ADSL-katkoksia ja podcastingia

Tämä viikko kului kuin siivillä, enimmäkseen työmatkailun, univelan ja pätkivän netin merkeissä. Alkuviikosta selvittelimme Blogilistaa vaivanneita katkoksia ja järjestelimme asioita paremman palvelinkapasiteetin takaamiseksi. Tästä lisää tuonnempana.

Viikon puolivälissä kotikatuamme kunnostavat duunarit onnistuivat rikkomaan laajakaistayhteytemme sähköjohtoja säätäessään. Elisan vikailmoitukseen soittaminen sai savun nousemaan korvista 40 minuutin jonotusaikoineen. Operaattori suhtautui liittymän korjaamiseen hämäläisen rauhallisesti. Etätyöläiset eivät olleet ollenkaan tyytyväisiä, etenkin kuultuaan perjantai-aamuna että pari edellistä vuorokautta oli kulunut linjojen etämittailun merkeissä ja asentajan tilaamista paikalle vasta harkittiin. Riitan muistutettua asiakaspalvelua siitä että täällä pitäisi töitäkin tehdä, saatiin asentajakin paikalle ja bitit kulkemaan perjantai-iltapäivällä, tosin silloinkin vasta kahdeksasosan nopeudella normaalista. Ensi viikon alussa linjojen pitäisi toimia taas normaalisti.

Tämän jutun linkkivinkkinä on Ylen aloittamat podcast-kokeilut. Mp3-soittimeen ja tietokoneelle imuroitavaksi on aluksi tarjolla kymmenisen ohjelmaa (joukossa mm. Kansanradio :-) ja myöhemmin ehkä vielä enemmänkin. Muistakaa lähettää Yleisradiolle palautetta, sillä podcast-lähetyksien jatko riippuu siitä.

Jos oli vielä joku, jolle oli jäänyt hämäräksi mistä tässä puhutaan, lyhyt kertaus lienee paikallaan: Radioasema, tässä tapauksessa siis Yle, on laittanut radio-ohjelmiaan tarjolle imuroitavina mp3-tiedostoina. Tiedostojen yhteydessä on myös tilauslinkki, jonka avulla podcast-vastaanotin (tietokoneohjelma) osaa kopioida automaattisesti haluttujen ohjelmien mp3-tiedostot tietokoneelle ja siirtää ne niin ikään automaattisesti mp3-soittimen muistiin.

Ohjelmista voi tehdä “kestotilauksen”, jolloin podcasting-ohjelma pitää huolen siitä että tilatut ohjelmat löytävät tiensä mp3-soittimeen pian sen jälkeen kun ne ovat ilmestyneet netissä. Podcast-ohjelmia eivät lähetä pelkästään radioasemat, vaan kuka tahansa voi alkaa julkaista omaa “radio-ohjelmaa” muiden kuunneltavaksi. Jotkut bloggaavatkin nykyään podcast-muodossa.

Podcastien kuunteluun on lukuisia eri ohjelmia, mutta yksi tunnetuimpia ja luultavasti helppokäyttöisimpiä on Applen iTunes. Jos omistat iPod-mp3-soittimen, iTunes hoitelee ohjelmien siirtämisen suoraan soittimeen asti. iTunesia voi käyttää myös ihan tavallisena mp3-soitto-ohjelmana vaikkei omistaisikaan mp3-soitinta.

7 thoughts on “ADSL-katkoksia ja podcastingia

  1. Harmillista kun Ylexin Aamua ei tarjota (ainakaan vielä) podcastina. Vaikkapa sitten ne musiikkikappaleet välistä poistettuna, jos Gramex hyppii nenälle. Todella harvoin pystyy kuuntelemaan kyseistä ohjelmaa pitempään kuin 25 minuuttia päivässä, joko herään niin myöhään, tai sitten pitää lähteä johonkin, vaikkapa kouluun. Haluaisin kyllä.

  2. Makasiiniohjelmien kuten aamun versiointi podcast-jakeluun on ollut mietinnässä, mutta siitä tulisi kyllä hiukan riisuttu versio, kun musiikkiin ei ole ja tuskin saadaan downloadaus-oikeuksia, ja spiikeistä pitäisi varmasti myös editoida pois kaikki viittaukset musiikkiin, etteivät kuuntelijat hämmenny. Jokseenkin käsityövaltaista hommaa siis. Mutta jos yleisöpalautteen perusteella pitää tehdä se johtopäätös, että juuri sitä halutaan, sittenhän pitää työt järjestää niin, että versiointi onnistuu. Pankaa palauteboksi laulamaan, jos olette sitä mieltä. Mutta koska ei ole näköpiirissä, että YLE voisi palkata lisää väkeä tätä työtä tekemään, se on sitten jostain muusta pois.

  3. Viittaukset musiikkeihin saattavat ehkä hämmentää kuulijaparkoja, mutta luulen että tuskin kuitenkaan liiaksi. Etenkin kun YleX:lläkin musiikki taitaa tulla määrätyistä soittolistoista jolloin juontajilla tuskin on erityisen paljon sanomista musiikista >;-)

    Minä ainakin voisin mieluusti kuunnella silloin tällöin Peltsiä ja Juhalahtea ja soittolistapopin suodattaminen välistä olisi ihan pelkkää bonusta minulle. Eli aamushow jakeluun nettiin!

    Tuija: menevätkö terveiset perille täältä vai pitäisikö Pinseriin tulleet palautteet kopioida Ylen palautelomakkeeseen?

  4. “..ja spiikeistä pitäisi varmasti myös editoida pois kaikki viittaukset musiikkiin, etteivät kuuntelijat hämmenny. Jokseenkin käsityövaltaista hommaa siis.”

    Tätä vartenhan teillä on ne toimittajat siella studiossa töitä paiskimassa (käsittäkseni 3 kpl aamuisin). Vai onko parin napin painalluksen työmäärä per biisi liikaa vaadittua Ylen aamutoimittajilta (kahvin hörppäämisen sijasta;)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *