ADSL-katkoksia ja podcastingia

Tm viikko kului kuin siivill, enimmkseen tymatkailun, univelan ja ptkivn netin merkeiss. Alkuviikosta selvittelimme Blogilistaa vaivanneita katkoksia ja jrjestelimme asioita paremman palvelinkapasiteetin takaamiseksi. Tst lis tuonnempana.

Viikon puolivliss kotikatuamme kunnostavat duunarit onnistuivat rikkomaan laajakaistayhteytemme shkjohtoja stessn. Elisan vikailmoitukseen soittaminen sai savun nousemaan korvista 40 minuutin jonotusaikoineen. Operaattori suhtautui liittymn korjaamiseen hmlisen rauhallisesti. Ettyliset eivt olleet ollenkaan tyytyvisi, etenkin kuultuaan perjantai-aamuna ett pari edellist vuorokautta oli kulunut linjojen etmittailun merkeiss ja asentajan tilaamista paikalle vasta harkittiin. Riitan muistutettua asiakaspalvelua siit ett tll pitisi titkin tehd, saatiin asentajakin paikalle ja bitit kulkemaan perjantai-iltapivll, tosin silloinkin vasta kahdeksasosan nopeudella normaalista. Ensi viikon alussa linjojen pitisi toimia taas normaalisti.

Tmn jutun linkkivinkkin on Ylen aloittamat podcast-kokeilut. Mp3-soittimeen ja tietokoneelle imuroitavaksi on aluksi tarjolla kymmenisen ohjelmaa (joukossa mm. Kansanradio :-) ja myhemmin ehk viel enemmnkin. Muistakaa lhett Yleisradiolle palautetta, sill podcast-lhetyksien jatko riippuu siit.

Jos oli viel joku, jolle oli jnyt hmrksi mist tss puhutaan, lyhyt kertaus lienee paikallaan: Radioasema, tss tapauksessa siis Yle, on laittanut radio-ohjelmiaan tarjolle imuroitavina mp3-tiedostoina. Tiedostojen yhteydess on mys tilauslinkki, jonka avulla podcast-vastaanotin (tietokoneohjelma) osaa kopioida automaattisesti haluttujen ohjelmien mp3-tiedostot tietokoneelle ja siirt ne niin ikn automaattisesti mp3-soittimen muistiin.

Ohjelmista voi tehd “kestotilauksen”, jolloin podcasting-ohjelma pit huolen siit ett tilatut ohjelmat lytvt tiens mp3-soittimeen pian sen jlkeen kun ne ovat ilmestyneet netiss. Podcast-ohjelmia eivt lhet pelkstn radioasemat, vaan kuka tahansa voi alkaa julkaista omaa “radio-ohjelmaa” muiden kuunneltavaksi. Jotkut bloggaavatkin nykyn podcast-muodossa.

Podcastien kuunteluun on lukuisia eri ohjelmia, mutta yksi tunnetuimpia ja luultavasti helppokyttisimpi on Applen iTunes. Jos omistat iPod-mp3-soittimen, iTunes hoitelee ohjelmien siirtmisen suoraan soittimeen asti. iTunesia voi kytt mys ihan tavallisena mp3-soitto-ohjelmana vaikkei omistaisikaan mp3-soitinta.

7 thoughts on “ADSL-katkoksia ja podcastingia

  1. Harmillista kun Ylexin Aamua ei tarjota (ainakaan viel) podcastina. Vaikkapa sitten ne musiikkikappaleet vlist poistettuna, jos Gramex hyppii nenlle. Todella harvoin pystyy kuuntelemaan kyseist ohjelmaa pitempn kuin 25 minuuttia pivss, joko hern niin myhn, tai sitten pit lhte johonkin, vaikkapa kouluun. Haluaisin kyll.

  2. Makasiiniohjelmien kuten aamun versiointi podcast-jakeluun on ollut mietinnss, mutta siit tulisi kyll hiukan riisuttu versio, kun musiikkiin ei ole ja tuskin saadaan downloadaus-oikeuksia, ja spiikeist pitisi varmasti mys editoida pois kaikki viittaukset musiikkiin, etteivt kuuntelijat hmmenny. Jokseenkin ksityvaltaista hommaa siis. Mutta jos yleispalautteen perusteella pit tehd se johtopts, ett juuri sit halutaan, sittenhn pit tyt jrjest niin, ett versiointi onnistuu. Pankaa palauteboksi laulamaan, jos olette sit mielt. Mutta koska ei ole nkpiiriss, ett YLE voisi palkata lis vke tt tyt tekemn, se on sitten jostain muusta pois.

  3. Viittaukset musiikkeihin saattavat ehk hmment kuulijaparkoja, mutta luulen ett tuskin kuitenkaan liiaksi. Etenkin kun YleX:llkin musiikki taitaa tulla mrtyist soittolistoista jolloin juontajilla tuskin on erityisen paljon sanomista musiikista >;-)

    Min ainakin voisin mieluusti kuunnella silloin tllin Peltsi ja Juhalahtea ja soittolistapopin suodattaminen vlist olisi ihan pelkk bonusta minulle. Eli aamushow jakeluun nettiin!

    Tuija: menevtk terveiset perille tlt vai pitisik Pinseriin tulleet palautteet kopioida Ylen palautelomakkeeseen?

  4. “..ja spiikeist pitisi varmasti mys editoida pois kaikki viittaukset musiikkiin, etteivt kuuntelijat hmmenny. Jokseenkin ksityvaltaista hommaa siis.”

    Tt vartenhan teill on ne toimittajat siella studiossa tit paiskimassa (ksittkseni 3 kpl aamuisin). Vai onko parin napin painalluksen tymr per biisi liikaa vaadittua Ylen aamutoimittajilta (kahvin hrppmisen sijasta;)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *