Botsbot – kännykkäbongausta

Minäkin aloin botsbottaajaksi. Eli siis: ladataan kännykkään ohjelma, joka etsiskelee bluetooth-yhteyttä käyttäen toisia lähistöllä olevia bluetooth-laitteita (esim. kännyköitä ja tietokoneita) ja tallentaa niiden nimet bongattujen laitteiden listaan.

Mitä iloa? Pääsee botsbottaajien top-listalle, jossa eniten laitteita bonganneet ovat mitalisijoilla, ja saa oman kotisivun, jossa voi nähdä onko törmännyt toisiin botsbottaajiin. Kerrassaan hyödytöntä, mutta juuri siksi niin hauskaa.

Joillekuille saattaa tulla yllätyksenä se, että kännykkä (ja bluetoothilla varustettu tietokone) säteilee omaa nimeään lähiympäristöön. Jos haluat pysyä huomaamattomana, kannattaakin käydä muokkaamassa laitteen asetuksista kohtaa “Näkyvyys” ja muuttaa se muotoon “piilotettu”.

Jos taas haluat ilahduttaa ohikulkevia botsbottaajia, jätä asetus arvoon “näkyy kaikille” ja muista myös vaihtaa kohtaan “Oma Bluetooth-nimi” jokin persoonallinen nimi. Useimmilla siinä lukee vain “Puhelin” tai laitteen mallinumero.

Muista, että bluetoothin kaikille avoimena pitäminen altistaa kännykkäviruksille (en laske leikkiä). Jos puhelin joskus yllättäen kysyy lupaa asentaa uutta ohjelmaa, kieltäydy. Kun muistat tämän yksinkertaisen säännön, olet turvassa viruksilta :-)

Ja nytpä lähden automarkettiin puhelimia bongailemaan!

13 thoughts on “Botsbot – kännykkäbongausta

 1. Äsh, enpä tajunnut että tietojen lähetystä täytyy pitää päällä automaattiskannauksen aikana. Kauppabongaukset menivät ihan hukkaan :(

 2. Lisäksi bluetoothin pitäminen muille näkyvissä altistaa ns. bluesnarfingille, jolle jotkut vanhemmat puhelimet ovat haavoittuvia. Bluesnarfingilla kuka tahansa pääsee lukemaan puhelinluettelosi, tekstiviestisi, asettamaan soitonsiirron mihin tahansa numeroon, aloittamaan puhelun mihin tahansa numeroon, sekä lisäämään puhelinluetteloosi uusia numeroita.

  Teoriassa bluesnarfing on mahdollista myös vaikka bluetooth olisi piilotettu (mutta käytössä) puhelimessasi. Silloin hyökkääjä käy summamutikassa mahdollisia MAC-osoitteita läpi.

  Lisätietoa ja lista tunnetuista haavoittuvista puhelimista:
  http://www.bluejackq.com/bluesnarfing.shtml

 3. Palomuuri Tiilerin teollisuuskovuisesta masuunitiilistä, F-securitaksen uusin virustutka Mikko Hyppösen erikoismodauksilla ja Petteri Järvisen Tietosuoja-kirja kulkevat sujuvasti citykännykän mukana bongausreissuilla.

 4. Tervetuloa sbottailemaan minunkin puolesta!

  Ei ne sbottaukset varmaan hukkaan menneet. Menet vain “Settings”-näkymään ja valitset “Synch” niin nuo tiedot päivittämättömät tiedot lähtevät palvelimelle.

 5. Itselläni ei suostunut koko softa sammumaan boottaamatta nokia9300 luuriani, jolloin lämpenin ja poistin koko ohjelman. Lisäksi, jostain oudosta syystä luurilla, eli Operaselaimella tuonne sivulle mennessä tuleekin jokin Botti Spotti selaimeen…

 6. Itselläni ei ole 9300:sta mutta olen kuullut ja nähnyt että silläkin tuo ohjelma pitäisi toimia. Valitettavasti välillä noissa puhelimissa voi ilmetä jotain ihmeellisyyksiä “kuun asemasta” johtuen, harvenemassa määrin onneksi.

  Itse surffailen 6630:n omalla selaimella ja Opera minillä sivuilla ja ne toimivat joten kuten. Olisi kiinnostava tietää miltä sivuilta bottisbotit hyökkäsivät kun surffailit. Joillakin sivuilla on vähän vaativempia toiminnallisuuksia, joista voisi kai tulla selaimen kanssa ongelmia. Noilla minun selaimilla nuo toiminnallisuudet vain jäävät toimimatta ilman sen kummempia valituksia.

 7. Minulla on 9300 ja kuten täältä käy ilmi, olen käyttänyt ohjelmaa menestyksellisesti.

  Asetuksien (settings) tekeminen vaatii hieman keskittymistä, sillä nuolinäppäimet toimivat siellä paikoin epäloogisesti (kentästä toiseen liikutaan ylös-alas-napeilla, paitsi pudotusvalikoista, joissa ylös ja alas vaihtavat arvoja ja valikosta mennään ulos oikea-vasen napeilla).

  Lisäksi täytyy ymmärtää käyttää Menu-napin takaa löytyviä valikoita, sillä ohjelmasta ei tosiaan pääse ulos ilman sieltä löytyvää Exittiä.

  Jos Jaakolle saisi esittää kehitystoiveita, niin paikkatiedon vaihtaminen suoraan ohjelman normaalinäkymästä olisi mukavaa. Ei tarvitsisi käydä pitkän kautta Settingseissä.

 8. Kun googleen laittaa hauksi botspot, niin se ensimmäinen hakutulos on se mihin päädyin luurini selaimella yrittäessäni imuroida sitä softaa. Tietokoneella surffatessa taas tuo tässä yhteydessä tarkoitettu botspot sivu toimii. En oikein ymmärrä miten kaksi eri sivustoa voivat olla samassa osoitteessa.

  Totesin myös etten oikeastaan liiku niin paljoa että tästä mitään uutta harrastusta hakisin. Hieno idea kyllä :)

 9. Sami: Tuo voi olla 9300:ssa aavistuksen kömpelö ja siihen ehkä pitäisi erikseen tehdä sopivampi käyttöliittymä. Paikkoja pääsee myös vaihtamaan normaalinäkymästä search-valintaa käyttäen missä pääsee hakemaan paria alkukirjainta antamalla paikan. Parantaa ehkä hiukan, mutta vieläkin voisi olla parempi.

  Kuraattori: Olisikohan tuossa livahtanut väärä nimi botspot luurissa kun palvelun oikea nimi on botsbot, b:llä. Muutkin ovat tällä tavalla sekoittaneet aikaisemmin. En tule ehkä saamaan krediittiä parhaimman nimen valinnasta :)

 10. No JOPAS! Niinpä onkin, tuohan on aivan eri osoite, botspot ja botsbot. Huh heijaa. Olinkin niin äimän käkenä etten tuota aiemmin tajunnut. Hyvä havainto tosiaan :)

 11. Jostain syystä synkatessani 6260-luurilla puhelin näyttää settings-tilassa ison liudan virheitä, eivätkä bongaukseni päivity?

 12. Sori missasin tämän. Vieläkö ongelma on olemassa. Lähetä sähköpostia jaakko@botsbot.com osoitteeseen niin voidaan selvitellä tarkemmin.

  Settings tilassa on tuo status-kenttä, jonne ohjelma kertoo missä mennään. Virhetilanteissa (kuten ei verkko yhteyttä, tunnistautuminen ei mene läpi,…) tuonne myös kirjoitellaan ja siellä voi olla joskus aika paljonkin tarinaa, etenkin vanhemmissa versioissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *