Äänimaisemia

Aiemmin visioin äänimaisemablogia joka julkaisisi säännöllisesti päivän luonto/kaupunkiäänen. Idea ei näemmä ollut mikään uusi: 100 äänimaisemaa -projektissa pyydettiin suomalaisia luetteloimaan heille tärkeitä äänimaisemia. Varsinaisia äänitiedostoja tuolla ei vielä ole, mutta monia mielenkiintoisia kuvauksia löytyy – joukossa sellaisia jotka herättävät itsellä välittömästi muistoja omista äänimaisemista.

Projekti päättyi kesäkuun lopussa, mutta listaanpa tänne omia äänimaisemiani läheltä ja kaukaa jotka tulivat mieleen sivustoa selaillessa.

Fouga Magister lakeuden yllä: etäinen kimeän vinkunan ja jyrinän yhdistelmä jota kuuli kirkkaina talvipäivinä Etelä-Pohjanmaan jäisten lumikenttien yllä. Ääni tuli Kauhavan lentokentällä tukikohtaansa pitävästä Fouga Magister -suihkukoneesta.

Ahkera naapuri: hiljainen ruohonleikkuukoneen ääni joka tulvii avoimesta ikkunasta helteisenä aamupäivänä. Minä nukuin lomalla pitkään, naapurit jo ahkeroivat.

Jäätelöauto: pi-pi-pi-pim pi-pi-pi-pim pi-pi-pi-pim. Jo useasti kaukaa kaikunut ääni kuuluu voimakkaana lähiristeyksestä. Totti innostuu, juoksee paikalle, hyppää melkein syliin. Jäätelöostoksille!

Music for Toyota: bum bum bum bum bubububububu bum. Tien päässä asuva poika ajaa ohi tuunatulla autollaan ja subbari raikaa teknobiittiä.

Ukkosen jälkeen: aurinko pilkistää ohi menneen mustan pilven takaa. Kirkas valo märässä maisemassa tekee huikean kontrastin. Autojen renkaat suhisevat. (mp3, 60 kb)

Puut puhuvat: tätä voi kuulla kahdessakin paikassa. 30 asteen pakkanen saa vieressämme olevan mäntymetsän naksumaan. Muir Woodsin korkeat punapuut naksuivat myös jatkuvasti. Tämän äänen olen onnistunut taltioimaan kuvan kera (DivX-video, 380kb). Saatavilla myös lisää ääni- ja kuvamaisemia Kaliforniasta.

Reverssit: lentokoneen pyörät osuvat kiitorataan (thump, thump), siipien jarrulaipat avautuvat kuin kovakuoriaisen siivet (kovaa kohinaa), suihkukoneen moottorit käännetään reverssille (kaikenpeittävä suhahdus) ja lopuksi lentokoneen jarruttaa pyörillään (laahaavaa rahinaa). Olemme ulkomailla (Windows Media File, 1,4 megatavua). Saatavilla myös lisää ääni- ja kuvamaisemia Italiasta.

Kiskot laulavat: kesätyö rautateillä, resiinalla keskelle ei-mitään nostelemaan ratapölkkyjä. Terva tuoksuu. Kisko alkaa suhista metallisesti. Ääni voimistuu jatkuvasti ja pian juna onkin kohdalla. Tälle äänelle on sukua Lontoon metron äänimaisema: tunnelista tulee viileä tuulahdus, kumea jylinä alkaa kuulua, metrojuna saapuu kolisten asemalle (mp3, 60 kb). Sounddogista löytyy lisää äänimaisemia esim. hakusanalla “London”.

5 thoughts on “Äänimaisemia

  1. Minun mielestäni jäätelöauto menee näin:
    – pi-pi-pi-pi-pim, pi-pi-pi-pi-pim,
    pi- pimppi-pimppi-pim (sori, toi näyttää vähän hassulta kirjoitettuna)

  2. Heh, noin se muuten varmaan meneekin. En itse jotenkin osannut hahmottaa tuota hyräilyä :-)

  3. Sami: Olen soittanut tuota pätkää n. 30 kertaa jo tänään, siihen ei ikinä kyllästy. Nyt vaan pitäisi malttaa syksyyn asti, että pääsee kuuntelemaan tuota livenä. (Millasenhan sätkyn saan kun vihdoin pääsen sinne metroasemalle ja metro tulee?) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *