Häpeäpaalu

Kirjoittaja Sami, 14.12.2005

Pitkästä aikaa ehdin hetkeksi lueskelemaan blogeja. Ja eiköhän vastaan tule heti ensimmäiseksi koko syksyn jatkuneeseen tekijänoikeuslakifiaskoon liittyvä uusin yllätys.

Tuoreeseen tekijänoikeuslakiin ollaan valmistelemassa muutoksia ja tarkennuksia. Keskisuomalainen-lehti raportoi lakiin lisättävästä rangaistuksesta:

Uusi rangaistus määrää tuomitun ilmoittamaan teoistaan lehti-ilmoituksessa. Esimerkiksi musiikkia tai tietokoneohjelmia laittomasti kopioinut henkilö voi joutua kustantamaan tuomionsa julkaisemisen lehti-ilmoituksena, mikäli tekijänoikeuslakiin kaavailtu muutos astuu voimaan. […] Lakiin sisältyvä pykälä antaa riita-asioissa jutun voittaneelle osapuolelle mahdollisuuden tuomiosta ilmoittamiseen tiedotusvälineissä tekijänoikeuksia loukanneen kustannuksella.

Onko tämä pilaa? Mitä seuraavaksi? Mahdollistaako Lex Karpela p2p-verkon käyttäjien kidutukset? Annamunkaikkikestää…

Asiasta kirjoittavat mm.:
Keskisuomalainen
Kari Haakana
Pekka Pekkala
Digitoday
Tekijänoikeuslaki-blogi
EFFI

  Jutussa “Häpeäpaalu” on 15 kommenttia:

  • Riitta says:

   Ehkäpä häpeäpuut voitaisiin taas palauttaa kirkonmäelle ja väärintekijät laittaa niihin. Mikä farssi.

  • Teemu says:

   Itse ehdotan jumalanpilkasta tuomittavaksi noitarovioita. :P

  • Miihkali says:

   Haa, haa… enforcement-direktiivi

   Mitähän kaikkea sitä vielä joutuukaan kokemaan ennenkuin kuolinvuode kutsuu :S

   Kuinkahan paljon kyseisten EU-direktiivien suunnittelu eri hallintoasteissa todellisuudessa maksaa ?

   Jälki ainakin näyttäisi todella hyvältä ;)

   Hyvä, hyvä… jatkakaa samaan malliin !! ;)

  • Jasmo says:

   Demokratia toimii.

  • […] Päivä alkoi mitä mainioimmin kun luin 5G:stä lakiehdotuksesta, jonka myötä tekijänoikeusrikkomuksista tuomittujen tulisi vielä naulata itsensä eräänlaiseen nykypäivän häpeäpaaluun ja ilmoittaa teostaan julkisesti lehti-ilmoituksella, omalla kustannuksellaan tietysti. Miten tällainen on mahdollista enää tänä päivänä, eihän tällaista häpeärangaistusta ole ollut käytössä vuosikymmeniin, ellei -satoihin edes pahimpien raiskareiden ja murhamiesten kohdalla, ja nyt sellainen sitten pitäisi langettaa tekijänoikeusrikkojille. Voisi olla ihan mielenkiintoista päästä seuraamaan jonkun tällaista lakia lobbaavan tekijänoikeusjärjestön edustajan ajatusprosessia. Asiasta ovat oman kantansa ilmaisseet ainakin Pinseri-Sami ja Jasmo. […]

  • strummer says:

   Onhan noita häpeärangaistuksia jenkeissä. Ihan hyvä, rikollinen on rikollinen, vaikka rikos liittyisikin tietotekniikkaan.

  • Pekka says:

   Tämä on aika hauska!

   via Jasmo.

  • strangelove says:

   onko nyt jo aprillipäivä?

  • Juppe says:

   Niinh rattijuoppotuomiot esim. käsitellään salassa, mutta uusimman buzz pelin imutuksesta jalkapuu 2kk + naama hesarin etusivulle edulliseen 100’000e hintaan.

  • […] Edit 15.12.: aiheesta näköjään myös Pinserissä, hyvän linkkilistan kera. […]

  • […] Tämän loppuviikon kuumimpia sananvapauteen ja avoimuuteen liittyviä puheenaiheita ovat varmasti paperijalkapuuehdotus, eli lakiehdotus, jossa tekijänoikeuslakia rikkoneet joutuisivat itse julkaisemaan lehdessä ilmoituksen rikoksestaan, Yhdysvaltian Patriot Actin vastainen julistus kidutuksen kieltämisestä sekä Orhan Pamukin oikeudenkäynti. Orhan Pamuk syytti Turkin hallitusta viime vuosisadan alussa tapahtuneesta armenialaisten kansanmurhasta, jonka Turkin hallitus yhä kieltää kokonaan. […]

  • Teemu^ says:

   Vähän ohi menee :(

   Miten saan WordPressistä oikealta pois nuo META linkit. Ne ärsyttävät siinä. Ja miten olet suomennellut tätä?

  • kaura says:

   Tsekatkaa joulun hittipiisi Jalkapuu on rakennettu osoitteesta
   http://toimittaja.vuodatus.net/blog/50955

  • Art says:

   Hyvä, että joku otti esiin termin “häpeärangaistus”. Tämä tuli vaan vähän yllättävältä taholta. Häpeärangaistus tekijänoikeuslain rikkomisesta ei ole kyllä ihan ekana rikoslistalla, johon tätä oikeasti kannattaisi soveltaa.

   Mutta miksi ei nyt samantien voitais kehitellä ajatusta häpeärangaistuksesta eteenpäin? Minä olen jo vuosia odottanut, milloin joku uskaltaa ehdottaa häpeärangaistusta taparikollisille. Sellaisille, joiden syyllisyys on kiistaton ja rikkeet toistuvia. Omaisuus- ja väkivaltarikollisille.

   Häpeärangaistus sopisi loistavasti myös nyky-yhteiskuntaan. Olisi hienoa, jos kaikki voisivat tietää ne tyypit, jotka pöllivät viimeksi jonku auton. Joku rötöstelijä voisi saada turpaansa ja miettisi kyllä pari kertaa, ennen kuin tekee mitään uudelleen. Samoin olisi hyvä tietää, ketä kaikkia ryösteleviä narkkareita asuu naapurustossa ja pitää niitä silmällä.

   Miksi nyky-yhteiskunnan tulisi sallia taparikollisten pysyä anonyymeinä? Onko se muka jotenkin sivistysvaltion mittari?

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.