Odotan postianne

Pinseriin on viime aikoina tullut tosi paljon spämmiä. Olen alkanut ihmetellä, onko myös sähköpostiliikenne tukehtumassa tauhkaan. Omat filtterini toimivat hyvin, mutta mikähän on yleinen tilanne? Vastauksia on viime päivinä saanut aika niukasti sähköpostitiedusteluihinsa. Kai tässä on taas ruvettava soittelemaan joka paikkaan.

8 thoughts on “Odotan postianne

 1. Mielestäni omiin osoiteisiini tuleva spämmi on selkeästi vähentynyt. Tosin nuo tuntuvat tulevan “aalloissa”. Seuraavaa odotellessa ;-).

 2. Voin kertoa esimerkin omasta tilanteestani:

  Sähköpostilaatikossani on 5370 roskapostia kuukauden ajalta (Gmail heittää sitä vanhemmat roskapostit automaattisesti pois). Roskapostin sekaan joutuu säännöllisesti kunnollista postia – silmäilen roskapostikansion ehtiessäni läpi parin viikon välein ja yritän poimia sieltä oikeat postit pois. Jos käytössäni ei olisi edes jotenkuten toimivaa spammisuodatinta, voisin luopua sähköpostin käytöstä samantien.

  Lukematonta kunnollista sähköpostia (mukaanlukien postituslistat, tiedotteet, kysymykset, automatisodut ja ei-automatisoidut postit yms.) on tällä hetkellä 1483 kappaletta, luettuja toki enemmänkin. Katselen jokaisesta sisääntulevasta viestistä vähintään otsikon ja avaan kaikki akuutinnäköiset viestit.

  Tämä siis yksityisposti. Lisäksi on kaksi erillista työsähköpostilaatikkoa joihin tulee yhteensä ehkä n. 30-100 viestiä päivässä. Niitä ei ole useimmiten varaa jättää lukematta, vaikka joukossa onkin paljon asiaa joka ei minua suoranaisesti kosketa (Cc- ja Bcc-viestit). Työosoitteisiin ei onneksi roskapostia tule lainkaan (enkä edes tiedä kuinka moni kunnollinen viesti katoaa matkalla).

  Puhelinsoittoja, tekstiviestejä ja IM-yhteydenottoja (sekä privaatti että työ) on hieman vaikeampi ignoroida mutta työtilanteesta riippuen joskus nekin joutuu työntämään syrjään.

  Sähköpostiongelma on ollut minulla jo yli 10 vuotta ja olen jo oppinut elämään sen kanssa. Myönnän että en kykene pysymään ajan tasalla postilaatikkoni kanssa ja voin vain yrittää poimia sieltä tärkeimmät joukosta. Luotan siihen, että jos jollain on todella tärkeää asiaa, hän saa viestin minulle perille tavalla tai toisella.

  Informaatioähky on nykyisin suorastaan musertavaa, mutta sen kanssa täytyy tosiaan oppia elämään. Aivan kuten suuressa ihmisjoukossa et yritäkään saada selvää kaikesta mahdollisesta puheensorinasta ympärilläsi, joudut myös priorisoimaan sähköistä viestintää.

  Itse osaan käyttää erittäin tehokkaasti hyödykseni teknologian tarjoamia mahdollisuuksia mutta sääliksi käy niitä, jotka joutuvat raa’an tietovyöryn uhriksi valmistautumatta.

  Riitalle ohjeeksi sanon tässä sen saman minkä olen todennut aiemminkin, monille ihmisille: jos asia on todella tärkeä, pommita vastaanottajaa eri menetelmillä niin kauan että saat vastauksen. Viestin postittaminen ja vastauksen kiltisti odottaminen saa usein aikaan sen että voit odottaa vaikka maailmanloppuun asti. Voit olettaa että toisessa päässä on ihminen joka on hautautunut informaatiovyöryn alle ihan samalla tavalla kuin sinäkin.

 3. …ajatus jatkui vielä:

  Koska nykyisin moni on jo tajunnut sen, että asiansa saa tehokkaimmin läpi aktiivisella toiminnalla, tarkoittaa se sitä että informaatioähkyinen vastaanottaja käyttää suurimman osan ajastaan aktiivien palvemisessa. Joka tarkoittaa taas sitä, että kiltisti odottavat siirtyvät yhä pienemmälle prioriteetille ja odottavat entistä kauemmin – elleivät sitten satu jollain muulla keinolla (tuttavuus, aiempi kanssakäyminen, mielenkiintoinen asia, vastaanottajan hyvät fiilikset jne.) saamaan asiaansa korkeammalle prioriteetille.

 4. Ainakin minulla on spammin määrä kasvanut viimeisten parin kuukauden aikana rutkasti. Tämän lisäksi vielä miltei joka kerta gmail-osoitetta tarkistaessanin on filtteriltä jäänyt jokin spammi huomaamatta. Jossain on varmaan joku spammikeisari jälleen keksinyt uuden keinon saada viestinsä perille.

 5. Kirjoitin tästä nyysseihinkin vajaat kaksi viikkoa sitten, mutta nyt tilanne on pahentunut entisestään..

  Ylläpidän sähköpostipalvelimia, joiden läpi kulkee noin 20-30 domainin postit (tässä tapauksessa domainien määrä on merkityksellisempi kuin varsinaisten vastaanottajien, koska spammista valtaosa tulee täysin satunnaisiin osoitteisiin) ja jo ainakin viimeisen viikon tasaisesti n. 97% sisäänyrittäneistä viesteistä on blokattu (lähinnä muutamien yleisimpien RBL-listojen perusteella), vielä muutama kuukausi sitten tuo luku pyöri jossain 70-80 prosentin paikkeilla. Tämänhetkinen luku tarkoittaa sellaista reilua 5000 blokattua viestiä päivässä kun asiapostia on vain vajaa 200 viestiä päivässä.

 6. Voin allekirjoittaa s-postispämmiväitteen: se on viime viikkojen aikana todella kasvanut. Onneksi Gmailin filterit yhdistettynä Operan oppivaan m2 lukijan suodattimeen ovat toimineet vielä yllättävän hyvin ja vain muutama on päässyt viikossa läpi.

  Ja pinserin blogispämmistä (trackback- ja commentspämmiä oletan?): Jouduin kanssa ruuvaamaan omaan blogiin HashCashin, kun aivan hiljattain kommentispämmeista muutama pääsi läpi.

  P.S. Jos blogin spämmistä tulee varsinainen ongelma ja Spam Karma 2 ei toimi enää riittävän hyvin, suosittelen kokeilemaan Akismettiä.

 7. “Your site is very cognitive!” – kerrotaan minulle monta kertaa päivässä. Kiva. Eli siis paljon spammia, joskus muutamia kymmeniä päivässä blogiin. Gmailissa viime aikoina vähän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *