Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Hyvät kirjoittajat, keskustelu on ryöstäytynyt hieman käsistä.

    Olemme poistaneet tästä viestiketjusta joukon viestejä joissa joitain alan yrittäjiä on kutsuttu nimimerkin takaa huijareiksi. Emme ota kantaa kyseisten yrittäjien toimintaan, sillä emme tiedä siitä mitään eikä meillä ole kokemuksia asiasta.

    Tämän keskustelun pelisääntöinä on se, että henkilöön kajoavia kommentteja ei sallita.

    Meille voi lähettää kommentteja myös palautelomakkeella:
    http://www.pinseri.com/feedback.shtml

  2. Onko jollain kokemuksia IVT Nordic ilmalämpöpumpusta? Pelaako ulkoyksikön sulatus hyvin?

  3. Laitan tämän viestin tähän uudestaan, kun välissä on palstalle tullut kaikenlaisia asiattomuuksia…;-) (Kiitokset toki Ollille kommentista!)

    Pieni hirsinen saunamökki ilman lisäeristyksiä, mutta käytössä ympäri vuoden. Nykyisellään lämmön saa ainoalla sähköpatterilla nousemaan pakkasilla vain n. 10 asteeseen, josta ylöspäin täytyy laittaa tuli pesään, eli lämmönhukka siis melkoinen.
    ILP on tarkoitus hankkia mukavuuden takia, talvella tasaisen lisälämmön takia ja kesällä viilentämään. Syntyvä säästö ei ole niinkään olennaista (koska pienen tilan lämmittäminen joka tapauksessa melko pieni kustannus).
    Valinta tarvitsisi nyt tehdä ON/Off-mallin ja invertteri-mallin välillä. Lämmönhukka on seinien raoista suurta, joten onko on/off-mallilla vaarana lyhyet lämmitysjaksot ja jatkuvista käynnistymisistä aiheutuva meluhaitta? Onko vastaavasti invertteri-mallilla jotakin potentiaalisia ongelmia tällaisissa olosuhteissa?
    Kiitokset vastauksista ja kommenteista!

  4. Terve vaan asiantuntijat!Rupesi hieman askarruttamaan tuo laitteen valmistusmaa.Asenutin
    10.2.05.Panasonic W12 on/off laitteen ja hyvin on
    tuo toiminnut.Pakkausta purettaessa muistelen nähneeni jossain made in malaysia lätkän,mutta nyt en muista enään missä se oli.Käyttöohjeessa
    kannessa lukee Matsushita Industrial,Selangor Ma-
    laysia.Jos ohjeessa lukee Malaysia,niin ovatko mo
    lemmat koneyksiköt silloin samasta maasta.On/off
    hankinta perustui tietoon,että sen jäähdytysomi-
    naisuudet ovat hyvät,meillä kun on erittäin kuuma
    paikka kesäaikaan.Odotan mielenkiinnolla komment-
    teja. Sami saattaisi tietää!

  5. No huomentaa vaan.Kävin heti aamusta tutkimaan ulkoyksikköä ja siinähän se oli tuo valmistajan
    lätkä,kuten myös alkuperämaan merkintä,eli laitteemme ulkoyksikkö on valmistettu Malesiassa.
    Sisäyksikön suhteen on kysymys vielä auki,sillä en päällisin puolin ole löytänyt siitä vastaavaa
    merkintää.Mikäli sellainen on jossakin,niin sen on oltava laitteen sisäpuolella.Jatkanpa tutkimu
    ksiani.

  6. Sen verran kokemuksista,että poistoilmalämpöpumppu ilman korvausilman lämmitystä ei näytä toimivan.Näkemissäni kolmessa tapauksessa on ollut seuraavanlaisia ongelmia.
    -Vedon tunne
    -Jos uunin pelti jää auki niin imee savun hajun hormista.
    -Korvausilma venttiilit jäätyvät yli 15 asteen pakkasilla.
    -Jos lämmitetään uunia enemmän kovilla pakkasilla niin kenno ei pysty ottamaan lämpöä talteen ja poistoputki jäätyy.

    Siinäpä aluksi ongelmia kerrakseen.

  7. kiitos tiedoista!
    Olen kiinnostunut hankkimaan ilp:n näillä tiedoilla,koska kommentit ovat pääasiassa olleet positiivisia.Eiköhän ne negatiiviset asiat hoidu valitsemalla parhaaksi todettu malli.Onkohan kukaan miettinyt tuleeko omakotitalooni ylipaineongelma, jos poistoilma on puuttellinen,painuuko kosteus seiniin esim?

    noh!kai ilp pitää itse tuntemuksien mukaan säätää sopivalle tasolle.Mitenkähän se koneellinen poistoilma reagoi tähän ilp:n lisäämiseen?pidetäänkö päällä samaan aikaan?entä korvausilmaventtiilit?pakkanen – helle.Miten nämä kaikki saa säädettyä niin että ne saa parhaiten toimimaan yhteen?tohon yrittäjyyteen sen verran, että sana on mielestäni vapaa jos omalla nimellä kirjottaa, niin siitä vaan. Yksi tuttuni menetti kaikki investointietumaksunsa pari vuotta sitten ja myötätunnosta häntä kohtaan haluan myös kyseen alaistaa tällaisia yrittäjiä.itse en osta mitään enään jos palvelu epäilyttää =törkeä asiakkaan aliarviointi ja mahdollinen huono jälkipalvelu,pahimmassa tapauksessa rahojensa menetys,tosin sitä on välillä vaikea tietää kuka sen kuprun tekee.Onneksi tuli tässä esiin tämä yksi. kiitos siitä varoituksen sanasta näissä kirjoituksissa.Voitte vapaasti poistaa tämän valitusosan jos haluatte.Yritin parhaani mukaan olla mainitsematta tämän yrittäjän nimeä,koska voihan olla että olen täysin väärässäkin tämän kyseisen yrittäjän suhteen.Jos näin on, niin tämä uikutus on täysin turhaa.t.kaikille konkurssiyrittäjille jotka ei kestä itseensä kohdistunutta täysin ansaittua kritiikkiä.

  8. Eipä niitä Suomessa paljon muita Panasonicin malleja ole myytävänä kun on/off mallit, joista suurinosa tehty Kiinassa ja Inventeri mallit, jotka on suurimmaksi osaksi tehty Malesiassa. On kuulemma joku useamman sisäyksikön omaava juppi malli, joka on tehty Japanissa. Kuulemma tuo Malesian vehe on ihan hyvä. CS-PT9CKE ja CS-WCKE on saamieni tietojen mukaan tehty Kiinassa ja käsittääkseni nämä kaksi on juuri niitä ON OFF malleja, joita ei kannata lämmityskäyttöön hankkia, paitsi mökeille. Itse ajattelin ensiviikolla tilata tuon CS-E9CKP ja valmistusmaa on Malesia, mutta se hommataan Panasonicin virallisen maahantuojan kautta juuri siltävaralta, jos pumpussa ilmenee ongelmia, niin varaosat ja takuut pitäisi pelata. Panasonicin virallinen maahantuoja on Kaukomarkkinat Oy. On muuten asennettuna 1490 euroa, en tiedä onko kilpailukykyinen hinta. Mitä teillä on maksanut asennettuna? Panalta on tullut uusi malli E9DKEW, mutta sitä ei vielä virallisen maahantuojan kautta ole saatavilla, mutta siinä on vielä parempi COP arvo, joka on 4.33/4.26 en tiedä missä lämmössä mitattu. Onpas muuten mukava palsta, kun näistä pumpuista ei paljoa juttuja Esson baarissa kuule, niin onpahan joku kanava, jossa voi kysellä ja vaihtaa kokemuksia.

  9. Wellers Oy
    10 vuotta lämpöpumppuja/jäähdytyslaitteita ja lattialämmityksiä.

    Useita satoja tyytyväisiä ja muutama tyytymätönkin asiakas.
    http://www.wellers.fi

    PS: Huomioikaa asennuksen suhteen :Vuoden 2005 alusta lähtien asennuksen saa tehdä vain sertifioitu yritys.Lisätietoja http://www.tukes.fi

  10. Onko kellään kokemuksia Panasonicin XE malleista? Tämän laitteen pitäisi rikastaa happea (siirtää ulkoyksiköltä sisäyksikölle).

  11. Timpalle tiedoksi:Meillä on ollut IVT Nordic ilppi
    pari viikkoa käytössä.Pakkasta on ollut enimmillään 24 astetta.Sähköpatterit on ollut kiinni siitä lähtien.Sulatus toimii hyvin,kestää muutaman minuutin niin lämmin vesi valuu koneesta pois.Ei tarvii sangolla vettä kannella.Laite tosiaan toimii pakkasessa.Olihan sen cop-kerroin Norjalaisessa testissä vielä -18 asteessa 2,2.
    Olihan laitteella hintaa, mutta jos se toimii….

  12. Terve taas!!
    “patlerille” semmoisia terveisiä että ILP ei ylipaineista huoneistoa, se vain kierrättää sisäyksikön läpi siellä jo olevaa ilmaa (paitsi ilmeisesti panan XE malli).Poistoilman talteenotolla ei tule ongelmia. Talteenottohan ottaa lämmitysenergian talteen, joka kuitenkin tuotettaisiin tavalla tai toisella. Lämpöpumpulla vain hieman edullisemmin.
    Ja takuu-asioista sen verran että kannattaa ottaa asennus samasta liikkeestä, mieluiten alaan erikoistuneesta, josta ostaa pumpunkin. Näin takuuasioissa ei tule sellaisia ongelmia ettei kukaan ota vastuuta. Jos laite hajoaa kenelle soitat? No ensimmäisenä tulis mieleen että asentajalle… Vai soittasko myyjälle… No joka tapauksessa ongelmia tulee jos myyjä ja asentaja on eri firmasta eikä missään yhteistyössä toistensa kanssa.

    Simpalle:
    Kannataisi asennuttaa siihen PILPpiin sellainen kytkin poistopuhaltimelle että sitä voisi pienentää kovilla pakkasilla. Ilmanvaihtomäärät kun ovat nykyrakennussäädöksillä mitä ovat. Melkein sukat pyörii jaloissa ja kyllähän siitä vedontunnetta syntyy…Huonelämpötilaa voi myös koittaa nostaa, se myös pienentää vedon tunnetta.
    Ja jos tuo poistoputki tosiaan jäätyy niin sehän kertoo siitä että se nimenomaan ottaa tehokkaasti sitä energiaa talteen. Se muuten kannattaa myös eristää se putki niin ei tule kondenssivettä siihen putken pintaan. Uunille kannatta jo rakennusvaiheessa asentaa oma korvausilmaventtiili. Se helpottaa sytyttämistä ja savunhaju ei tule näin sisälle.

    Eiköhän siinä ollut taas tarinaa. Toivottavasti on apua;)

  13. Mielenkiintoisia keskusteluja!

    Kukaan ei vaan ole vastannut joskus aiemmin esitettyyn kysymykseen, miten koneellisen ilmanvaihdon poistoilmaa voisi hyödyntää ILP:n yhteydessä? Jos poistoilma puhallettaisiin ulkoyksikkölle, eikö hyötysuhde paranisi ainakin talvella? LTOhan ei kuitenkaan pysty poistamaan läheskään kaikkea lämpöä poistoilmasta. Aiheutuisiko tuosta jotain ongelmia?

  14. Terve!
    Onko kukaan ostanut ultimate 7/12 basic pumppuja
    mitä ne ovat ja toimivatkohan ne miten?
    talvivarustuskin on tehtaalla asennettu

  15. Onko kellään kokemuksia Daikin ilmalämpöpumpusta?
    Myyjä suositteli ehdottomasti Daikinia,vaikka myikin esim LG,Panasonic,Sanyo.On hinnaltaan kuitenkin kalliimpi kuin muut merkit.

  16. Jeps. Nyt se on tilattu Panasonic E9 inventeri malli talvivarustuksella ja asennettuna ja sähkötöineen 1495 euroa. Toivottavasti sijoitus kannattaa ja vehe on edes puoliks mitä luvataan, niin oon tyytyväinen. Asennusta odotellessa luetaan palstaa.

  17. Reiska: Tiedän ainakin yhden kaverin, joka on tehnyt juuri kuvailemallasi tavalla. Eli on vienyt LTO:n poistoilman ulkoyksikölle. Kuulemma siitä on jopa jonkinlaista etua ollut, mutta toimenpiteen kannattavuutta on hieman hankala arvioida. Tosin esim. saunomisen aikaan saattaa poistoilma olla niin kosteaa, että ulkoyksikölle tulee helpommin jäätä.

  18. MHoolle: Kylmäasennusliike J Syrjä 0400-381225. Taitaapa olla kaveri Raahesta.

  19. Oiskohan tämän linkin takaa löytyvä firma (Syrjä):
    http://www.puntari.fi/web/sa_yrityshaku/YritysHaku_tiedot.jsp?yritys=12934

    Hyviä ja mielenkiintoisia vastauksia täällä näköjään. Ja mukava saada myös ollin kaltaisia “ammattihenkilöitä” tänne jakamaan mielipiteitä ja tietoutta.

    Pitänee itse vielä hieman odotella josko tulisi PILPpi, jolla saa hieman paremman hyödyn myös suorasähkölämmitteiseen taloon. Tai kun ilmalämpöpumput tuosta vielä hieman kehittyvät. Tai oikeastaan riittäisi, että sisäyksiköt saisi hieman huomaamattomampaan pakettiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *