Virtuaalimatkailua

Google Earth on kuin huume. Voisin viett tietokoneen ress tuntikausia lennellen ympri maapalloa ja katsellen yh uusia paikkoja. Ohjelman monipuolisuus ei lakkaa hmmstyttmst. Kun aikoinaan ensimmisen kerran kallisti kuvaa ja nki pinnanmuodot, oli aivan llikll lytyn. Jatkuvasti parantuva kuvien tarkkuus mahdollistaa todellisen nojatuolimatkailun.

Pystyin lentmn takaisin Death Valleyyn, jossa oli hiljaisuus suhisi korvissa:

…tai kokeilla lavastaa ottamani valokuvat uudelleen. Virtuaalinen Bolzano:

…ja vertailun vuoksi aito:

Tnn tajusin, ett palvelusta lytyy mys tieinformaatiota – koko Suomen tiest piskuista kotikatuamme ja mkkitiet myten on nkyviss. Kytss lieneekin todennkisesti sama tiestinformaatio kuin GPS-vastaanottimessani. Alla esimerkki Helsingin keskustasta:

Googlen karttaohjelmiston ymprille syntyy uusia palveluita kuin sieni sateella. Parhaista nhtvyyksist on kertty hakemistoja, esim. Google Sightseeing ja Sightseeing with Google Satellite Maps. Jlkimminen sislt linkkej, joiden avulla Google Earthin kartan voi pyritt suoraan haluttuun kohtaan yhdell napsautuksella. Suomestakin on listattu lukuisia linkkej, joiden avulla voi lyt lheltkin mielenkiintoisia nhtvyyksi. Vaikkapa Sderfjrdenin meteoriittikraatterin Vaasan lhelt. (Google Earth -linkki)

Google Earthin maksullinen versio osaa keskustella mys GPS-vastaanottimien kanssa. Nettiyhteydell ja GPS-vastaanottimella varustettu kannettava tietokone olisi esimerkiksi autossa tai patikoidessa kerrassaan ylellinen nrttilelu.

Sama ajatus on varmasti tullut muillekin mieleen. Eik kestnyt kauaakaan kun knnykkn saatiin ensimminen Googlen satelliittikarttoja hydyntv sovellus: Mobile Gmaps. Tavallisella GPRS-yhteydell varustetulla puhelimilla karttojen lataus on ehk hieman viel nihke, mutta tm on mainio esimerkki siit, millaisia palveluita paljon parjattu 3G-verkko mahdollistaa matkapuhelimiin.

Kun ohjelman kytkee G-force-navigation -tilaan, maapallolla voi liikkua ikn kuin lentosimulaattorilla. Kun sijoitan itseni n. 10 kilometrin korkeuteen ja sysn hiirell nytn rullaamaan hitaasti eteenpin, nkymt ovat samanlaiset kuin lentokoneen ikkunasta. Nostamalla korkeutta 200 kilometriin, voin katsella maapalloa sellaisena kuin avaruussukkulan lentjt sen nkevt.

Kiinan muuria en viel lytnyt, joten en ole voinut tarkistaa pystyyk sen nkemn avaruudesta kuten urbaani legenda kertoo. Avaruuteen nkyy kyll monenlaisia muita ihmisen luomia rakennelmia, kuten Kiinan rannikon riisiviljelmt:

Loppuun viel pari kuva-arvoitusta. Kuka arvaa, miss sijaitsee tm vriks mosaiikki:

Ja mit ja miss ovat nm kuuden kilometrin korkeudesta kuvatut ufojen laskeutumisalustoilta nyttvt ympyrt:

Aiheeseen liittyen, kannattaa lukea nimimerkki zachen kommentti tuhatsanaa.net-blogin kommenttipalstalta.

12 thoughts on “Virtuaalimatkailua

  1. Noita mosaiikkeja tuli itsekin katseltua tss pari piv sitten. Lytyvt lahdenpoukamasta Palo Alton ja Newarkin vlist, Kaliforniasta.

  2. Jep, aivan oikein. Lienevt jotain viljelyksi ja vri tulee kasveista, ellen ihan vrin arvaa.

    Entp tuo toinen?

  3. Ja itse flippasin kun tajusin, ett noihin karttoihin saa laitettua omia kuvia ovelayksi. Esim. ton sun Bolzanon valokuvan tempaset googlen karttaan, niin taas saa lis jrjen menetyst.

  4. Toisen kuvan kaltaisia keinokasteltuja viljelyksi on ainakin Arizonassa, Portalin kaupungin lhistll. Kastelulaite pyrii ympyr pellon ylpuolella, joten peltokin on pyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *