Valokuva on hyv aikakone

San Francisco

Viisi vuotta sitten thn aikaan olimme San Franciscossa. Kolmiviikkoiselta reissulta kertyi toistatuhatta valokuvaa, joita on ollut hauska katsella jlkeenpin. Laitoin Flickriin joukon mielestni kiinnostavimpia (klikkaa kuvaa niin pset selailemaan valokuvia).

Digikameran hankkimisen jlkeen omaa elm onkin tullut dokumentoitua ihan eri tavalla. Kuvia tulee otettua paljon ja kamera tallentaa automaattisesti joka otokseen kuvaushetken kellonajan ja pivmrn. Kun heitn pois ainoastaan selvsti eponnistuneet kuvat, kovalevylle kertyy ajan kuluessa mahtava pivkirjanomainen kokoelma. Tll hetkell valokuvakansioni koko on hulppeat 26 gigatavua, yli 20000 valokuvaa ja videoleikett.

Minulla onkin tapana pit kameraa mukana ja kuvata arkipivisiltkin nyttvi asioita. Ajan myt juuri nm otokset ovat niit arvokkaimpia: millaista arki oli kauan sitten?

Kaupungit ja kylt muuttuvat jatkuvasti, samaten mys oma koti. Vanhoista kuvista onkin hauska nhd, millaisia taloja oli purettu nykyisten alta, milt vanhat huonekalut nyttivt jne.

Ohjeita digikameran omistajille:

 1. Kuvaa paljon. Nppile kuvia mys arkipivisist ja tylsistkin asioista. l kuvaa kuitenkaan aina samoja paikkoja, vaan ota kamera mukaan minne ikin menetkin. Pid kameran akku aina ladattuna ja tyhjenn muistikortti snnllisesti. Knnykkkameran kanssa tm on erityisen helppoa.
 2. l heit kuvaa pois, ellei se ole tysin eponnistunut. Tallennustilaa on runsaasti. Jos ksittelet kuvia, muokkaa kopiota ja jt alkuperinen talteen. Kirjoitussuojaa alkuperiset kuvat.
 3. Jos kamerallasi voi ottaa videoleikkeit, kyt toimintoa hyvksesi. Videoissa mukaan tulee ni, liike ja tilavaikutelma.
 4. Hanki hyv arkistointiohjelma. Oma suosikkini on Picasa – sen avulla kuvien selailu ja ksittely on nppr ja toimintoja riitt. Picasa osaa jtt alkuperiset kuvasi rauhaan tai ottaa niist varmuuskopion vaikka muokkaatkin kuvia. Ja mik parasta: se on ilmainen!
 5. Ota valokuvistasi varmuuskopioita. Mielummin useita kappaleita. Polta niit CD/DVD-levylle, tallenna ulkoiselle kovalevylle, siirr nettigalleriaan, printtaa paperille, tilaa paperivedoksia.
 6. Katsele vanhoja kuviasi. Voi niit nostalgian hetki. Katso, mit teit tn pivn vuosi sitten. Tai 5 vuotta sitten. Mieti, miten paljon tai vhn asiat ovat muuttuneet 5 vuodessa. Ja miten paljon tai vhn ne tulevat muuttumaan seuraavan 5 vuoden aikana.

20 thoughts on “Valokuva on hyv aikakone

 1. Kun mrt tosiaan ovat tuhansissa kuvissa ja aikaa kulunut vuosia jos toinen niin kannattaa esim. juuri tuossa Picasa-ohjelmassa kuvien arkistoinnin yhteydess list hakusanoja ja mahdollinen selostus. Nin on huomattavasti kivempi hakea myhemmin ne tietyt syksyiset merenrantakuvat “Jaanasta”. Oman vaivansahan se hakusanojen antaminen on, mutta palkitsee tulevaisuudessa.

 2. Toisaalta – jos haluaa viett rennon chillailu loman (joskus niitkin), niin kameraa kannattaa kytt mahdollisimman vhn :) Ei tule stressi ja kiertelypakkoa erilaisiin kohteisiin tuosta valokuvauksesta :-)

 3. Raimo: totta. Menee vhn liikaa Picasan mainostamiseksi, mutta pidn siit ett ohjelma tallentaa kirjoittamani kuvaukset suoraan valokuvatiedostoon. Jos ja kun siirryn joskus kyttmn jotain toista ohjelmaa, tekstit eivt joudu hukkaan. Flickrkin osaa lukea nuo selostukset suoraan kuvista. Hakusanat (Picasassa albumien nimet) eivt valitettavasti viel siirry mukana.

  Antti: tuo on edess jos on valokuvannut liikaa. Itsellni valokuvaaminen on yksi hauskimpia asioita lomailussa.

 4. Suunnilleen muut noista toteutankin, paitsi tuon 4-kohdan, johon olen kehittnyt oman laitteistoriippumattoman systeemini ( nin: http://optimistin.vuodatus.net/blog/37317 ).

  Mutta tuo picasan avainsanojen talletus kuvatiedostoon kuulostaa kyll hyvlt, eli pitnee tutkailla tuolta ominaisuuslistaa, ett tyttyyk mun tarpeet… Kyttisriippumattomuus ja siirrettvyys on mulle aika trket kriteerit.

 5. Timo: siis avainsanat eivt talletu tiedostoon. Picasassa ei edes ole varsinaisia avainsanoja, vaan Gmailin tyyppinen kansio/label-systeemi. Sen sijaan kuville kirjoitetut selitystekstit tallettuvat.

  Uusimmassa versiossa kuvat voi lisksi sijoittaa tiettyyn maantieteelliseen paikkaan Google Earthia apuna kytten. Nm koordinaatit tallentuvat mys Exif/IPTC-tietoihin.

 6. Liika on liikaa. Enk usko ett niit kuvia saa kuitenkaan 50 vuotta silytetty. Pit osata luopua, muuten on tietokoneen lisksi ullakkokin tynn nostalgiakrs. Tulihan ala-asteella vnnetyt sarjakuvamestariteoksetkin heitetty pois, mutta jiphn (siltikin) muistot.

 7. Olen samaa mielt siit, ett ihan tavallista arkea kuvaavat otokset ovat kymmenien vuosien pst kivoja katsoa. Esimerkiksi tnn kuvasin uskollisen kahvinkeittimen viimeisen matkan YTV:n kierrytysasemalle sek auton pesun… :) hih, flickr notkuu…

  Muuten, automatisoitu pivmrtietojen pohjalta pyriv “Tnn N vuotta sitten” – badge olisi mahtava!!

 8. Oli tuon Picasan ominaisuusluettelo ainakin hyvn tuntuinen, mutta onko se tosiaan kytnnss noin hyv? Esim kuvien editointi (vrien st, tarkennus, oikaisu yms perustoiminnot) – onko lopputulos keskivertosilmlle riittv? Onko Picasassa mitn rsyttv?

  Ent lytyik siirrettvyydelle mitn tukea, eli selitykset menevt kuvien mukana, mutta muu sinne tehty tyk menee hukkaan jos joskus vaihtaa muuhun systeemiin?

 9. Timo: kuvienkorjailutoimenpiteet ovat ainakin minun silmni tarpeeksi hyvlaatuisia. Ja muistathan ett Picasa jtt alkuperiset talteen, joten muutokset voi perua.

  Se, mit ominaisuusluettelossa lupaillaan, pit kyll hyvin paikkansa :-)

  Vanhoissa versioissa rsyttv oli lhinn ylenpalttinen kyttliittymkaramelli, mutta uudempia versioita Picasasta on selkesti kehitetty kyttjpalautteen perusteella. Pidn ohjelman kytettvyytt monin paikoin aika hyvn.

  Mitn erityisen rsyttv (ainakaan minua rsyttv) uusissa Picasoissa ei ole, mutta on trke muistaa ett ohjelmaan “sisn psemiseen” ja toimintatapojen hoksaamiseen kuluu vhn aikaa. Ohjelmalla on joissain toiminnoissa oma, lievsti muista poikkeava filosofiansa. Jotkut ovat kutsuneet sit hieman Applemaiseksi ohjelmaksi.

  Siirrettvyystuki on samaa luokkaa tai hieman parempi kuin muissa ohjelmissa. Selitystekstit (ja uusimmissa versioissa koordinaatit) menevt kuvien sisn. Jos olet kuten min, ja pidt itse huolta valokuvien hierarkkisesta kansiorakenteesta, se tietysti silyy ohjelmasta toiseen. Picasassa kansiorakenne ei tosin ny hierarkkisena, eli sit tytyy yllpit ksin.

  Kuviin tehtyjen muutoksien kanssa toiminta riippuu versiosta:

  Picasa 2.0:ssa kuvien editoinnit (vri, kontrasti, knt, crop jne) eivt tallennu itse tiedostoihin vaan Picasa.ini-tiedostoihin kuvakansioissa. Jos editoinnit halutaan implementoida itse tiedostoihin, kuvat exportoidaan ulos ja nin kuvista saadaan muutokset sisltvt kopiot. Siten originaalit pysyvt aina tallessa. Vaihto ohjelmasta toiseen vaatii siis hieman vaivannk jos haluat siirt muutakin kuin originaalit. Tss kohtaa tarvitaan “Picasa-filosofian” ymmrtmist.

  Picasa 2.5 beta-versiota kyttess tehdyt editoinnit voi tallentaa halutessaan mys itse kuvaan. Silloin Picasa tekee kuvakansioon alihakemiston, jonne tallennetaan alkuperisen kuvan varmuuskopio. Tm on hieman selkempi toimintamalli ja helpottaa siirrettvyytt. Tallentamisen voi suorittaa mys aiemmilla versioilla tehdyille editoinneille, joten ne eivt mene hukkaan vaikka ei heti alkaisikaan 2.5-kyttjksi.

  Kannattaa ehk asentaa ohjelma ja kokeilla milt se tuntuu. Sehn ei maksa mitn ja asennuksen voi aina purkaa.

 10. Picasassa mua on hirinnyt eniten juuri se, etteivt labelit ja thtimerkinnt tallennu kuvan mukana, vaan hajoavat jo siitkin, ett kuvat siirt toisenlaiseen kansiorakenteeseen. Mutta paras kaikista kokeilemistani albumisoftista se on, oikein hyv kokonaisuus. Ilmainen kun viel on, niin ei voi valittaa.

  Sami, (taisin kysy aiemminkin tt, en muista vastasiko kukaan) mihin ja miten varmuuskopioitte kuvanne?

  Uusilla 8 megapikselin kameroilla ja gigatavun muistikortilla voi muuten ottaa jo liikaakin kuvia. Varsinkin sellaisilla, jossa salamankaan latautumista ei tarvitse odotella.

  Olen aivan sukka kuvaajana, mutta itseni paremmilta olen oppinut ainakin seuraavaa:
  – Lapsia kuvatessa mene alas ja lhelle lapsia. Aikuisilla on paha tapa kuvata lapsia lintuperspektiivist. Monet muutkin kohteet antavat paremmat fiiliskuvat aivan vierest kuin kaukaa.
  – Turistikuvia, sellaisia perinteisi poseerauskuvia, otettaessa kannattaa laittaa ihmiset lhelle kameraa ja kohde sinne taustalle. Ei niin ett perhe seisoo katedraalin oven edess, ja mies pakittaa yksin parkkipaikan perukoille, jotta koko kirkko saadaan kuvaan. Tai jos halutaan suuruutta korostaa, niin ehk sitten. Tikkuaski kirkon oven eteen vain :-)

 11. Taas huomattiin miten hyvin insinri lukee ohjeita. Eli tuossa ohjeidesi kohdassa viisi luetteloitkin tapoja varmuuskopiointiin. Oletan, ett noudatat siis omia ohjeitasi :-) Oma haluni on kuitenkin saada kaikki viel varmuuskopioitua “samaan kasaan”, ei mielelln giga sinne ja toinen tnne. Pino DVD-levyj on siis sama kasa.

  Itse laitan kuvat aina vuosi-kuukausi-kansioon, josta sitten varmuuskopioin kansio kerrallaan. Mutta jokin kahden koneen systeemi ja automaattinen rsync pitisi varmaankin viritt…

  Paperikuvat ovat hyv liskopio. Picasan thti-toiminnolla voi esikatsellessa merkata kaikki, joista haluaisi printinkin. Useinhan digikameralla tulee otettua usean kuvan sarja samasta tilanteesta, josta sitten tuurilla yhdess ei kohde aivasta tai pelasta jtski tippumasta rantahietikolle.

 12. Pitnee tuota Picasaa testata, kun kerran kytn (mahdollisesti) lopettaessa kuvakokoelmat jvt entiselleen…

  Picasan selitysteksti voisikin sitten kytt selityksen sijasta avainsanalistana, jolloin ne olisivat kuvan mukana pysyvsti ja niitten avulla saisi edelleen tehty hakuja. Toisaalta omassa systeemissni se avainsanalista on ktevsti samassa txt-tiedostossa kuin matkapivkirja, joten sit ehk voisi jatkaa edelleen.

  Oma kuvantalletuslogiikkani onkin jo tuolla neloskommentin linkin takana – lyhyesti sanottuna itsellni hakemistorakenne on sekoitus tyyliin vuosi-ryhm-asia. Tosin thn asti tuo ryhm on ollut 700MB kokoinen mutta nyt DVD:n aikana taitaa kasvaa isommaksi.

  Tuo em 8Mpix kameran tilankulutuskin on valinnaista… oma PowerShot S1 on 3Mpix mutta silti otan 99% kuvista 2Mpix-kokoisina, koska kaikki katselut tehdn ruudulla ja tuossa koossa riitt viel kuitenkin varaa leikata kuvaa.

 13. Ota filmikamera mukaasi, jos haluat tai tarvitset paperikuvia heti reissulta palattuasi. Se ei ole ollenkaan hvettvn vanhanaikaista, pikemminkin pinvastoin.

 14. Picasalle ni mys tlt.

  Olen kyttnyt ohjelmaa aivan alusta asti ja pikkuhiljaa photari on vaan jnyt. Photarin kyttminen vaan vie liikaa aikaa ja vaivaa per kuva. Picasalla saa “flickr-kelpoista” tavaraa vaivatta. Se on ehdottomasti iso plussa.

  Saa arvostella (http://www.flickr.com/photos/mblomqvist/)

  — # mab

 15. Tieto varmaan lytyisi jostain muualta, mutta kun tss nyt lhti keskustelu kyntiin, niin kyselenp jatkoksi viel videoista. Eli nykyn trke osa kameran tuotoksista on videoita, joita olisi kuvia esiteltess mukava nytt siin aikajrjestyksess kohdallaan. Onko Picasassa mitn tukea niiden hallinnalle ja esittmiselle?

 16. @Timo: Totta, 8 miljoonaa pikseli on usein melko runsaasti. Omaan makuuni 2 Mpix on kuitenkin liian vhn jopa ruudulta katseltaessa. 1600×1200-resoluutiolla ei edes tyskuva riit koko ruutua peittmn, saati sitten rajattu. 4,5 Mpix on aika hyv 15×10-suhteen kuville.

 17. Timo,

  Videoille lytyy tuki. Jos viel mietitytt niin kannattaa tsekata http://picasa.google.com/ ja tsekkailla sielt. Ja tosiaan, kun kerran ilmaisesta ohjelmasta on kyse niin kokeiluseinn korkeuden ei pitisi olla kovin korkea :) ainahan sen saa poistettua jos silt tuntuu.

  –# mab

 18. Hei onko Symbianille (itsell Nokia 3210) jotain nppr softaa joka siirtisi napin painalluksella otetut kuvat johonkin blogisoftaan / FlickR:n tms. jakeluun?

 19. Hei Sami! Tuon tyyppist ohjelmaa olen jo hiukan etsinytkin, on nimittin aikamoinen mr tosiaan koneella kuvia ja ilman tageja jotain tietty aihepiiri on hiukan hankala lyt. Tm oli tosi hyv juttu. Kiitos vinkist! :)

 20. Miten saan poistettua picasan????? painan poista niin siihen tulee jotain ett se voi olla virus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *