Sininen laulu

Kasassa on meneilln mielenkiintoinen keskustelu Peter von Baghin Sinisen laulun ensimmisest osasta. Von Baghin hengstyneen innostunut tapa esitt asiat elm suurempina on tietysti tuttu jo monesta yhteydest. Sinist laulua on kuitenkin jo valmiiksi puffattu suurteoksena, joka kokoaa kulttuurin langat kattavaksi kokonaisesitykseksi Suomen koko taiteen historiasta. Huvittuneen llistyksen vallassa katselinkin tmn alustuksen jlkeen sarjan ensimmist jaksoa, jossa ruutuun marssitettiin varttunut mieshenkil toisensa jlkeen toistamaan ksityksin edeltjistn kulttuurin saralla.

Keskustelussa Sedis kyselee minulta, ket ohjelmassa siis olisi pitnyt jututtaa. Olen haluton arvottamaan normatiivisesti sit, kuka on “sopiva” puhumaan julkisesti taiteesta ja kulttuurista. Sarjan ensimmisen jakson perusteella vaikuttaa kuitenkin silt, ett viel 2000-luvun alussa Sininen laulu edustaa melko lailla samaa ajattelutapaa, johon taiteentutkimuksessa pitkn pitydyttiin: varttuneet mieskirjailijat ja -professorit ovat se legitiimi joukko, joka kaanonin tekee ja tulkitsee. Kulttuuri ymmrretn suppeasti pelkstn ns. “korkeakulttuuriksi”, jonka suurien linjojen luonnehtimiseen on oikeus harvoilla ja valituilla, kansakunnan kaapin plle kohotetuilla taiteen ja tieteen harjoittajilla.

Jutun juoni on tietysti siin, ett tm kiveen hakattu monoliitti on niin itsestn selv, ettei mieleemme tule edes kysy, mit mahdollisesti j suuren kertomuksen ulkopuolelle. Piintynyt ksitys taiteilijan tehtvst suomalaisen kansakunnan luojana uusinnettiin ohjelmassa tehokkaasti ja kyselemtt. Myyttiset juopot, hullut ja nerot marssitettiin jlleen esiin juuri niin ohuina henkilhahmoina, joihin voi tutustua vanhentuneissa oppikirjoissa.

Yhden jakson perusteella on tietenkin aivan liian aikaista tehd johtoptksi koko Sininen laulu -sarjasta. Pelkn kyll, ett jlleen kerran suomalainen sampo taotaan uudelleen vanhan mallin mukaan ja lopputuloksena on tavanomaiseksi kyneeseen tapaan kapean, elitistisen taideksityksen legitimointi. Toivottavasti olen vrss!

8 thoughts on “Sininen laulu

  1. En voi olla huomauttamatta siit, ett virkkeen ensimminen sana aloitetaan isolla alkukirjaimella eik sukunimeen kuuluva prepositio ole poikkeus tst snnst.

  2. Tuo kielenhuoltosivu on vrss. von kirjoitetaan pienell alkukirjaimella, vaikka se aloittaisi virkkeen.

  3. Oikeakielisyysjutuissa on usein sama ongelma: perustelut on niin puolella kuin toisellakin. Minullakin oli sellainen ksitys, ett kyttn on vakiintunut tapa kirjoittaa “von” ja “af” pienell lauseen alussa. Toisaalta voisin melkein vannoa, ett ensimmisell luokalla koulussa opettaja vitti, ett maailman voi kirjoittaa ihan hyvin mys “mailma”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *