Harakkavarma lintulauta

Pikkulinnut ovat tuottaneet meille vuosien varrella paljon iloa ruokailemalla puusta riippuvalla lintulaudalla. En tiedä, tarvitsevatko luontokappaleet varsinaisesti tarjoamiamme herkkuja täällä taajaman keskellä. Iloisesti ne ovat kuitenkin parveilleet omenapuussa ja palkinneet kauniilla laulukonserteilla pähkinöistä ja jyvistä.

Nyttemmin kuitenkin harakat ovat keksineet, miten lintulaudasta saa keikautettua ruokintakelkan. Ne heittävät pähkinät maahan ja rohmuavat kerralla kaiken. Ennen kultainennoutajamme pelotteli niitä ikkunassa terhistelemällä, mutta sittemmin harakat ovat käyneet niin röyhkeiksi, että Totti jaksaa vain katsella niitä kyllästyneesti sohvalta.

Onkin sydäntäsärkevää nähdä, miten pikkulintu toisensa jälkeen joutuu kiertelemään tyhjän ruokintapaikan ympärillä. Kaiken huipuksi harakat vielä tekevät ylilentoja koettaen pelotella muut linnut pois.

Tarvittaisiin siis jokin pitävä ratkaisu, harakkavarma ruokinta-automaatti. Mielelläni kuulisin myös keinoja, joka pelottaa harakat, mutta ei pikkulintuja.

10 thoughts on “Harakkavarma lintulauta

 1. Kuollut varis roikkumassa kepin nokasta ainakin pelotteli muut varikset pois mansikkamaalta, mutta muiden lajien edustajista en osaa sanoa. Ja esteettistä ratkaisua tuo ei ole kyllä nähnytkään :)

 2. Sijoittakaa koko lintujenruokinta kanaverkosta tehdyn kartion (tai muun vapaamuotoisen rakennelman) sisään. Pysyy naakat ja harakat sun muut vähemmän pikkuiset linnut poissa.

 3. Kanaverkot eivät kuulu lentävien lintujen ympäristöön.
  Kanaverkon ohut lanka leikkaa kiipeilevien lintujen varpaat.
  Lentävät eivät aina näe ohutta verkkoa ja sitten on jo myöhäistä.
  Verkonsilmät antavat periksi kun niihin työntyy ja kiinnijäämisen vaara on suuri.
  En käyttäisi kanaverkkoa edes kanahäkissä.

  Maassa omalla jalallaan seisovaa lintulautaa ei bodanneetkaan harakat heiluttele.
  Lintulaudan viereen kannattaa ripustaa talipallo.
  Harakat ja närhet keskittyvät ahneuksissaan parempaan saaliiseen ja jättävät siemenet rauhaan.

 4. siis sellaista vihreällä muovilla päällystettyä verkkoa tarkoitin… kanaverkko taitaa muutenkin olla ihan liian pienisilmäistä. Oiskos se virallisesti koiraverkkoa: se ei ainakaan taipuile (ja aiheuta tukehtumisia tai vammoja) eikä leikkaa varpaita *menee tarkistamaan autotallin rulloasta* joo. On se virallisesti koiraverkkoa.

 5. Pelotevaikutukseen en luottaisi kovinkaan paljoa sillä varislinnut luultavasti tajuavat jutun juonen hyvinkin nopeaan ja palaavat paikalle myöhemmin tai todennäköisemmin ennemmin.

  Kuolleen rastaan pelotevaikutus taas riitti kesäisellä marjamaalla vain ensimmäiseen yöhön asti. Sen jälkeen oli enää keppi pystyssä mutta rastaan raato kadonnut kepinnokasta… :-)

  Ja taas keikuttamisen estäminenkään ei vielä auta kaikkeen. Olen havannoinut harakan kykenevän siihenkin että tuollaisen mökkimallisen roikkuvan lintulaudan tapauksessa harakka piti jaloillaan kiinni laudan toisesta reunasta, roikkui laudan *alla* selkäpuoli maahanpäin ja nokki tyytyväisenä siemeniä toiseltapuolen..

  Luultavasti kannattaa suosiolla hankkia harakoille oma lautansa niinkuin oravien tapauksessa olemme päätyneet tekemään. Luontokappaleilla on kuitenkin enemmän aikaa ja pitkäjänteisyyttä tuossa kamppailussa ja hidas asemasota on tuomittu hävittäväksi…

 6. Laita banduista “piikejä”. Harakat pelkäävät, että siivet osuvat banduihin, eivätkä pääse laskeutumaan lintulaudalle. Minulla on 16 piikiiä ja toimii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *