Blogilistan FAQ-materiaalia

Aina välillä blogeja surffatessa törmää blogilistaan liittyviin juttuihin, joita tulee kommentoitua samantien. Pari viime aikoina kirjoittamaani kommenttia ovat olleet sen verran FAQ-materiaalia, että ajattelin kopioida ne tänne suurempaa yleisöä varten. Blogilistalle tulee jatkuvasti uusia jäseniä, jotka eivät ehkä ole vielä kuulleet kaikesta listaan liittyvästä “perimätiedosta”.

Oikea paikka tälle tiedollehan on Blogilistan oma ohjeosasto, joka on siis työn alla. Se on taas edennyt piirun verran eteenpäin, joten nämä samat tekstit löytyvät myös sieltä, kunhan löydän taas hieman aikaa puuhastella saitin kanssa.


Ensimmäiseksi Kasaan kirjoittamani kommentti, jossa kerrotaan miksi blogista tulee joskus haamupäivityksiä, miten niitä voi välttää ja miksi haamupäivityksiä ei vaan yksinkertaisesti korjata.

Haamupäivitys on sitä, kun blogilista huomaa blogin muuttuneen useammilla peräkkäisillä tarkistuskerroilla.

Muistathan, että blogilista seuraa vain seurattavaksi määrätyn sivun (tai sen osan) koon muuttumista kirjaimissa laskettuna.

Tähän voi vaikuttaa se, että sivulla on jatkuvasti muuttuvaa sisältöä, mutta myös ihan viattomilta vaikuttavat toimenpiteet saattavat näyttää haamupäivityksiltä, kuten kirjoitusvirheiden korjaaminen tai blogisoftan vanhemmasta päästä pois pudottamat jutut (myös sivun pieneneminen on koon muuttumista).

“Haamupäivitystuomio” lakkaa olemasta voimassa heti kun blogilista näkee blogin pysyvän samankokoisena kahden eri tarkistuskerran välillä.

Puolustuspuhe:

Kyllä, tutkin edelleen parempia menetelmiä sivun muutoksen tarkistamiseen. Se ei ole kuitenkaan helppoa. Esimerkiksi serverin lähettämät last-modified-leimat eivät ole luotettavia: jotkut palvelimet eivät lähetä niitä koskaan, toiset taas muuttavat leimaa aina kun sivua muutetaan kirjaimenkin verran, kolmannet taas lähettävät last-modified-leimana lataushetken päivämäärän.

RSS-tiedoston sisällä olevat aikaleimatkaan eivät ole aina luotettavia, ja ongelmia tuo myös se, että RSS-aikaleimojen esittämiseen on lukuisia eri tapoja.

Ja sitten pitää vielä pystyä jotenkin seuraamaan niitäkin blogeja, joissa last-modified ei toimi ja jotka eivät lähetä RSS-feediä (tai joiden feedi ei sisällä aikaleimoja tai on rikki jne).

Eli sivukoon muuttumisen mittaaminen on edelleen universaalein ja useimmiten luotettavin tapa muutoksen havaitsemiseen. Siinä on varjopuolensa, kuten Kasassakin on huomattu – ja siksi pyrin jatkuvasti rakentamaan lisää “tekoälyä” blogilistan tarkistusbottiin.

Kielipolisiisin kommenttiosastolla käsiteltiin tulenarkaa aihetta: Top-listan huijaamista. Olin aikeissa kirjoittaa kommentin ketjun jatkoksi, mutta tämä asia ansaitsee niin ikään tulla yleisemminkin luettavaksi.

Top-listaa voi tosiaan huijata tekemällä valtavan määrän uusia tunnuksia ja rastittamalla niihin suosikkibloginsa. Potentiaalisen huijaajan on kuitenkin hyvä tietää, että tämä temppu keksittiin jo top-listan alkuaikoina ja on laajalti tiedossa.

En seuraa tällä hetkellä mitenkään aktiivisesti huijausyrityksiä, mutta luotan siihen että valppaat lukijat huomaavat nopeasti jos jokin blogi liikahtelee listalla epänormaalisti. Parin lisälukijan pikkuhuijauksia lista lienee pullollaan.

Tämä ei nyt tarkoita sitä että kannustaisin jokaista kynnelle kykenevää nostamaan sijoitustaan lisätunnuksilla. Edellisellä top-listalla oli nimittän käytössä ohjelmisto joka seurasi tunnuksien käyttöä ja paljasti armotta huijaajat. Lisätunnuksia tehtailleet laitettiin vähin äänin jäähylle niin että heidän rastituksiaan ei enää noteerattu listalla ilman että he itse välttämättä edes huomasivat mitään.

Nykylistalla tällaista ohjelmaa ei siis ole tällä hetkellä käytössä. Toivon, että minun ei tarvitsisi koskaan aloittaa projektia, jossa siirrän ohjelmiston blogilistan puolelle, koska moinen poliisityö tuntuu minusta totaaliselta ajanhukalta.

Maalainen kaipaa listaa top- ja hot-listojen väliin. Hot-lista nimittäin painottaa erittäin voimakkaasti tuoreita blogeja tai sellaisia joiden mielenkiinto on alkanut kasvamaan nopeasti (ja toimii siinä aika hyvin, vaikka itse sanonkin – ovatko lukijat samaa mieltä?) Top-listan hän taas toteaa pönkittävän toisten itsetuntoa ja masentavan toisia. Ja näinhän se valitettavasti on – parintuhannen joukosta vain osa voi olla listan kärjessä vaikka listan järjestäisi miten.

Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että tarvitaan lisää listauksia luettavan löytämiseksi. Itselläni on päässä ajatus jos toinenkin (ja vetoan tässä jutussa jo kolmannen kerran ajanpuutteeseen), mutta kuulen mielelläni myös lukijoiden ajatuksia siitä, millä tavoilla blogeja voisi järjestää mielenkiintoiseen järjestykseen.

Kutrin blogimeemissä bloginpitäjät vastaavat muiden kysymyksien joukossa siihen, miten monta lukijaa heidän blogillaan on blogilistan mukaan. En voi vastustaa kiusausta joten muistutan jälleen kerran, että blogilistan tilaajamäärästä kertova luku sisältää vain ne rekisteröityneet käyttäjät, jotka ovat rastittaneet blogin suosikkilistalleen.

Blogilistalla on suuri joukko rekisteröitymättömiä käyttäjiä jotka eivät tuossa luvussa näy, eli blogin oikea lukijamäärä on suurempi kuin tilaajamäärä. Rekisteröitymättömien käyttäjien laskeminen on muuten yksi blogilistalla meneillään olevista kehitysprojekteista (neljäs kiireisiin vetoaminen) joten tulevaisuudessa nämäkin tilastot paranevat.

10 thoughts on “Blogilistan FAQ-materiaalia

 1. Olen samaa mieltä Tuijan kanssa; hienoa työtä! Ja sitten heti kysymykseen ;)

  Onko oman suosikkilistan RSS-feedi tulossa kohta?

  Jäin tuota miettimään kun tässä fiilasin blogiani ja huomasin että oikean palkin blogirolli tulee yhä vanhasta osoitteesta, mikä sinänsä on kiva koska se siis toimii, mutta pelottavaa silleen että se varmaan jossain vaiheessa loppuu (eikä se ole ajantasalla).

 2. Tulossa on sekin. Ja sitten kun lopetan vanhan, laitan sen kääntymään mahdollisuuksien mukaan uuteen osoitteeseen niin että osoitteet voi vaihtaa kaikessa rauhassa.

 3. Mites nää kuolleet blogit nykyään poistetaan listalta? Itselläni on nyt domain -nimen uusimisen kanssa ollut muutama päivä merkillisiä teknisiä ongelmia ja saattaa olla että voi hyvinkin vierähtää vielä useampia päiviä ennekuin domaini taas toimii. Ei jaksaisi taas ilmoitella itseään joka paikkaan :)

 4. Cybbis: bloginpitäjät itse pitävät yllä omien blogiensa tietoja (mukaanlukien poistaminen, joka tapahtuu siellä muokkausruudussa).

  Jos on sattunut käymään niin, että bloginpitäjä ei ole ottanut blogia haltuunsa, hän voi aina laittaa mailia osoitteeseen info@blogilista.fi ja pyytää ylläpitoa tekemään asian puolestaan.

  Mutta kovasti kiireinen ylläpito arvostaisi hyvin paljon sitä että blogin omistajat ylläpitävät mahdollisimman paljon itse omia tietojaan (mahdollisuuksien mukaan tietysti).

 5. Heippa. Kiitos tosiaankin hyvästä palvelusta!
  Jos mietit erilaisia tapoja listata blogeja, minusta ainakin ikäjärjestys (milloin blogi on aloitettu) voisi olla kiva systeemi: se olisi helppo tapa löytää pitkäaikaisia ja siis pitkäjänteisiä kirjoittajia – sellaisia ainakin itse yleensä etsiskelen.

 6. Linkatuimpien lista voisi ehkä olla nimeltään Suositelluimmat. Tilaaminen on minusta ikäänkuin näytenumeron pyytämistä, laatublogiksi osoittautuva pääsee ansioillaan linkiksi omallekin blogille. Neulojien blogi enteilee ryhmittymien tuloa, mikä tällä listalla täytynee kohta huomioida.

  Brittiblogit listataan paikan, annettujen kategorioiden ja vapaasti määriteltävien kiinnostusten mukaan, näytti äkkiseltään ihan hyvältä.

  Kunhan tosiaan saat blogilistasta riippumatta klikatuimmat blogit omaksi listakseen niin saadaan sinne ilmoitettujen todelliset levikit ilmi, sehän se kaikkia kiinnostaa. Listan oma laskuri kilpailuviettisille koodina jakoon?

  Euroopan reunalle kommenttina se, että Pinserissä tunnetaan kenties vanhimmat bloggaajat aika hyvinkin, ja lista voitaisiin sen puolesta tehdä vaikka heti… mutta minusta on ollut palkitsevaa etsiä guruja ja pioneereja omin voimin – etenkin kun kaikki vanhat eivät automaattisesti ole viisaita ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *