Suomen talvisota 1939-1940

On taas marraskuun 30. piv. Olen toisinaan miettinyt, miten kki talvisodan keskelle joutuneet lapset kokivat tapahtuman. Tll kertaa minulla sattui olemaan kesken valokuvaaja Caj Bremerin kirja Mmmikoiran muistelmat, joka alkaa kuvauksella ensimmisest ilmahykkyksest Helsinkiin. Noin kymmenvuotias Bremer makaa sammalikossa pelten henkens edest. Opettaja on komentanut lapset maastoon kesken oppitunnin, kun kumeat jyrhdykset ovat saaneet luokan ikkunat helisemn.

Bremer kirjoittaa: “Kaikki pelksivt varmasti yht paljon siell metsss, mutta minut valtasi tydellinen pakokauhu. Min en kyll jisi makaamaan sinne sammalikkoon, ei, min pomppasin pystyyn ja lhdin tytt vauhtia kohti kotia. Niiskuttaen ja nen valuen, pelten koko ajan, ett tulisi uusia koneita ja pommeja. Se oli samanlaista kuin painajaisunessa, jonka usein nin. Min yritn paeta jotain kamalaa, yleens karhuja, mutta liikutan vain jalkojani paikallani psemtt mihinkn. Nyt painajaisesta oli tullut totta.”

Hieman myhemmin Bremer toteaa sodan syttymisen olleen niin rankka kokemus, ett se pyyhkisi pois lhes kaikki varhaisemmat lapsuudenmuistot. Koulu suljettiin ja Caj sisarineen evakuoitiin maaseudulle Sipoon saaristoon: “Olimme siell kolme hirven kylm talvikuukautta, elohopea saattoi painua jopa neljnkymmeneen miinusasteeseen, ja silloin pakkanen totisesti paukkui nurkissa. Rauha solmittiin maaliskuun 13. pivn 1940–“

7 thoughts on “Suomen talvisota 1939-1940

  1. Tuli mieleeni, ett minun opettajani komensi oppilaat menemn koulun lhell sijaitsevalle lentokentlle (en muista, oliko Lappeenrannan kentt viel rakenteilla vai jo kytss). Avoin paikka oli paras, koska siell soisi nhd minne pommit putosivat ja juosta pois niiden alta. Voi sit tietmttmyytt sodan ensimmisin pivin!
    Onneksi kaupunkiamme ei heti pommitettu.

  2. joo siel kuoli varmaa iha perkeleesti niit lottii… tekik moni itsaria?

  3. oon m krista ja haluaisin ett olisi viel talbisota niin psis ampuu kaikii!!

  4. oon m krista ja haluaisin ett olisi viel talbisota niin psis ampuu kaikii!!

  5. Ei helvetti… lk puhuko tollee talvisodasta.. se on kunnia asia ja rettmn kova paikka siell olleille… etteks te tajua mimmosta si on ollu, kun on noin 40 astetta pakkasta ja ruokaa saa enimmilln kerran pivss ja joudut ampumaan ihmisa kymmenittin pivss ja pelkt ett oma henki lhtee ja nt kun parhaat kaverit tai veljet kuolee ja haavottuu ja vitsit niit sen aikasia varusteita ja sen lisks kun ryssill oli ainaki 10 kertane ylivoima jokasessa asiassa… se oli suorastaan “jinen helvetti”

  6. T tulee vh myhs mut Hyh puhuu vhn mut asiaa. Se on oikeest kunnianosoitus niille ketk siel oli.!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *