AKE, vuoden mammutti

Viranomaistoimintaa on viime aikoina arvosteltu krjekksti. Syyn on valtiovallan hidas liikkeellelht ja kankea tiedonkulku Kaakkois-Aasian katastrofin yhteydess. Olen joskus itsekin osallistunut vuoden ajan yhteen UM:n projektiin. Tmn kokemuksen pohjalta kulmakarvani kohosivat vain aavistuksen verran, kun nin televisiouutisissa Yrj Lnsipuron selittvn, ettei omaisten puheluihin pystyt vastaamaan, koska kytettviss on kriisipuhelimessa vain kolme puhelinlinjaa.

Siin kiteytyi loistavasti aikakausi, jossa osa valtion laitoksista yh el. Olen kuitenkin varma, ett ulkoasiainministeriss on opittu tapaninpivn jlkeen enemmn kuin moneen vuosikymmeneen sit ennen. Syyllisten etsint tietenkin jatkuu, mutta mielestni se on posin turhaa. Minulle on jnyt tuntuma, ett ulkoasiainministerin virkamiehet tekevt kapasiteettinsa rajoissa sen, mihin kykenevt. Poliittinen vastuu taas lep muualla kuin toteuttajataholla.

Sen sijaan keskustelua pitisi mielestni laajentaa yleisemminkin isojen (valtion) laitosten toimintaan. Byrokraattisuus, penseys, tydellinen haluttomuus asiakaspalveluun ja mammuttimainen aikaansaamattomuus leimaavat viel varsin montaa instituutiota.

Itse valitsen omaksi vuoden mammutiksi liikenne- ja viestint(!)ministerin hallinnonalaan kuuluvan ajoneuvorekisterikeskuksen, tuttavallisesti AKE:n. Jokseenkin etinen sukulaiseni poistui kesll ajasta iisyyteen jtten jlkeens mm. vanhan auton. Olen pakosta joutunut hoitamaan hnen asioitaan parhaan taitoni mukaan siit lhtien, ja paperia onkin kertynyt noin 20 sentin pino.

Kaikkien muiden tahojen kanssa on syntynyt vhintn jonkinlainen keskusteluyhteys, mutta AKE on osoittautunut kerta toisensa jlkeen mahdottomaksi neuvottelukumppaniksi. Sielt ei saa tietoa. Sielt ei saa palvelua. Sielt ei saa muuta kuin laskuja ja maksumuistutuksia. Olen soittanut. Olen kirjoittanut kirjeit. Olen soittanut jlkeen. Olen pyynnst faksannut. Olen soittanut uudelleen. Mikn ei vaan toimi, vastassa on aina uusi ihminen, joka jrkhtmtt vitt, ettei millekn asialle voi tehd mitn. Kukaan ei ole asiastani koskaan kuullutkaan ja kaikki lhettmni selvitykset katoavat kafkamaisen vjmtt, vaikka ne on pistetty matkaan virkailijan pyynnst ja hnen ohjeidensa mukaan.

Erinomainen esimerkki AKE:n toiminnasta oli, ett soittaessani sinne syyskuussa ja kysyessni asioiden edistymisest minulle kerrottiin, etteivt he tied, onko kirjeeni tullut perille, koska “tll on viel avaamatta huhtikuun postia”. AKE:n uusimmasta yhteydenotosta ptellen se on avaamatta edelleen.

3 thoughts on “AKE, vuoden mammutti

 1. Suomalaisessa yhteiskunnassa autoihin ja niiden omistajiin suhtaudutaan kuin rikollisiin. Tulli ei halua tehd kerralla oikeita veroptksi vaan mieluummin krji aktiivisten ihmisten kanssa vuosikausia muutamasta eurosta vaikka molemmat osapuolet tietvt jo aloittaessaan valittajan voittavan kisan ja koron juoksevan liikaa peritylle verolle.
  Samaan “pyhn lehmn tappajat” lahkoon kuuluu mys AKE (=ahneet kierot epihmiset). Trkeint on rahastaa autonomistajilta lishintaa auton kyttveron vhittinmaksusta. Ei siell ihmisist tai oikeudenmukaisuudesta ole tarkoituskaan vlitt. Hyv ett asian luonne paljastuu.

 2. ake rahastus jatkuu

  maksutapalis lismaksu
  mist helvetist ?

  Siitk ett kytn uudempaa, vhemmn kuluttavaa autoa jonka polttoaineen valmistuskin on “vhemmn haitallista”

  Koko touhussanne ei ole vhimmsskn mrin uskottavuutta, eltmme kki ja mr vaan lisntyy.
  Koska alkaa talkoot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *