Blogilistan FAQ-materiaalia

Aina vlill blogeja surffatessa trm blogilistaan liittyviin juttuihin, joita tulee kommentoitua samantien. Pari viime aikoina kirjoittamaani kommenttia ovat olleet sen verran FAQ-materiaalia, ett ajattelin kopioida ne tnne suurempaa yleis varten. Blogilistalle tulee jatkuvasti uusia jseni, jotka eivt ehk ole viel kuulleet kaikesta listaan liittyvst “perimtiedosta”.

Oikea paikka tlle tiedollehan on Blogilistan oma ohjeosasto, joka on siis tyn alla. Se on taas edennyt piirun verran eteenpin, joten nm samat tekstit lytyvt mys sielt, kunhan lydn taas hieman aikaa puuhastella saitin kanssa.


Ensimmiseksi Kasaan kirjoittamani kommentti, jossa kerrotaan miksi blogista tulee joskus haamupivityksi, miten niit voi vltt ja miksi haamupivityksi ei vaan yksinkertaisesti korjata.

Haamupivitys on sit, kun blogilista huomaa blogin muuttuneen useammilla perkkisill tarkistuskerroilla.

Muistathan, ett blogilista seuraa vain seurattavaksi mrtyn sivun (tai sen osan) koon muuttumista kirjaimissa laskettuna.

Thn voi vaikuttaa se, ett sivulla on jatkuvasti muuttuvaa sislt, mutta mys ihan viattomilta vaikuttavat toimenpiteet saattavat nytt haamupivityksilt, kuten kirjoitusvirheiden korjaaminen tai blogisoftan vanhemmasta pst pois pudottamat jutut (mys sivun pieneneminen on koon muuttumista).

“Haamupivitystuomio” lakkaa olemasta voimassa heti kun blogilista nkee blogin pysyvn samankokoisena kahden eri tarkistuskerran vlill.

Puolustuspuhe:

Kyll, tutkin edelleen parempia menetelmi sivun muutoksen tarkistamiseen. Se ei ole kuitenkaan helppoa. Esimerkiksi serverin lhettmt last-modified-leimat eivt ole luotettavia: jotkut palvelimet eivt lhet niit koskaan, toiset taas muuttavat leimaa aina kun sivua muutetaan kirjaimenkin verran, kolmannet taas lhettvt last-modified-leimana lataushetken pivmrn.

RSS-tiedoston sisll olevat aikaleimatkaan eivt ole aina luotettavia, ja ongelmia tuo mys se, ett RSS-aikaleimojen esittmiseen on lukuisia eri tapoja.

Ja sitten pit viel pysty jotenkin seuraamaan niitkin blogeja, joissa last-modified ei toimi ja jotka eivt lhet RSS-feedi (tai joiden feedi ei sisll aikaleimoja tai on rikki jne).

Eli sivukoon muuttumisen mittaaminen on edelleen universaalein ja useimmiten luotettavin tapa muutoksen havaitsemiseen. Siin on varjopuolensa, kuten Kasassakin on huomattu – ja siksi pyrin jatkuvasti rakentamaan lis “tekoly” blogilistan tarkistusbottiin.

Kielipolisiisin kommenttiosastolla ksiteltiin tulenarkaa aihetta: Top-listan huijaamista. Olin aikeissa kirjoittaa kommentin ketjun jatkoksi, mutta tm asia ansaitsee niin ikn tulla yleisemminkin luettavaksi.

Top-listaa voi tosiaan huijata tekemll valtavan mrn uusia tunnuksia ja rastittamalla niihin suosikkibloginsa. Potentiaalisen huijaajan on kuitenkin hyv tiet, ett tm temppu keksittiin jo top-listan alkuaikoina ja on laajalti tiedossa.

En seuraa tll hetkell mitenkn aktiivisesti huijausyrityksi, mutta luotan siihen ett valppaat lukijat huomaavat nopeasti jos jokin blogi liikahtelee listalla epnormaalisti. Parin lislukijan pikkuhuijauksia lista lienee pullollaan.

Tm ei nyt tarkoita sit ett kannustaisin jokaista kynnelle kykenev nostamaan sijoitustaan listunnuksilla. Edellisell top-listalla oli nimittn kytss ohjelmisto joka seurasi tunnuksien kytt ja paljasti armotta huijaajat. Listunnuksia tehtailleet laitettiin vhin nin jhylle niin ett heidn rastituksiaan ei en noteerattu listalla ilman ett he itse vlttmtt edes huomasivat mitn.

Nykylistalla tllaista ohjelmaa ei siis ole tll hetkell kytss. Toivon, ett minun ei tarvitsisi koskaan aloittaa projektia, jossa siirrn ohjelmiston blogilistan puolelle, koska moinen poliisity tuntuu minusta totaaliselta ajanhukalta.

Maalainen kaipaa listaa top- ja hot-listojen vliin. Hot-lista nimittin painottaa erittin voimakkaasti tuoreita blogeja tai sellaisia joiden mielenkiinto on alkanut kasvamaan nopeasti (ja toimii siin aika hyvin, vaikka itse sanonkin – ovatko lukijat samaa mielt?) Top-listan hn taas toteaa pnkittvn toisten itsetuntoa ja masentavan toisia. Ja ninhn se valitettavasti on – parintuhannen joukosta vain osa voi olla listan krjess vaikka listan jrjestisi miten.

Olen kuitenkin samaa mielt siit, ett tarvitaan lis listauksia luettavan lytmiseksi. Itsellni on pss ajatus jos toinenkin (ja vetoan tss jutussa jo kolmannen kerran ajanpuutteeseen), mutta kuulen mielellni mys lukijoiden ajatuksia siit, mill tavoilla blogeja voisi jrjest mielenkiintoiseen jrjestykseen.

Kutrin blogimeemiss bloginpitjt vastaavat muiden kysymyksien joukossa siihen, miten monta lukijaa heidn blogillaan on blogilistan mukaan. En voi vastustaa kiusausta joten muistutan jlleen kerran, ett blogilistan tilaajamrst kertova luku sislt vain ne rekisterityneet kyttjt, jotka ovat rastittaneet blogin suosikkilistalleen.

Blogilistalla on suuri joukko rekisteritymttmi kyttji jotka eivt tuossa luvussa ny, eli blogin oikea lukijamr on suurempi kuin tilaajamr. Rekisteritymttmien kyttjien laskeminen on muuten yksi blogilistalla meneilln olevista kehitysprojekteista (neljs kiireisiin vetoaminen) joten tulevaisuudessa nmkin tilastot paranevat.

10 thoughts on “Blogilistan FAQ-materiaalia

 1. Olen samaa mielt Tuijan kanssa; hienoa tyt! Ja sitten heti kysymykseen ;)

  Onko oman suosikkilistan RSS-feedi tulossa kohta?

  Jin tuota miettimn kun tss fiilasin blogiani ja huomasin ett oikean palkin blogirolli tulee yh vanhasta osoitteesta, mik sinns on kiva koska se siis toimii, mutta pelottavaa silleen ett se varmaan jossain vaiheessa loppuu (eik se ole ajantasalla).

 2. Tulossa on sekin. Ja sitten kun lopetan vanhan, laitan sen kntymn mahdollisuuksien mukaan uuteen osoitteeseen niin ett osoitteet voi vaihtaa kaikessa rauhassa.

 3. Mites n kuolleet blogit nykyn poistetaan listalta? Itsellni on nyt domain -nimen uusimisen kanssa ollut muutama piv merkillisi teknisi ongelmia ja saattaa olla ett voi hyvinkin vierht viel useampia pivi ennekuin domaini taas toimii. Ei jaksaisi taas ilmoitella itsen joka paikkaan :)

 4. Cybbis: bloginpitjt itse pitvt yll omien blogiensa tietoja (mukaanlukien poistaminen, joka tapahtuu siell muokkausruudussa).

  Jos on sattunut kymn niin, ett bloginpitj ei ole ottanut blogia haltuunsa, hn voi aina laittaa mailia osoitteeseen info@blogilista.fi ja pyyt yllpitoa tekemn asian puolestaan.

  Mutta kovasti kiireinen yllpito arvostaisi hyvin paljon sit ett blogin omistajat yllpitvt mahdollisimman paljon itse omia tietojaan (mahdollisuuksien mukaan tietysti).

 5. Heippa. Kiitos tosiaankin hyvst palvelusta!
  Jos mietit erilaisia tapoja listata blogeja, minusta ainakin ikjrjestys (milloin blogi on aloitettu) voisi olla kiva systeemi: se olisi helppo tapa lyt pitkaikaisia ja siis pitkjnteisi kirjoittajia – sellaisia ainakin itse yleens etsiskelen.

 6. Linkatuimpien lista voisi ehk olla nimeltn Suositelluimmat. Tilaaminen on minusta iknkuin nytenumeron pyytmist, laatublogiksi osoittautuva psee ansioillaan linkiksi omallekin blogille. Neulojien blogi enteilee ryhmittymien tuloa, mik tll listalla tytynee kohta huomioida.

  Brittiblogit listataan paikan, annettujen kategorioiden ja vapaasti mriteltvien kiinnostusten mukaan, nytti kkiseltn ihan hyvlt.

  Kunhan tosiaan saat blogilistasta riippumatta klikatuimmat blogit omaksi listakseen niin saadaan sinne ilmoitettujen todelliset levikit ilmi, sehn se kaikkia kiinnostaa. Listan oma laskuri kilpailuviettisille koodina jakoon?

  Euroopan reunalle kommenttina se, ett Pinseriss tunnetaan kenties vanhimmat bloggaajat aika hyvinkin, ja lista voitaisiin sen puolesta tehd vaikka heti… mutta minusta on ollut palkitsevaa etsi guruja ja pioneereja omin voimin – etenkin kun kaikki vanhat eivt automaattisesti ole viisaita ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *