Vatnajökull purkautui

Vatnajökullin tulivuori purkautui Islannissa ja pulautti ilmoille 13 kilometriä korkean tuhkapilven. Alueella ei ole juurikaan asutusta, joten henkilövahinkoja ei näytä sattuneen.

Ilmassa leijaileva tuhka tuottaa sen sijaan harmia lentoliikenteelle. Jos lentokone sattuu lentämään tuhkapilveen, sen moottorit saattavat tukkeutua ja sammua. Muistelen nuorena poikana Valituista Paloista lukeneeni jännittävän kertomuksen tuhkapilveen lentäneestä jumbojetistä. Lentokoneessa vietettiin tuskanhikisiä hetkiä kaikkien moottorien sammuttua ja koneen liidellessä lennokkina hiljalleen kohti maanpintaa. Silloin oli onnea matkassa ja moottorit käynnistyivät uudelleen puhtaampaan ilmaan saavuttua. Niinpä lentoreittejä on nyt muuteltu sopivasti Islannin suunnalla ettei samaa tapahtuisi uudelleen.

Tuhkapilvi kulkee tuulien mukana hiljalleen kohti Norjan rannikkoa. Myrskybongarien maililistalla jännättiin josko pilvi ehtisi Suomeen asti – ensi viikon alkupuolella on kuulemma tiedossa lännen suunnalta puhaltavia myrskytuulia. Vaikka tuhkat tulisivatkin meidän taivaallemme, kovin suurta harmia niistä tuskin on. Sen sijaan tiedossa olisi upeanvärisiä auringonlaskuja tuhkan värjätessä laskevan auringon valon tulipunaiseksi.

(Lisäys 3.11.) Tuhkat saapuivatkin Suomeen jo tänään keskiviikkona.

3 thoughts on “Vatnajökull purkautui

  1. Edellisen purkauksen aikaan muistan ne uutiskuvat jäätikön alta vyöryvistä vesimassoista ja siitä Islantia kiertävästä valtatiestä, joka näytti veden jättämien jälkien rinnalla ohuen ohuelta langalta. Aika massiiviset voimat ovat liikkeellä.

  2. Olisi kyllä mahtavaa todistaa tulivuorenpurkaus ihan livenä, vaikka moiset tuhoavat kyliä ja jopa kokonaisia kansoja, niin onhan koko tapahtuma hieno.

    Ja eikös Ylellä ollut dokkari tulivuorenpurkausmetsästäjistä, jotka kuvasivat mahd. monta tulivuorenpurkausta henkensä edestä..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *