Kuusen leikkaamisesta

Noin viikko sitten Pinseri vastasi lukijakysymyksiin – nyt on vuorossa Pinseri Kysyy -palsta. Mahtoikohan lukijoiden joukossa olla viherpeukaloita? Komean yli kymmenmetrisen pihakuusemme oksat ovat muuttumassa tungetteleviksi ja ajattelimmekin poistaa pari tiell liehuvaa alaoksaa. Mutta mik olisi sopiva aika vuodesta oksien leikkaamiselle ja tulisiko leikkauskohtia hoitaa jotenkin? Emmehn toki halua pihamme ylpeyden krsivn.

4 thoughts on “Kuusen leikkaamisesta

 1. Nyt kevttalvella on sopiva toiminta-aika. Kokonaan poistettava oksa leikataan 5 cm tapille, ei tarvitse mitn hoitoaineita. Mahdollisimman siisti sahausjlki pysyy terveen ja paranee nopeasti. Tuolla oli hyvi perusohjeita havukasvien leikkuusta.

  Jos suunnittelette muotoilua enemmnkin, niin pari vuotta vanha oksankohta ei en verso uutta, leikkuukohtaan j aukko “havuseinn”. Ehk joitain oksia voisikin alkaa typist ennakoivasti versonkrjist. Tytyy tosin mietti sietk ajan mittaan katsella muotopuolta puuta vaikka kuusi hitaasti kasvaakin.

  Puulla on ilmeisesti sen verran tunnearvoa ett sit ei tee mieli korvata uudella yksilll, sellaisenkin voisi laittaa viereen jo kasvamaan jos on tilaa ja kaataa liian suureksi tulleen vanhan puun pois muutaman vuoden kuluttua.

  Havupuut eivt sinns muuten tarvitse lannoitteita kuten useimmat kasvit, tsskin tapauksessa kevll muualle pihaan levitettvt yleislannoitteet lisisivt vain puun kasvua ihan turhaan.

  Toivottavasti oli apua :)

 2. Pauliina: Kiitos neuvoista! Muotoilulle ei ole tarvetta, kuusi saa olla kuusen muotoinen ja kooltaankin se on tosiaan vieress olevaan metsn verrattava jttilinen. Ongelmana on vain se, ett oksat alkavat tulla vierest kulkevalle ajotielle jolloin pihalle ajetaan oksiston lpi :-)

 3. Omista kokemuksista viisastuneena: saat kukaties siistimmn (ja puun kannalta terveemmn) leikkaushaavan, jos sahaat alapuolelta ensin vhn vastaan. Sill lailla oksa ei irrotessaan revi mennessn kaarnaa oksan alapuolelta.

 4. Itse lyhentisin niit alaoksia. Oman kokemukseni mukaan kuusi ei tykk hyv ainakaan monien alaoksien poistosta ja muistan mys lukeneeni jotain tmn suuntaista.
  Jos kuusen haluaa pit tietyn kokoisena ja muotoisena, niin sen leikkaaminen pitisi aloittaa varhain.
  Eron eri leikkaustavoissa nkee hyvin kuusiaidoissa. Alusta asti vuosittain leikattu 50-vuotias kuusiaita on upea nky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *