Vatnajökull purkautui

Vatnajökullin tulivuori purkautui Islannissa ja pulautti ilmoille 13 kilometriä korkean tuhkapilven. Alueella ei ole juurikaan asutusta, joten henkilövahinkoja ei näytä sattuneen.

Ilmassa leijaileva tuhka tuottaa sen sijaan harmia lentoliikenteelle. Jos lentokone sattuu lentämään tuhkapilveen, sen moottorit saattavat tukkeutua ja sammua. Muistelen nuorena poikana Valituista Paloista lukeneeni jännittävän kertomuksen tuhkapilveen lentäneestä jumbojetistä. Lentokoneessa vietettiin tuskanhikisiä hetkiä kaikkien moottorien sammuttua ja koneen liidellessä lennokkina hiljalleen kohti maanpintaa. Silloin oli onnea matkassa ja moottorit käynnistyivät uudelleen puhtaampaan ilmaan saavuttua. Niinpä lentoreittejä on nyt muuteltu sopivasti Islannin suunnalla ettei samaa tapahtuisi uudelleen.

Tuhkapilvi kulkee tuulien mukana hiljalleen kohti Norjan rannikkoa. Myrskybongarien maililistalla jännättiin josko pilvi ehtisi Suomeen asti – ensi viikon alkupuolella on kuulemma tiedossa lännen suunnalta puhaltavia myrskytuulia. Vaikka tuhkat tulisivatkin meidän taivaallemme, kovin suurta harmia niistä tuskin on. Sen sijaan tiedossa olisi upeanvärisiä auringonlaskuja tuhkan värjätessä laskevan auringon valon tulipunaiseksi.

(Lisäys 3.11.) Tuhkat saapuivatkin Suomeen jo tänään keskiviikkona.

3 thoughts on “Vatnajökull purkautui

  1. Edellisen purkauksen aikaan muistan ne uutiskuvat jtikn alta vyryvist vesimassoista ja siit Islantia kiertvst valtatiest, joka nytti veden jttmien jlkien rinnalla ohuen ohuelta langalta. Aika massiiviset voimat ovat liikkeell.

  2. Olisi kyll mahtavaa todistaa tulivuorenpurkaus ihan liven, vaikka moiset tuhoavat kyli ja jopa kokonaisia kansoja, niin onhan koko tapahtuma hieno.

    Ja eiks Ylell ollut dokkari tulivuorenpurkausmetsstjist, jotka kuvasivat mahd. monta tulivuorenpurkausta henkens edest..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *