Virtuaalimatkailua

Google Earth on kuin huume. Voisin viettää tietokoneen ääressä tuntikausia lennellen ympäri maapalloa ja katsellen yhä uusia paikkoja. Ohjelman monipuolisuus ei lakkaa hämmästyttämästä. Kun aikoinaan ensimmäisen kerran kallisti kuvaa ja näki pinnanmuodot, oli aivan ällikällä lyötynä. Jatkuvasti parantuva kuvien tarkkuus mahdollistaa todellisen nojatuolimatkailun.

Pystyin lentämään takaisin Death Valleyyn, jossa oli hiljaisuus suhisi korvissa:

…tai kokeilla lavastaa ottamani valokuvat uudelleen. Virtuaalinen Bolzano:

…ja vertailun vuoksi aito:

Tänään tajusin, että palvelusta löytyy myös tieinformaatiota – koko Suomen tiestö piskuista kotikatuamme ja mökkitietä myöten on näkyvissä. Käytössä lieneekin todennäköisesti sama tiestöinformaatio kuin GPS-vastaanottimessani. Alla esimerkki Helsingin keskustasta:

Googlen karttaohjelmiston ympärille syntyy uusia palveluita kuin sieniä sateella. Parhaista nähtävyyksistä on kerätty hakemistoja, esim. Google Sightseeing ja Sightseeing with Google Satellite Maps. Jälkimmäinen sisältää linkkejä, joiden avulla Google Earthin kartan voi pyörittää suoraan haluttuun kohtaan yhdellä napsautuksella. Suomestakin on listattu lukuisia linkkejä, joiden avulla voi löytää läheltäkin mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Vaikkapa Söderfjärdenin meteoriittikraatterin Vaasan läheltä. (Google Earth -linkki)

Google Earthin maksullinen versio osaa keskustella myös GPS-vastaanottimien kanssa. Nettiyhteydellä ja GPS-vastaanottimella varustettu kannettava tietokone olisi esimerkiksi autossa tai patikoidessa kerrassaan ylellinen nörttilelu.

Sama ajatus on varmasti tullut muillekin mieleen. Eikä kestänyt kauaakaan kun kännykkään saatiin ensimmäinen Googlen satelliittikarttoja hyödyntävä sovellus: Mobile Gmaps. Tavallisella GPRS-yhteydellä varustetulla puhelimilla karttojen lataus on ehkä hieman vielä nihkeää, mutta tämä on mainio esimerkki siitä, millaisia palveluita paljon parjattu 3G-verkko mahdollistaa matkapuhelimiin.

Kun ohjelman kytkee G-force-navigation -tilaan, maapallolla voi liikkua ikään kuin lentosimulaattorilla. Kun sijoitan itseni n. 10 kilometrin korkeuteen ja sysään hiirellä näytön rullaamaan hitaasti eteenpäin, näkymät ovat samanlaiset kuin lentokoneen ikkunasta. Nostamalla korkeutta 200 kilometriin, voin katsella maapalloa sellaisena kuin avaruussukkulan lentäjät sen näkevät.

Kiinan muuria en vielä löytänyt, joten en ole voinut tarkistaa pystyykö sen näkemään avaruudesta kuten urbaani legenda kertoo. Avaruuteen näkyy kyllä monenlaisia muita ihmisen luomia rakennelmia, kuten Kiinan rannikon riisiviljelmät:

Loppuun vielä pari kuva-arvoitusta. Kuka arvaa, missä sijaitsee tämä värikäs mosaiikki:

Ja mitä ja missä ovat nämä kuuden kilometrin korkeudesta kuvatut ufojen laskeutumisalustoilta näyttävät ympyrät:

Aiheeseen liittyen, kannattaa lukea nimimerkki zachen kommentti tuhatsanaa.net-blogin kommenttipalstalta.

12 thoughts on “Virtuaalimatkailua

  1. Noita mosaiikkeja tuli itsekin katseltua tässä pari päivää sitten. Löytyvät lahdenpoukamasta Palo Alton ja Newarkin välistä, Kaliforniasta.

  2. Jep, aivan oikein. Lienevät jotain viljelyksiä ja väri tulee kasveista, ellen ihan väärin arvaa.

    Entäpä tuo toinen?

  3. Ja itse flippasin kun tajusin, että noihin karttoihin saa laitettua omia kuvia ovelayksi. Esim. ton sun Bolzanon valokuvan tempaset googlen karttaan, niin taas saa lisää järjen menetystä.

  4. Toisen kuvan kaltaisia keinokasteltuja viljelyksiä on ainakin Arizonassa, Portalin kaupungin lähistöllä. Kastelulaite pyörii ympyrää pellon yläpuolella, joten peltokin on pyöreä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *