Kummitteleva mehiläistarha

Danalla ja Margaretilla on ongelma. Innokkaana mehiläistenkasvattajana Margaretilla on harrastukseen liittyvät kotisivut osoitteessa www.ilovebees.com. Mutta sivuihin on tullut jokin vika: niiden sisään on alkanut ilmestyä mystisiä viestejä ja erikoisia avunpyyntöjä. Sisarentytär Dana on tutkinut ongelmaa, mutta on ällikällä lyötynä. Hän perusti blogin, I Love Bees, jossa hän kertoo ongelmasta ja toivoo saavansa lukijoilta vihjeitä ongelman ratkaisemiseksi. Viimeisimmässä, perjantaina päivätyssä jutussa Dana ihmettelee saamaansa kummallista sähköpostiviestiä: “älä sekaannu sivuston tapahtumiin, siellä saattaa olla syntymässä jotain uutta ja ennennäkemätöntä”.

Tämä tarinan alku vie sisään parastaikaa verkossa pyörivään ARG:hen nimeltään Haunted Apiary. ARG, lyhennys sanoista Alternate Reality Game (“rinnakkaistodellisuuspeli”?), on peli jonka tarkoituksena on hämärtää rajaa todellisuuden ja pelin välillä. Tällaisia pelejä pelataan vain kerran, ne ovat reaaliaikaisia ja kaikki maailman ihmiset pelaavat samaa peliä. Tyypillinen ARG on jonkinlainen mysteeri, joka pelaajan tulee ratkaista. Toisin kuin perinteiset pelit, ARG ei ole kuitenkaan rajoittunut yhteen paikkaan tai tietokoneeseen. Vihjeitä voi vastaanottaa miltei mistä tahansa: nettisivuilta (useimmiten sellaisilta, jotka eivät ensinäkemältä vaikuta kuuluvat millään tavalla peliin), sähköpostitse, chateissa, sanomalehdistä, televisiosta, tekstiviestinä tai vaikkapa puhelinsoittona. Mysteerien ratkaisu saattaa usein vaatia yhteistyötä muiden pelaajien kanssa (mutta myös kilpailua heitä vastaan).

Useimmat tähän asti pelatut ARG:t ovat liittyneet tavalla tai toisella mainostukseen ja markkinointiin. Jo vuonna 1999 ensimmäistä kertaa pelattu Nokia Game oli jo nimensä mukaan Nokian mainoskampanja. Vuoden 2001 alussa pelattu Beast markkinoi silloin ensi-iltaan tulevaa Steven Spielbergin elokuvaa A.I. Pian myös pelitalot huomasivat idean ja tekivät omia kokeilujaan. Electronic Artsin Majesticin tarina liittyi terrorismiin, mutta peli loppui vähin äänin 11.9.2001 jälkeen. Osallistumisesta maksaneet pelaajat eivät olleet tyytyväisiä.

Haunted Apiary on myös markkinointitempaus. Pelin kerrotaan alkaneen viime viikon perjantaina, 16.7., jolloin joukolle ARG-harrastajia lähetettiin postissa tekstillä “ilovebees” varustettu hunajatölkki. Samaan aikaan elokuvateattereissa esitettävän Halo 2 -pelin mainoksen lopussa vilahti nettiosoite www.ilovebees.com. Margaretin mehiläistarha.

Pelin ympärille on kasvanut nopeasti erilaisia yhteisöjä, jotka ovat alkaneet ratkaista mysteeriä. Wikipedian artikkeli kokoaa yhteen faktatietoa ja peliin liittyviä linkkejä. Collective Detective on paikka, joka on jo “viran puolesta” kiinnostunut asiasta – se on yhteisö jonka tarkoituksena on kokoontua yhteen pohdiskelemaan eri ARG:ien ratkaisuja.

Monista ARG:eista tulee luetuksi vasta sen jälkeen kun ne ovat jo ohi. Nyt innostuneilla on tilaisuus hypätä mysteeriin sisään ja kokeilla onneaan sen ratkaisemisessa. Aika näyttää, onko tämä peli niin hyvä että sitä muistellaan vielä pitkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *