Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Fedders jäätyy talvella todella usein,jolloin sitä pitää välillä käyttää jäähdytystoiminnolla jotta ulkoyksikkö sulaa. Myös sisäyksikön kuparianturit näyttävät olevan kulutustavaraa (tosin itse odottelin sitä n.3kk eli ei toimi myöskään takuu) SUOSITTELEN LÄMPIMÄSTI PYSYMÄÄN EROSSA FEDDERSSEISTÄ yms. ns. halvoista kinukkikoneista.

  2. Feddersit hyytyvät kesällä ja talvella, on mäntäkompressori kone,ei toimi suomen olosuhteissa kunnolla, inventerikompressorilla oleva lämpöpumppu toimii jotenkin.Panasonicin ulkoyksikön kortit poksahtelevat turhan usein rikki ( 500-600 euroa ),myös ulk-yksikön puhaltimet heikkoja.Näkyy ultimatehomelta olevan tulossa uusilla logoilla oleva Feddersin-mäntäkone tilaa ja maksa etukäteen, saat sen EHKÄ toukokuussa(paras kinukkikoneen käyttökuukausi),tai kenties menetät rahasi.

  3. Onko nuo panasocin ulkoyksikön korttiongelmat olleet kaikissa malleissa vai vain esim. kiinan halpis malleissa (w-sarja)??

  4. Alkaa tosiaan vaikuttamaan siltä että kiinassa valmistettuihin koneisiin (oli merkki mikä hyvänsä) ei kannata luottaa. Kannattaa selvittää ennen kauppoja missä maassa kyseinen malli on tehty. Panasonicillakin on petollisesti osa malleista tehty kiinassa… (w-sarja on/off pumput) ja ne on täysiä suseja, niin laadullisesti kuin toiminnallisesti. Invertteri koneet on olleet ihan asiallisia. Ne tosin valmistetaan Malesiassa.

  5. panasonicin invertterimalleista myös PE-sarjan koneet on valmistettu kiinassa, joita netissä myydään “halvalla “.pelkän E-sarjan kone on malesiasta ja on ihan kunnon kone.Nyt on saatavilla myös uutta DKEW mallia joka on jo joillakin urakoitsijoilla saatavilla ja on parhaalla hyötysuhteella panasonicin 1-osaisista pumpuista.kysykääpä tätä mallia urakoitsijoilta.tätä ei saa netistä huuhaa kauppiailta.

  6. Kyllä tuo PE-sarjan panasonic on aika lelu verrattuna E-sarjaan.Tingitty monessa paikkaa.

    Kannattaa laittaa se 100-150€ lisää, niin saa e-sarjan koneen. Ei ala kaduttamaan jälkeenpäin.

  7. onko feddersit mäntäkompresorilla? onko tämä uusi kone ultimatehomelta feddersikin? eikö se on niin että jos kone on alimitoitettu niin se jäättyy? mikä ero on kylmäaineessa 407 ja 410?

  8. onko feddersit mäntäkompresorilla? onko tämä uusi kone ultimatehomelta feddersikin? eikö se on niin että jos kone on alimitoitettu niin se jäättyy? mikä ero on kylmäaineessa 407 ja 410?

  9. Kylmäaine 410 on uudempaa ja tehokkaampaa litkua
    ,yleensä on/of kompressorin huipputeho ilmotetaan
    ainoastaan,kun taas inventerikompressoreissa esim.500-6500w.Jos käytetään ylimitoitettua on/off mäntäkoneikkoa on käyntijaksot lyhyet, myös kompuran kestävyys lyhyempi,kuumakaasusulatus ei ehdi toimia(jos sellainen on),ulkoyksikkö jäätyy.
    Sopivasti mitoitettu mäntäkompressorilla varustettu ilmalämpöpumppu,jossa on kuumakaasusulatus toimii jotenkin (käyntijaksot pidemmät),mutta on huono sijoitus pidemmän päälle inventerikoneikkoon verrattuna.
    Inventerikoneikon ylimitoitus on suotavaa,cop-hyötysuhteen nostamiseen.

  10. Meille tulossa 1-kerroksinen noin 120m2 talo. Nyt väännetään miehen kanssa kättä, et tuleeko ilmalämpöpumppu vai poistoilmalämpöpumppu. Tulossa sähköinen lattialämmitys, joten ite olen ilmalämpöpumpun kannalla. Onko mitään hyötyä ottaa PILP, jos ei ole vesikiertoista lämmitystä? vai onko merkitystä?

  11. Onko kellään pitempää kokemusta Sharpin ilmalämpöpumpuista.

  12. Tervehdys. Olen aikeissa laittaa ilmalämpöpumpun ja merkki on hakusalla. Olen ajatellut Panasonicin E9 mallia tai sitten IVT Nordic malli, joka on varmaan aika pitkälle Sharp. Onko nuista vehkeistä kellään kokemuksia. Panan sais nyt vielä messutarjouksella asennettuna 1680 euroa ja IVT maksaa 2500 euroa. Kalliita leluja toivottavasti ovat sitä mitä luvataan. Missä ne ns hyvät Panasonicit on tehty, jos huonot on kaukoidässä (Kiina Malesia).

  13. Jos haluaa japanilaisen panasonicin pitää laittaa multi-inverter malli,niissä on huomattavasti paremmat cop luvut kuin muissa panan malleissa.1-osaisista parhaat tulevat todella malesiasta.kiinan mallit eivät toimi kovin alhaisissa lämpötiloissa ja laitteet kannattaa hankkia aina pitkän kokemuksen omaavista asiantuntijaliikkeistä.

  14. Kysymys Jussille, mistä koneista sinulla on kokemuksia ja millaisia.

  15. Terve!

    Aika mielenkiintoista keskustelua.
    Näyttää vihdoin siltä että suomalaiset ovat alkaneet uskoa lämpöpumppujen hyötysuhteeseen ja toimintavarmuuteen.
    Tässä olis muutamaan kysymykseen vastaus (asentajan näkökulma).
    Ilmalämpöpumput toimivat kyllä, oli merkki mikä hyvänsä jos se vaan on suunniteltu suomen oloihin eli siitä löytyy kuumakaasulla toimiva sulatusvaihe. Lisäksi ulkoyksikköön tulee asentaa sulatuskaapeli joka varmistaa että sulatuksessa muodostuva vesi pääsee laitteesta ulos.Itse käytän pitkää termostaatiohjattua 75w vastusta joka asennetaan myös kompressorin ympärille(vähä niinkuin auton lohkolämmitin)pitäen laitteen toiminta valmiina jos se on sammutettu esim. kovalla pakkasella. Sulatustoiminto toimii automaatisesti ainakin panasonicin e ja xe malleissa tietyn ulkolämpötilan alla (riippuu ilmankosteudesta). Koneen käynnistyksen jälkeen n.45min päästä laite tekee sulatuksen jos tarvitsee. Ongelmia tulee esim. siinä tilanteessa että sisälämpötila on saavutettu ennen sulatusjakson alkua jolloin laite sammuu ja sulatusjakso jää tällöin kokonaan pois. Kun huone taas jäähtyy niin laite jatkaa toimintaansa normaalisti ilman sulatusta. Ongelma korostuu jos on käytössä muita lämmönlähteitä kuten takka. Ongelman poistoon kannattaa kokeilla seuraavia lääkkeitä, nosta lämpötilaa 1-2astetta jolloin lämmitysjakso pitenee. Muuttaa puhallinnopeutta hieman, jos on automaatilla niin valitse jokin kiinteä nopeus niin että lämmin ilma ei jää ainoastaan siihen tilaan jossa sisäyksikkö on. Tähän auttaa myös ilman suuntaus. Pienennä patterien tai muun lämmönlähteen tehoa, en kuitenkaan itse lähtisi sulkemaan pattereita kokonaan vaan säätäisin sen esim. 10-15 asteeseen, jolloin mahdollinen vikatilanne ei esim. loman aikana aikaansaa kotiin tultaessa katastrofia (putket jäässä jne.)

    Siivekkeet toimii panasonicissa seuraavasti:
    Jäähdytys
    -automaatilla pystysuuntain ja sivusuuntain liikkuu edestakaisin
    Lämmitys
    -automaatilla sivusuuntain pysyy paikallaan ja pysty suuntain ohjaa lämmitysvaiheessa ilman alas ja kun haluttu lämpötila on saavutettu niin siipi nousee ylös.

    Samppa: Esim. IVT:n uusi PILPPI voisi olla etsimäsi laite. Sillä voisi hoitaa käyttöveden ja ilmanvaihdon. Sinun tapauksessa ei voida lämmityskustannuksiin vaikuttaa muuten kuin tehokkaamman lämmöntalteenoton avulla eli laite ottaa lämpöpumpputekniikalla poistoilmasta lämmön talteen ja siirtää sen käyttöveteen ja tuloilmaan.On sekin jo paljon. Mutta kannattaako investointi, on taas eri asia. Jos vesivaraaja on vaihtoiässä niin kannattaa harkita…

    Ja lopuksi Maalämpöpumpun lisäsähkö tarpeesta.
    Pumppu mitoitetaan yleensä osatehoisena huipputehon tarpeesta jolloin energiapiikkeihin tarvitaan lisäsähköä. Asia perustuu siihen että kun pumppu mitoitetaan näin niin saadaan kompressorille pidemmät käynti-jaksot ja lämpökerroin tätä kautta paremmaksi kuin ns. täystehopumpussa. Suomen olosuhteissa huipputehon tarve on kuiteinkin aika lyhytaikaista jolloin “lisäsähkön” kulutus ei oleellisesti vaikuta kokonaiskustannuksiin.

    Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä.

  16. Kas täältä: http://www.nilansuomi.com/ saa tietoa juutteinmaalta tehdystä merkistä, sekä sen lisäksi vielä yleistä infoa noiden masiinoiden toimintaperiaattesta. Itse ostin malli 18C (uusi talo, joten suunnittelin sen mukaan alusta alkaen) ja hommahan tuntuu ihan toimivan =). Nuo poistoilmalämpöpumput ovat suunniteltu ennenkaikkea sähkölämmityksen/varaavan takan kaveriksi. Samaan masiinaan on yhdistetty siis koneellinen ilmanvaihto/lämminvesivaraaja ja PILP. Etuina on se, että jakaa tuloilman tasaisesti joka paikkaan minne on vedetty tuloilmaputkisto sekä se, että käytettäessä lattialämmityksessä yösähköä huolehtii kuitenkin koko ajan veden lämmityksestä -> iltaysiltä viimeisetkin saunavieraat saavat lämmintä vettä… Eikä tartte erillistä ulkoyksikköä. Väittävät että hyötysuhde jotakuinkin niin että ottaa 500W, antaa 2kW. Kuulema Ruåtsissa ILP tai PILP asennetaan uusissa taloissa neljään taloon viidestä. Tiedä häntä, mutta ainakin meillä toimii.

  17. Kysymys joka varmaan on esitetty, mutta vika paikassa, kun ei ole mitään tapahtunut.
    Nimittäin miksi ulkoyksiköt on sen värisiä kun ovat? vaaleassa talossa maisemointi kyllä onnistuu, mutta tummassa talossa niinkuin omani, ulkoyksikkö paistaa todella rumana, vaikka se on kivijalassa. Eikö maahantuoja voisi alkaa maalata/maalauttaa joillakin ulkoyksiköiden kuoria joita pientä korvausta vastaan voisi vaihtaa, jolloin ulkoyksikkö häviäisi talon muuhun väritykseen.
    ps.
    Voihan olla että jollekkin inventteri on oltava todella näkyvä, naapuriden kiusaksi. ;))

  18. Pieni hirsinen saunamökki ilman lisäeristyksiä, mutta käytössä ympäri vuoden. Nykyisellään lämmön saa ainoalla sähköpatterilla nousemaan pakkasilla vain n. 10 asteeseen, josta ylöspäin täytyy laittaa tuli pesään, eli lämmönhukka siis melkoinen.
    ILP on tarkoitus hankkia mukavuuden takia, talvella tasaisen lisälämmön takia ja kesällä viilentämään. Syntyvä säästö ei ole niinkään olennaista (koska pienen tilan lämmittäminen joka tapauksessa melko pieni kustannus).
    Valinta tarvitsisi nyt tehdä ON/Off-mallin ja invertteri-mallin välillä. Lämmönhukka on seinien raoista suurta, joten onko on/off-mallilla vaarana lyhyet lämmitysjaksot ja jatkuvista käynnistymisistä aiheutuva meluhaitta? Onko vastaavasti invertteri-mallilla jotakin potentiaalisia ongelmia tällaisissa olosuhteissa?
    Kiitokset vastauksista ja kommenteista!

  19. Ilkalle:
    Suosittelen pieneen tilaan mielummin invertterimallia, koska käynnistys ja sammumisäänet ovat melko olemattomat verrattuna on/off laitteeseen. Myös hyötysuhde on parempi.

  20. peejiille,kokemuksia on kaikista panan malleista viimeisen 10 vuoden ajalta ja monista muistakin merkeistä.Ovat kehittyneet aika paljon viimeisen muutaman vuoden sisään.Kiina mallit vastaavat lähinnä alkuaikojen pumppuja.Itselläni tosin alkaa olla jo vanhahtava malli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *