Varo vaaraa netissä

Internetin alamaailma ei vietä kesälomaa. Viime viikon aikana on nähty uutisia Windowsin Internet Explorer -selainta vainoavista pöpöistä. Tiistaisessa SANS:n uutisessa raportoidaan WWW-sivulta latautuvasta troijalaisesta joka on suunniteltu varastamaan verkkopankkitunnuksia.

Ohjelma latautuu kuvaksi naamioituvan tiedoston mukana ja asentuu IE-selaimeen. Kun uhri alkaa käyttää verkkopankkia, asentunut ohjelma tallentaa verkkoliikenteen mukana kulkevia salasanoja. Yhteyden salauskaan ei auta, koska tietomurto on tapahtunut käyttäjän omalla koneella. Suomalaisten pankkien uhriksi joutumisesta ei ole vielä tietoa. Täkäläisissä verkkopankeissa käytetyt kertakäyttöiset salasanat onneksi tuovat hieman lisäturvaa – päätepankkiin sisään mentäessä käytettyjen salasanojen varastamisella ei vielä pääse pankkitileihin käsiksi.

Edellinen laajelle levinnyt tietoturva-aukko raportoitiin juhannuksena, vain muutama päivä sitten. Macintosh- ja Linux-käyttäjät sekä muilla selaimilla surffailevat eivät ole joutuneet näistä ongelmista kärsimään.

USA:n hallituksen tietoturvaloukkauksia käsittelevä ryhmä US-CERT onkin kehoittanut Windows-käyttäjiä harkitsemaan Internet Explorerin vaihtamista turvallisempiin selaimiin tai ainakin asettamaan turva-asetukset erittäin tiukoiksi.

Mikä sitten olisi parempi selain? Me täällä Pinserissä suosittelemme lämpimästi Firefoxia. Ohjelma on ollut meillä käytössä jo yli vuoden eikä siitä ole juuri ollut pahaa sanottavaa.

Firefoxin ympärillä on erittäin aktiivinen kehittäjäyhteisö ja sille löytyykin runsaasti erilaisia käytännöllisiä laajennuksia. Esimerkiksi oma suosikkini, Adblock, on kerrassaan erinomainen mainoksia WWW-sivuilta siivoava apulainen.

Yksikään ohjelma ei ole tietenkään täydellisen turvallinen. Vaikka vaihtaisitkin selainta, ei kannata kuitenkaan tuudittautua sokeaan turvallisuuden tunteeseen. Jonain kauniina päivänä Firefoxillekin ilmestyy matoja ja troijalaisia. Tällä hetkellä kräkkerien mielenkiinto näyttää kuitenkin kohdistuvan Internet Exploreriin ja sen tarjoamiin reikiin.

Loppukevennyksenä vielä vähän äskeistä hauskempi tarina Internetin varjopuolista: Olet ehkä törmännyt joskus kiertokirjeeseen, jossa itse Bill Gates lupaa tutkimusprojektin nimissä maksaa rahaa niille jotka lähettävät viestin edelleen kymmenelle kaverilleen. Wired-lehden toimittaja päätti ottaa selville, mistä kiertokirje oikein lähti liikkeelle. Kävi ilmi että viesti on ollut liikkeellä jo vuodesta 1997 ja että kyseessä oli – mikäs muukaan – opiskelijapila.

10 thoughts on “Varo vaaraa netissä

 1. Minä käytän Operaa. Mukava selain, paljon hauskoja toimintoja ja on mielestäni miellyttävämpi käyttää kuin Mozilla/Firefox.

 2. Kauan jaksoin taistella Firefoxia vastaan, mutta nyt se kamelin selkä murtui ja IE jää historiaan. Tosin tulee sitä varmaan vielä käytettyä kun sen automaattisiin lomakesyötteisiin on tallentunut niin paljon tietoa, mitä ei muista.

 3. Mulla on Firefoxissa extensioina Adblock, Bugmenot (rautaa jos lukee uutisia esim. Google Newsin kautta), DictionarySearch (suosittelen) ja Googlebar.

  Muita suosituksia? Referring pagen piilottava säädin olisi kiva, kuten myös värkki joka avaisi firefoxia käynnistettäessä halutun määrän ikkunoita joihin se lataisi halutut tabit.

 4. Opera on minustakin oikein mainio selain. Unohdetun Genesiksen mainitsemat ominaisuudetkin löytyvät (referrer loggingin estäminen ja aukinaisten tabien muistaminen).

 5. Referrer-tietojen estäjästä on usein vain harmia. Esim. useimmilla foorumeilla postaus ei onnistu, jos järjestelmä ei saa tietoa siitä, mistä lähetettävä viesti on tulossa.

 6. Hmm, en ole itse tuota googlebarin hyödyllisyyttä oikein tajunnut. Firefoxissahan on natiivina google-haku suoraan osoitebarista joten mikä idea tuossa googlebarissa on? :-o

 7. Minäkään en googlebarin käytännöllisyyttä ymmärrä. Operaan kun saa noita hakukoneita lisäillä niin paljon kuin haluaa ja niillä voi hakea useammallakin yhtäaikaa. Firefoxia olen kokeillut, mutta se on liian karsittu ja “netscapemainen” minun makuuni. En tosin ole jaksanut noita lisäpalikoita asennella, kun Operassa ne ovat kaikki valmiina (ja silti se on kooltaan Firefoxia pienempi).

 8. Eikö referring pageksi voi pistää näkymään aina saman sivun tai jotain, esim. http://www.nambla.de?

  Mitä taas Googlebariin tulee, siinä on kosmisen hyvä tekstihaku selaimessa olevasta sivusta, koska se highlightaa haetut sanat väreillä. Äärimmäisen hyädyllinen ominaisuus kun haetaan pitkästä sivustosta asioita. Toinen kiva on sitten search site/images/groups/news/backward links suoraan menusta, ei tarvitse kirjoitella noita käsin.

 9. Hei Genesis, tietänet, että Firefoxissa voi bookmarkit ryhmitellä, jolloin yhdelle klikkauksella voi läväyttää vaikka 40 tabillista urleja?

 10. Joo minullakin on tuo firefox mutta Operakin löytyy firefoxia käytän sillä tuossa operassa on se ärsyttävä mainos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *