Suomen talvisota 1939-1940

On taas marraskuun 30. päivä. Olen toisinaan miettinyt, miten äkkiä talvisodan keskelle joutuneet lapset kokivat tapahtuman. Tällä kertaa minulla sattui olemaan kesken valokuvaaja Caj Bremerin kirja Mämmikoiran muistelmat, joka alkaa kuvauksella ensimmäisestä ilmahyökkäyksestä Helsinkiin. Noin kymmenvuotias Bremer makaa sammalikossa peläten henkensä edestä. Opettaja on komentanut lapset maastoon kesken oppitunnin, kun kumeat jyrähdykset ovat saaneet luokan ikkunat helisemään.

Bremer kirjoittaa: “Kaikki pelkäsivät varmasti yhtä paljon siellä metsässä, mutta minut valtasi täydellinen pakokauhu. Minä en kyllä jäisi makaamaan sinne sammalikkoon, ei, minä pomppasin pystyyn ja lähdin täyttä vauhtia kohti kotia. Niiskuttaen ja nenä valuen, peläten koko ajan, että tulisi uusia koneita ja pommeja. Se oli samanlaista kuin painajaisunessa, jonka usein näin. Minä yritän paeta jotain kamalaa, yleensä karhuja, mutta liikutan vain jalkojani paikallani pääsemättä mihinkään. Nyt painajaisesta oli tullut totta.”

Hieman myöhemmin Bremer toteaa sodan syttymisen olleen niin rankka kokemus, että se pyyhkäisi pois lähes kaikki varhaisemmat lapsuudenmuistot. Koulu suljettiin ja Caj sisarineen evakuoitiin maaseudulle Sipoon saaristoon: “Olimme siellä kolme hirveän kylmää talvikuukautta, elohopea saattoi painua jopa neljäänkymmeneen miinusasteeseen, ja silloin pakkanen totisesti paukkui nurkissa. Rauha solmittiin maaliskuun 13. päivänä 1940–“

7 thoughts on “Suomen talvisota 1939-1940

  1. Tuli mieleeni, että minun opettajani komensi oppilaat menemään koulun lähellä sijaitsevalle lentokentälle (en muista, oliko Lappeenrannan kenttä vielä rakenteilla vai jo käytössä). Avoin paikka oli paras, koska siellä soisi nähdä minne pommit putosivat ja juosta pois niiden alta. Voi sitä tietämättömyyttä sodan ensimmäisinä päivinä!
    Onneksi kaupunkiamme ei heti pommitettu.

  2. joo siel kuoli varmaa iha perkeleesti niit lottii… tekikö moni itsaria?

  3. oon mä krista ja haluaisin että olisi vielä talbisota niin pääsis ampuu kaikii!!

  4. oon mä krista ja haluaisin että olisi vielä talbisota niin pääsis ampuu kaikii!!

  5. Ei helvetti… älkää puhuko tollee talvisodasta.. se on kunnia asia ja äärettömän kova paikka siellä olleille… etteks te tajua mimmosta siä on ollu, kun on noin 40 astetta pakkasta ja ruokaa saa enimmillään kerran päivässä ja joudut ampumaan ihmisa kymmenittäin päivässä ja pelkäät että oma henki lähtee ja näät kun parhaat kaverit tai veljet kuolee ja haavottuu ja vitsit niitä sen aikasia varusteita ja sen lisäks kun ryssillä oli ainaki 10 kertane ylivoima jokasessa asiassa… se oli suorastaan “jäinen helvetti”

  6. Tä tulee vähä myöhäs mut Häyhä puhuu vähän mut asiaa. Se on oikeest kunnianosoitus niille ketkä siel oli.!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *