa myös aiemmilla versioilla tehdyille editoinneille, joten ne eivät mene hukkaan vaikka ei heti alkaisikaan 2.5-käyttäjäksi.

  Kannattaa ehkä asentaa ohjelma ja kokeilla miltä se tuntuu. Sehän ei maksa mitään ja asennuksen voi aina purkaa.

 10. Picasassa mua on häirinnyt eniten juuri se, etteivät labelit ja tähtimerkinnät tallennu kuvan mukana, vaan hajoavat jo siitäkin, että kuvat siirtää toisenlaiseen kansiorakenteeseen. Mutta paras kaikista kokeilemistani albumisoftista se on, oikein hyvä kokonaisuus. Ilmainen kun vielä on, niin ei voi valittaa.

  Sami, (taisin kysyä aiemminkin tätä, en muista vastasiko kukaan) mihin ja miten varmuuskopioitte kuvanne?

  Uusilla 8 megapikselin kameroilla ja gigatavun muistikortilla voi muuten ottaa jo liikaakin kuvia. Varsinkin sellaisilla, jossa salamankaan latautumista ei tarvitse odotella.

  Olen aivan sukka kuvaajana, mutta itseäni paremmilta olen oppinut ainakin seuraavaa:
  – Lapsia kuvatessa mene alas ja lähelle lapsia. Aikuisilla on paha tapa kuvata lapsia lintuperspektiivistä. Monet muutkin kohteet antavat paremmat fiiliskuvat aivan vierestä kuin kaukaa.
  – Turistikuvia, sellaisia perinteisiä poseerauskuvia, otettaessa kannattaa laittaa ihmiset lähelle kameraa ja kohde sinne taustalle. Ei niin että perhe seisoo katedraalin oven edessä, ja mies pakittaa yksin parkkipaikan perukoille, jotta koko kirkko saadaan kuvaan. Tai jos halutaan suuruutta korostaa, niin ehkä sitten. Tikkuaski kirkon oven eteen vain :-)

 11. Taas huomattiin miten hyvin insinööri lukee ohjeita. Eli tuossa ohjeidesi kohdassa viisi luetteloitkin tapoja varmuuskopiointiin. Oletan, että noudatat siis omia ohjeitasi :-) Oma haluni on kuitenkin saada kaikki vielä varmuuskopioitua “samaan kasaan”, ei mielellään giga sinne ja toinen tänne. Pino DVD-levyjä on siis sama kasa.

  Itse laitan kuvat aina vuosi-kuukausi-kansioon, josta sitten varmuuskopioin kansio kerrallaan. Mutta jokin kahden koneen systeemi ja automaattinen rsync pitäisi varmaankin virittää…

  Paperikuvat ovat hyvä lisäkopio. Picasan tähti-toiminnolla voi esikatsellessa merkata kaikki, joista haluaisi printinkin. Useinhan digikameralla tulee otettua usean kuvan sarja samasta tilanteesta, josta sitten tuurilla yhdessä ei kohde aivasta tai pelasta jätskiä tippumasta rantahietikolle.

 12. Pitänee tuota Picasaa testata, kun kerran käytön (mahdollisesti) lopettaessa kuvakokoelmat jäävät entiselleen…

  Picasan selitystekstiä voisikin sitten käyttää selityksen sijasta avainsanalistana, jolloin ne olisivat kuvan mukana pysyvästi ja niitten avulla saisi edelleen tehtyä hakuja. Toisaalta omassa systeemissäni se avainsanalista on kätevästi samassa txt-tiedostossa kuin matkapäiväkirja, joten sitä ehkä voisi jatkaa edelleen.

  Oma kuvantalletuslogiikkani onkin jo tuolla neloskommentin linkin takana – lyhyesti sanottuna itselläni hakemistorakenne on sekoitus tyyliin vuosi-ryhmä-asia. Tosin tähän asti tuo ryhmä on ollut 700MB kokoinen mutta nyt DVD:n aikana taitaa kasvaa isommaksi.

  Tuo em 8Mpix kameran tilankulutuskin on valinnaista… oma PowerShot S1 on 3Mpix mutta silti otan 99% kuvista 2Mpix-kokoisina, koska kaikki katselut tehdään ruudulla ja tuossa koossa riittää vielä kuitenkin varaa leikata kuvaa.

 13. Ota filmikamera mukaasi, jos haluat tai tarvitset paperikuvia heti reissulta palattuasi. Se ei ole ollenkaan hävettävän vanhanaikaista, pikemminkin päinvastoin.

 14. Picasalle ääni myös täältä.

  Olen käyttänyt ohjelmaa aivan alusta asti ja pikkuhiljaa photari on vaan jäänyt. Photarin käyttäminen vaan vie liikaa aikaa ja vaivaa per kuva. Picasalla saa “flickr-kelpoista” tavaraa vaivatta. Se on ehdottomasti iso plussa.

  Saa arvostella (http://www.flickr.com/photos/mblomqvist/)

  — # mab

 15. Tieto varmaan löytyisi jostain muualta, mutta kun tässä nyt lähti keskustelu käyntiin, niin kyselenpä jatkoksi vielä videoista. Eli nykyään tärkeä osa kameran tuotoksista on videoita, joita olisi kuvia esiteltäessä mukava näyttää siinä aikajärjestyksessä kohdallaan. Onko Picasassa mitään tukea niiden hallinnalle ja esittämiselle?

 16. @Timo: Totta, 8 miljoonaa pikseliä on usein melko runsaasti. Omaan makuuni 2 Mpix on kuitenkin liian vähän jopa ruudulta katseltaessa. 1600×1200-resoluutiolla ei edes täyskuva riitä koko ruutua peittämään, saati sitten rajattu. 4,5 Mpix on aika hyvä 15×10-suhteen kuville.

 17. Timo,

  Videoille löytyy tuki. Jos vielä mietityttää niin kannattaa tsekata http://picasa.google.com/ ja tsekkailla sieltä. Ja tosiaan, kun kerran ilmaisesta ohjelmasta on kyse niin kokeiluseinän korkeuden ei pitäisi olla kovin korkea :) ainahan sen saa poistettua jos siltä tuntuu.

  –# mab

 18. Hei onko Symbianille (itsellä Nokia 3210) jotain näppärää softaa joka siirtäisi napin painalluksella otetut kuvat johonkin blogisoftaan / FlickR:n tms. jakeluun?

 19. Hei Sami! Tuon tyyppistä ohjelmaa olen jo hiukan etsinytkin, on nimittäin aikamoinen määrä tosiaan koneella kuvia ja ilman tageja jotain tiettyä aihepiiriä on hiukan hankala löytää. Tämä oli tosi hyvä juttu. Kiitos vinkistä! :)

 20. Miten saan poistettua picasan????? painan poista niin siihen tulee jotain että se voi olla virus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *