Kuusen leikkaamisesta

Noin viikko sitten Pinseri vastasi lukijakysymyksiin – nyt on vuorossa Pinseri Kysyy -palsta. Mahtoikohan lukijoiden joukossa olla viherpeukaloita? Komean yli kymmenmetrisen pihakuusemme oksat ovat muuttumassa tungetteleviksi ja ajattelimmekin poistaa pari tiellä liehuvaa alaoksaa. Mutta mikä olisi sopiva aika vuodesta oksien leikkaamiselle ja tulisiko leikkauskohtia hoitaa jotenkin? Emmehän toki halua pihamme ylpeyden kärsivän.

4 thoughts on “Kuusen leikkaamisesta

 1. Nyt kevättalvella on sopiva toiminta-aika. Kokonaan poistettava oksa leikataan 5 cm tapille, ei tarvitse mitään hoitoaineita. Mahdollisimman siisti sahausjälki pysyy terveenä ja paranee nopeasti. Tuolla oli hyviä perusohjeita havukasvien leikkuusta.

  Jos suunnittelette muotoilua enemmänkin, niin pari vuotta vanha oksankohta ei enää verso uutta, leikkuukohtaan jää aukko “havuseinään”. Ehkä joitain oksia voisikin alkaa typistää ennakoivasti versonkärjistä. Täytyy tosin miettiä sietääkö ajan mittaan katsella muotopuolta puuta vaikka kuusi hitaasti kasvaakin.

  Puulla on ilmeisesti sen verran tunnearvoa että sitä ei tee mieli korvata uudella yksilöllä, sellaisenkin voisi laittaa viereen jo kasvamaan jos on tilaa ja kaataa liian suureksi tulleen vanhan puun pois muutaman vuoden kuluttua.

  Havupuut eivät sinänsä muuten tarvitse lannoitteita kuten useimmat kasvit, tässäkin tapauksessa keväällä muualle pihaan levitettävät yleislannoitteet lisäisivät vain puun kasvua ihan turhaan.

  Toivottavasti oli apua :)

 2. Pauliina: Kiitos neuvoista! Muotoilulle ei ole tarvetta, kuusi saa olla kuusen muotoinen ja kooltaankin se on tosiaan vieressä olevaan metsään verrattava jättiläinen. Ongelmana on vain se, että oksat alkavat tulla vierestä kulkevalle ajotielle jolloin pihalle ajetaan oksiston läpi :-)

 3. Omista kokemuksista viisastuneena: saat kukaties siistimmän (ja puun kannalta terveemmän) leikkaushaavan, jos sahaat alapuolelta ensin vähän vastaan. Sillä lailla oksa ei irrotessaan revi mennessään kaarnaa oksan alapuolelta.

 4. Itse lyhentäisin niitä alaoksia. Oman kokemukseni mukaan kuusi ei tykkää hyvää ainakaan monien alaoksien poistosta ja muistan myös lukeneeni jotain tämän suuntaista.
  Jos kuusen haluaa pitää tietyn kokoisena ja muotoisena, niin sen leikkaaminen pitäisi aloittaa varhain.
  Eron eri leikkaustavoissa näkee hyvin kuusiaidoissa. Alusta asti vuosittain leikattu 50-vuotias kuusiaita on upea näky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *